KKTC'yi karıştıran kriz: Tatar onay vermedi, hükümet 'şartlı istifa' resti çekti

KKTC'yi karıştıran kriz: Tatar onay vermedi, hükümet 'şartlı istifa' resti çekti
KKTC, Başbakan Faiz Sucuoğlu ile Maliye Bakanı Sunat Atun arasındaki gerilim nedeniyle karıştı. Sucuoğlu'nun Atun'u görevden alma kararına Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'dan onay çıkmayınca, hükümetten 'şartlı istifa' tehdidi geldi: 'Ya Atun görevden alınır, ya da hükümet düşer'

KKTC, Başbakan Faiz Sucuoğlu ile Maliye Bakanı Sunat Atun arasındaki gerilimin hükümet krizine dönüşmesiyle sarsıldı. Sucuoğlu'nun Atun'u görevden alma kararı Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a takılınca kriz iyice büyüdü. Tatar'ın, kendi başbakanının maliye bakanını görevden alma kararını, Ankara'dan onay almak için beklettiği öne sürülüyor.

ELEKTRİK ZAMLARI VE SENDİKAYLA ANLAŞMA İPLERİ KOPARDI

Söz konusu krizin kökü, KKTC'de Türkiye ile eş zamanlı olarak yapılan elektrik zamlarına ve bunun yol açtığı greve dayanıyor. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (EL-SEN), Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun (KIB-TEK) kendilerini maliyetin altında satış yapmaya zorlandığı gerekçesiyle 12 Nisan'dan itibaren grev kararı almıştı. Devlet kurumları dahil birçok yerde elektrikler kesilirken, grev, Başbakan Sucuoğlu'nun Ankara ziyaretinin ardından EL-SEN ile anlaşması üzerine son bulmuştu.

SUCUOĞLU 'BAKAN'A ULAŞILAMADI, BEN İMZALADIM' DEYİNCE...

Ancak bu anlaşma, Sucuoğlu ile Atun arasında ipleri gerdi. Cumhuriyet Meclisi'nde dün yapılan oturuma da, ikilinin farklı açıklamaları damga vurdu. Sucuoğlu, KIB-TEK çalışanlarının Teknecik Elektrik Santrali’ni kapatma kararı aldığını ve EL-SEN’in Maliye Bakanı Atun’a ulaşamaması üzerine “ülke karanlıkta kalmasın” diye sendikayla anlaşmaya imza attığını söyledi. Atun ise "Başbakan, ‘Maliye Bakanı’na ulaşılmadı’ dedi ancak bana ulaşıldı" dedi; EL-SEN ile anlaşma imzalanmasını doğru bulmadığı için metni imzalamadığını söyledi.

'ŞARTLI İSTİFA'

Bu gerilim, yepyeni bir hükümet krizinin patlak vermesiyle sonuçlandı. Zira Sucuoğlu, Atun'un görevden alınmasıyla ilgili yazıyı onaylaması için Tatar'a sundu ama olumlu yanıt alamadı. Tatar bu değişikliği değerlendirmek istediğini belirtti. Atun'un görevden alınmasında ısrarcı olan Sucuoğlu ise Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiği ikinci yazıda hükümetin ‘şartlı istifasını’ sundu. Sucuoğlu, Atun görevden alınmazsa, hükümetin istifa edeceği resti çekti. Ardından da lideri olduğu Ulusal Birlik Partisi'ni topladı; görüşmeye Atun haricinde tüm UBP’li bakan ve milletvekilleri katıldı.

TATAR ZAMAN İSTEDİ

KKTC'de dün gece bu şekilde tırmanan kriz, bugün de devam ediyor. Atun'un görevden alınmasını hâlâ kabul etmeyen Tatar, Yeni Düzen gazetesine bugün yaptığı açıklamada "Benim amacım kaos ya da karışıklık yaratmak değil, diyalog yoluyla sıkıntıları çözmektir" dedi. Tatar, "Ben görevden almam ya da onaylamam demedim, diyalog ve istişare için süre istedim” ifadelerini kullandı.

İKİNCİ REST: YA ATUN GİDER YA HÜKÜMET İSTİFA EDER

Sucuoğlu ise Tatar'ın bu açıklamasına, "Ya o (görevden alma), ya istifa… Ortası yok, kararı verecek” yanıtını verdi; "Diyalogu kursun bakalım. Ben söyleyeceğimi söyledim” dedi.

CTP: MASKARALIK

Muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) ise tüm bu yaşananlara tepkili. CTP lideri Tufan Erhürman, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "İnsanlarımız krizle boğuşurken dünden beri yaşatılanlar tam bir maskaralık! Diyecek başka hiçbir söz yok!" dedi.

TATAR ANKARA'DAN ONAY MI BEKLİYOR?

KKTC basınındaki yorumcular ise Tatar'ın, maliye bakanının görevden alınması için Ankara'nın onayını beklediği iddiasında bulunuyor. (Kısa Dalga)

Dünya