Kobane Davası'nda savcı, HDP'lilerin ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi

Kobane Davası'nda savcı, HDP'lilerin ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi
6-8 Ekim olaylarının ardından HDP'lilere açılan Kobane davasında savcı mütalaa verdi. Tutuksuz yargılanan Sırrı Süreyya Önder ve Ayhan Bilgen gibi pek çok ismin tutuklanmasını, tutuklu yargılananlar dahil adı geçen HDP'lilerin ağırlaştırılmış müebbet hapsini istedi.

HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında 36 HDP'li hakkında savcı boş salona mütalaa okudu. Savcı, sanıklar için ağırlaştırılmış müebbet talep etti.

Mezopotamya Ajansı'nın paylaştığı bilgilere göre; IŞID’in 2014 yılında Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı yapılan protestolarda yaşanan 6-8 Ekim olaylarının ardından HDP'lilere açılan davada savcı mütalaa verdi.

HDP'nin eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş başta olmak üzere HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 17’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası’nın 24’üncü duruşmasının 3’üncü oturumu, Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görüldü.

Tutuklulardan alkışlı protesto

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti tarafından görülen davanın duruşmasında, iddia makamı esas hakkındaki mütalaasını okumaya başladı. Tutuklu siyasetçiler ise savunma yapmak istediklerini dile getirdi ancak mütalaanın okunmasına devam edildi.

Bu esnada tutuklu siyasetçiler ayağa kalkıp alkışlayarak söz konusu kararı protesto etti. Protestolar sürerken, iddia makamı mütalaasını okudu. Mahkeme başkanının “Dinlemek istemeyen gidebilir” demesi üzerine salonda bulunan tutuklu siyasetçiler, alkış, zılgıt ve “Jin, jiyan azadî”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “Direne direne kazanacağız” sloganları ile salonu terk etti.

'Sözde halklar'

Savcılık mütalaasında sık sık ‘sözde halklar’ ve ‘hayali ülke’ ifadelerinin geçmesine avukatlar tepki gösterdi. Avukat Kenan Maçoğlu söz alarak, “Hayali ülke ve sözde halklar 14 Mayıs’ta cevabını hem bu iktidara hem size verecek” diye tepki gösterdi.

Savcılık mütalaanın sonuç kısmında yargılanan isimlerin ‘Türk Ceza Kanunu (TCK) 302’ ile ’37’nci madde’ ve ‘Terörle Mücadele Kanunu (TMK) 5\1 kapsamında müşteki\birlikte fail sıfatıyla’ cezalandırılmasını istedi. Savcılık aralarında Demirtaş ve Yüksekdağ’ın da olduğu HDP’liler için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep etti.

Mütalaada ayrıca tutuksuz yargılanan Ayhan Bilgen, Bircan Yorulmaz, Emine Ayna, Emine Beyza Üstün, Gülfer Akkaya, Gülser Yıldırım, İbrahim Binici, Mesut Bağcık, Pervin Oduncu, Nezir Çakan, Sırrı Süreyya Önder ve Sibel Akdeniz hakkında tutuklamaya yönelik yakalama emri çıkarılmasını ve tutuklu siyasetçilerin tamamımın tutukluluk halinin devam etmesini talep etti.

Politika