Komodo ejderi kriz çıkardı: Turizm işçileri grev kararı aldı

Komodo ejderi kriz çıkardı: Turizm işçileri grev kararı aldı
Endonezya'da yetkililerin, Komodo ejderlerini koruma amaçlı aldığı zam kararı turizm çalışanlarını ayaklandırdı. Ejderlerin bulunduğu ulusal parka giriş ücretinin 18 kat artırılması sonrası 700 turizm işçisi grev kararı aldı.

Endonezya'da hükümetin, nesli tehlike altındaki komodo ejderlerini korumak için aldığı bir karar turizm işçileriyle kriz çıkardı. Komodo ejderlerini görmek için ülkeye akın eden turistlerin ödeyeceği ücrete ciddi oranda zam yapılması, gelirlerinin azalacağını söyleyen işçilerin grev kararı almasına yol açtı.

Endonezya'da yaklaşık 3 bin 300 Komodo ejderinin kaldığı düşünülüyor. Dünyanın en büyük kertenkeleleri olan Komodo ejderleri, sivri dişleri, 3 metreye kadar ulaşabilen boyları, 70 kiloya çıkabilen cüsseleri ve zehirli ısırıklarıyla, ülkenin turizm mıknatıslarından biri.

YILDA EN AZ 220 TURİST

Ejderlerin yaşadığı Komodo Ulusal Parkı'nı, 2019'da dünyanın dört bir yanından 220 bin turistin ziyaret ettiği belirtiliyor.

Yerel hükümet ise hayvanların insanların yoğun ziyareti nedeniyle stres altına girmemesi ve türlerinin devam edebilmesi için Komodo Ulusal Parkı'nın giriş ücretlerine zam yaptı. Parka giriş ücreti, 200 bin Endonezya rupisinden (11 sterlin), 3,75 milyon rupiye (yaklaşık 206 sterlin) çıkarıldı.

komodo-ejderi.jpg

Bu karar, turistlerin ayağının tamamen kesileceğini ve gelir kaybına uğrayacaklarını söyleyen yerel turizm işçilerini ayaklandırdı. İşçiler, bilet fiyatlarına zam sonrası grev kararı aldı. Buna göre, 700 yerel turizm çalışanı ağustos sonuna kadar grev yapacak.

Bölgede bir tur şirketi işleten Servianus Setiawan, zamların yerel halkı tehdit ettiğini söyleyerek, "Komodoların korunmasını destekliyoruz ama lütfen mantıklı bir rakam bulun ki, hem Komodo ejderlerini koruyabilelim hem de geçimleri turizme dayalı olan yaşayabilsin" dedi.

VALİLİK: KARARI GERİ ÇEKMEYECEĞİZ

Yerel vali Viktor Laiskodat ise zam konusunda halka daha iyi bir iletişim kurmuş olmaları gerektiğini kabul etse de, 18 katlık fiyat artışının geri çekilmeyeceğini söyledi.

Endonezyalı yetkililer, Komodo ejderlerini korumak için daha önceden de benzer adımlar atmaya çalışmıştı. 2019 öncesinde, parka ziyaretçi alınmasının tamamen yasaklanması ve maliyetli bir üyelik programına katılmayanların girişine izin verilmemesi gibi önlemler gündeme getirilmişti.

Komodo Ulusal Parkı, Endonezya'nın 500 adadan oluşan Doğu Nusa Tenggara bölgesinde bulunuyor. Ülkenin en yoksul noktalarından biri olan bölgenin ekonomisinde turizm geliri hayati önem taşıyor. (Kısa Dalga)

Dünya