Kocaeli'de ABD'li fabrikayı basıp işçileri rehin alan kişi saatler sonra yakalandı

Kocaeli'de ABD'li fabrikayı basıp işçileri rehin alan kişi saatler sonra yakalandı
Gebze'de ABD firması olan Procter and Gamble (P&G) fabrikasının ana binasını basan kişi, içerideki 7 çalışanı silahla rehin aldı. Rehin krizine dair 8 buçuk saattir, yetkililerden açıklama gelmezken, saldırganın yakalandığı öğrenildi. Çalışanların aileleri fabrika önünde beklerken, içeriden gelen bir fotoğrafta saldırganın duvara Filistin ve Türk bayrağı çizdiği görüldü.

Gebze'de P&G fabrikasında 7 kişi silahla rehin alındı. Yetkililer yaklaşık 8,5 saat ailelere ve kamuoyuna açıklama yapmadı. Gece saatlerinde zanlının yakalandığı bilgisi paylaşıldı.
Saat 23.30'da fabrika önüne gelen Gebze Kaymakamı Mehmet Ali Özyiğit ailelere açıklama yaptı. Basına ise bilgi verilmedi.

Gebze ilçesinde ABD firması olan Procter and Gamble (P&G) fabrikasının ana binasını basan kişi, içeridekileri rehin aldı. Olay yerine özel harekat polisleri sevk edildi.

İşçileri rehin alan kişinin İsrail'in Gazze'ye dönük saldırılarını protesto etmek istediği ifade edildi.

Halk TV canlı yayınına bağlanan Lastik- İş Gebze Şube Başkanı Özay Bektaş fabrikada rehin alınan işçi sayısını 7 olduğunu söyledi. Rehin alan kişi sayısının da bir olduğunu duyurdu.

Fabrikaya işçi olarak gelmiş

Öte yandan Evrensel Gazetesi'nin haberine göre zanlının daha önce fabrikada taşeron işçi olarak çalıştığı ve 10 gün önce işten ayrıldığı iddia edildi.

Canlı yayın açtı

Saldırganın rehin aldığı işçilerin doğum günü kutlamasını canlı yayından paylaştı. Çalışanlar, aralarından birinin doğum günü için daha önce aldığı pasta ile kutlama yapmak için eylemciden izin aldı. Buna izin veren eylemci, kutlama anlarında canlı yayın açtı.

Aileler fabrika önünde

Rehin alınan işçilerin aileleri fabrika önüne geldi. Aileler bir süre içerden bilgi aldıklarını fakat zanlının rehinelerin telefonlarını kapattırdığını ifade ediyorlar.

Ailelerin fabrika önündeki tedirgin bekleyişi sürerken, DHA'ya konuşan fabrikada finans departmanında çalışan rehinelerden Süheyla Zihni'nin eşi İsmet Zihni, saldırganın bir hesaptan yayın açtığını belirtti.

"Sağa sola ateş açmış"

Zihni şunları anlattı: "Görüntülerde eşim vardı, arkadaşımın eşi vardı. 1-2 tane de erkek çalışan orada otuyorlardı. Müzik çalıyorlardı. Eşim bana mesaj attı ama o mu başkası mı bilmiyorum. Rehin alındığını söyledi. 'Biri yaklaşırsa sağa sola ateş açıyor' dedi. Saldırgan rehin aldığı kişilere, 'Size bir şey yapmayacağım, rahat olun' demiş. İçeride 7 kişi var. İçerideki eşim. Finans departmanında çalışıyor. Ben İzmit'ten geliyorum. İzmit'teyken beni kardeşi arayıp 'Telefona bakmıyor, bir şey mi var' diye sordu. Sonra ben aradım yine bakmadı. Daha sonra mesaj atmış 'Rehin alındık' diye. Aradım, açtı 'Rehin alındık, iyiyiz' dedi kapattı telefonu ben öyle geldim. Sadece rehin alındığını söyledi. Yaklaşan olmuş herhalde şahsa, sağ-sola ateş açtı demiş."

Fabrikanın içinden ilk fotoğraf

Fabrikanın içinden ilk fotoğraf geldi.

Kocaeli Gündem gazetesi fabrikanın içinden bir fotoğrafı yayınladı. Fotoğrafta, fabrikanın duvarına Türk ve Filistin bayrağının çizildiği ve "Kapılar açılacak. Gazze için. Ya Musalla ya Ölüm" yazıldığı görüldü.

gebze-fabrika.png

DHA'nın haberine göre, Gebze'de bugün saat 15.00 sıralarında kimliği belirsiz kişi, elinde silahla ABD firması olan P&G'ye ait fabrikanın ana binasına girdi. Şüpheli iddiaya göre İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla fabrikadakileri rehin aldı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz da bilgi almak üzere bölgeye hareket etti. Kocaeli Valisi basına herhangi bir bilgi vermeden fabrikadan ayrıldı.

Ayrıca fabrika önüne özel harekat polisleri yönlendirildi. Fabrikanın bulunduğu cadde araç ve yaya geçişine kapatıldı.

Paylaşımları ortaya çıktı

kisa-dalga166.png
İbrahim Y.'nin sosyal medya paylaşımları

Kocaeli'de fabrikada 7 kişiyi rehin alan saldırganlardan birinin alçı, boya, sıva ve bina dekorasyonu işleri yapan İbrahim Y. olduğu öğrenildi. İbrahim Y.'nin sosyal medya paylaşımları da ortaya çıktı. Saldırgan paylaşımında, "Bu saatten sonra sevdiklerimin yapacağı tek şey benim için Filistin'e dua ettikleri gibi dua etmektir" ifadeleri yer aldı.

Procter and Gamble (P&G) şirketi nedir ne üretiyor?

Procter & Gamble, merkezi Cincinnati, Ohio, ABD'de, bulunan, özellikle kimyevi tüketici ürünleri üreten çok uluslu şirket. Temel olarak çok çeşitli temizlik maddeleri ve kişisel bakım ve hijyen ürünlerini üretiyor.
Kellogg's firmasına Pringles'ın satışından önce, ürün portföyü yiyecekleri, aperitifleri ve içecekleri de içeriyordu.

P&G Türkiye pazarına 1987 yılında girdi. Şirketin Türkiye'de Gebze ve Şekerpınar fabrikalarında deterjan ve bakım ürünleri üretiliyor. Türkiye şu anki zamanda P&G için en büyük ve dinamik pazarları. (Kısa Dalga)

Gündem