KLİMİK: Kraken’in Türkiye’de başladığı tahmin ediliyor

KLİMİK: Kraken’in Türkiye’de başladığı tahmin ediliyor
Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği, Türkiye’de Covid-19 varyantı olan Kraken dalgasının başladığını tahmin ediyor. Dernek, “Pandemi bitti, artık virüsü izlemek ya da hatırlatıcı doz aşıları olmak gerekmiyor, deme aşamasında değiliz” dedi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Erişkin Bağışıklaması Çalışma Grubu, Covid-19’la ilgili bir bilgi notu paylaştı.

Bilgi notunda SARS-CoV-2 virüsünün mutasyonlarla yeni varyantlar oluşturmayı sürdürdüğü ve bu sürecin yakın gelecekte önlenemeyeceği belirtildi.

Bilgi notunda, krakenin (XBB.1.5) kendisinden önceki alt varyantlardan daha kolay bulaşabilmesi ve bağışıklıktan daha kolay kaçabilmesi nedeniyle ilerleyen aylarda baskın varyant haline gelebileceği belirtildi.

Yeterli veri yok

Bilgi notunda, şöyle denildi: “Mevcut verilere göre gerek BQ.1.1, gerekse XBB.1.5 Omicron alt varyantlarının sebep olduğu hastalığın klinik bulguları ve ağırlığı öncekilerden farklı değil. Ülkemizden yeterli veri olmamakla birlikte var olan veriler değerlendirildiğinde, BQ.1.1’in neden olduğu dalganın sonlandığı veya sonlanmak üzere olduğu, XBB.1.5 dalgasınınsa başlamış olduğu tahmin edilmektedir.”

Dernek, “Pandemi bitti, artık virüsü izlemek ya da hatırlatıcı doz aşıları olmak gerekmiyor, deme aşamasında değiliz” dedi. (Kısa Dalga)

Sağlık