Kızamık vakaları artıyor, uzmanlardan peş peşe 'aşı' uyarısı geliyor: Ateş, öksürük, kırmızı gözler

Kızamık vakaları artıyor, uzmanlardan peş peşe 'aşı' uyarısı geliyor: Ateş, öksürük, kırmızı gözler
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Çelik de kızamık için en büyük risk faktörünün aşısız olmak ve kalabalık ortamlarda bulunmak olduğunu söyledi.

İstanbul Tabip Odası geçtiğimiz günlerde kızamık salgının gündemi getirmiş ölen çocuklar olduğunu belirterek aşı uyarısınada bulunmuştu. CHP'li vekiller kızamık salgının Meclis gündemine taşımıştı.

Aynı zamanda halk sağlığı uzmanı olan CHP Milletvekili Kayıhan Pala, kızamık vakalarındaki artışı Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, sordu. Pala, “mart, nisan ve mayıs aylarında doğrulanmış ve kuşkulu kızamık vaka sayıları kaçtır? Hangi önlemler alınmıştır” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut da Türkiye’de kızamık vakası sayılarının endişe verici boyutlara ulaştığını belirtti. Buluk, “Bakanlık kızamık vakaları ile ilgili verileri Covid 19 vakalarında olduğu gibi saklıyor” diyerek acilen önlem alınmasını istedi.

Yeni Şafak'a konuşan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Akif Çelik de kızamık için en büyük risk faktörünün aşısız olmak ve kalabalık ortamlarda bulunmak olduğunu söyledi

Çelik, “Son dönemde kızamık vakalarında arttı. Genelde çocuklarda görülen bu hastalıkta en büyük risk faktörü aşısız olmak ve kalabalık ortamlarda bulunmak” dedi. Çelik, hastaların döküntü ve yüksek ateş şikayetiyle hastaneye başvurduğunun altını çizdi ve şu bilgileri verdi:

"Kızamık hastalığı ishal gibi hafif komplikasyonların yanı sıra zatürree, orta kulak iltihabı, akut beyin iltihabı, gözde kornea ülseri gibi durumlara sebep oluyor. Ateş, öksürük, rinit (soğuk algınlığı, ateş, hapşırma), konjonktivit (kırmızı gözler) ve döküntü oluyor. Hastalarda 40 dereceyi bulan yüksek ateş görülürken, bu durum yaklaşık 1 hafta sürüyor. Çok nadir görülen ağız içindeki koplik lekeler, kızamık tanısının konulmasına yardımcı oluyor." (Kısa Dalga)

Gündem