Kızılay Başkanı Kınık: AFAD'a çadırları biz dikiyoruz, kendi logolarını koymayı tercih ediyorlar

Kızılay Başkanı Kınık:  AFAD'a çadırları biz dikiyoruz, kendi logolarını koymayı tercih ediyorlar
Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “İlk anda 54 bin çadır verdik” dedi.

Maraş depremlerinin ardından 18 gün geçerken bölgede hala çadır sorunu yaşanması tepkilere neden olmuştu. CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, "Çadır açığımız büyük. "Bugün çadır niye yok" diye sorarsanız, 2018'den beri Süleyman Soylu'ya bağlı bir kurum olarak çalışan AFAD'ın gevşekliğinden. 2,5 yıl Kızılay'dan çadır almamışlar. Son raporlarında 100 binden az çadırları var. 100 bin çadırla bu afete yakalanmışlar" dedi.

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'ye konuşan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, “İlk anda 54 bin çadır verdik” dedi. Kınık özetle şunları söyledi:

"Üstünde AFAD yazan çadırlar var ya, o çadırların da büyük bir kısmını AFAD’a biz dikiyoruz. AFAD hem Kızılay’dan hem de başka özel şirketlerden de çadır tedarik ediyor. Barınma sorumluluğu AFAD’da olduğu için onlara veriyoruz.

* İlk zamanlarda AFAD kendi logosu ile birlikte bizim logomuzu da kullanıyordu. Böylece toplumsal belleğin sahada aradığı hilalimiz de görünür oluyordu ama daha sonra sadece kendi kurumsal logolarını konumlandırmayı tercih ettiler. Deprem olduğunda destek kapasitemizin tamamını bölgeye sevk ettik.

* Türkiye’deki depolarımızdan 40 bin, 14 bine yakın da yurtdışı depolarımızdan ve Kızılhaç Kızılay Federasyonu’ndan olmak üzere aşağı yukarı 54 bin civarında çadır sevkıyatı yaptık. Bunları AFAD’a teslim ettik, kurulmalarına yardımcı olduk.

* Malatya’da bir üretim üssümüz var. Konteyner yapan bir fabrikamız var. Depremden 3 ay önce açıldı. Fakat deprem sırasında çalışan arkadaşlarımızdan kayıplarımız oldu. Yakınları enkaz altında kalanlar oldu. Hemen dışarıdan takviye yaptık. Şu an günde 50 civarında konteyner üretip afetzedelere ulaştırıyoruz.

* Medyadaki, sosyal medyadaki paylaşılan pek çoğu yalan. Samandağ’da hiçbir hizmet yok denildiği sırada Samandağ’daydım. Biz Samandağ’daki vatandaşlarımızla sarılıp ağlarken, Kızılay başkanı nerede diye haberler yapıyorlardı. Kızılay başkanı nerede? Samandağ’da. Bizim de hatalarımız olabilir. Ama bu doğru bilgilere dayanmalı ve insaflı olmalı. Sahada gönüllülerimiz zaten çok yüksek stres altında çalışıyorlar.

* Bazı insanlarda bilgi eksiği olabilir, bu bizden kaynaklanıyor olabilir. Raporlarımızı düzenli olarak internet sitemizde yayınlıyoruz. Orada inceleyebilirler. Bugüne kadar 60 milyon öğün sıcak yemek verdik." (Kısa Dalga)

Yazının tamamı

Gündem