Kolombiya, İsrail büyükelçisinin ülkeyi terketmesini istedi

Kolombiya, İsrail büyükelçisinin ülkeyi terketmesini istedi
Kolombiya Dışişleri Bakanı Leyva, İsrail'in Bogota Büyükelçisi Gali Dagan'a ülkeyi terk etme çağrısı yaptı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim'de İsrail'e karşı "Aksa Tufanı" isimli bir operasyon başlattı. Kısa bir süre sonra operasyona Filistin'deki pek çok grup destek verdi. İsrail ise yaşananların ardından 'resmen savaş' hali ilan etti. Bölgede karşılıklı çatışmalar devam ederken ölü ve yaralı sayısı da her geçen saat artıyor.

'İsrailli çocukların huzur içinde uyumasının tek yolu, Filistinli çocukların huzur içinde uyumasıdır'

Gazete Duvar'da yer alan habere göre Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro 9 Ekim'de X'ten (Eski adıyla Twitter) yaptığı açıklamada, İsrail'in Hamas'ın saldırısına cevap verme şeklini eleştirmişti. İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden Filistinli çocukların fotoğraflarını sosyal medya hesabından paylaşan Petro, "Filistinli çocukların huzur içinde uyumasının tek yolu, İsrailli çocukların huzur içinde uyumasıdır. İsrailli çocukların huzur içinde uyumasının tek yolu, Filistinli çocukların huzur içinde uyumasıdır." ifadesini kullanmıştı. Kolombiya'nın İsrail Büyükelçisi ise Dagan ise bu açıklamaları eleştirmişti.

Kolombiya Dışişleri Bakanı Alvaro Leyva, İsrail'in Bogota Büyükelçisi Gali Dagan'ın ülkeyi terk etmesini istedi. X (Eski adıyla Twitter) üzerinden paylaşım yapan Leyva, İsrail büyükelçisinin cumhurbaşkanına "kabalık" yaptığını belirtti ve özür dileyerek ülkeden gitmesi gerektiğini söyledi.

'En azından özür dileyin ve gidin'

Leyva, "İsrail'in Kolombiya'daki büyükelçisinin Cumhurbaşkanı Gustavo Petro'ya yönelik ahmakça kibrini evrensel diplomasi, tarihi bir kilometre taşı olarak kaydedecektir. Utanç verici bir şey, en azından özür dileyin ve gidin." ifadesini kullandı.

'İsrail ve Filistin için kesin çözüm talep ediyor'

Petro'nun İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin tutumuna destek veren Leyva, "Kolombiya Cumhurbaşkanına saygı duyun. O ülkesi ve dünya için 'Tam Barış Doktrini'nin yazarıdır ve tarihsel bir vizyona dayanarak İsrail ve Filistin için kesin çözüm talep ediyor. Entelektüellik, küstahlık ya da pislikle örtülmez. Onlar yanıldılar." değerlendirmesini yaptı.

Gerginlik

İsrail'in Bogota Büyükelçisi Dagan, İsrail-Hamas çatışmasından bu yana Petro'nun paylaşımlarına kendi sosyal medya hesabından alıntı yaparak karşılık veriyor. Petro'nun Filistin sorununa bakış açısı nedeniyle taraflar arasında özellikle sosyal medyada gerginlikler yaşanıyor. (Kısa Dalga)

Dünya