'Komünist Manifesto'nun Almanya'da sahnelenmesine engel

'Komünist Manifesto'nun Almanya'da sahnelenmesine engel
İlk kez tiyatro sahnesine uyarlanan Komünist Manifesto oyununun Almanya turnesi vize alınamadığı için ertelendi.

2021 yılının Nisan ayında İstanbul'da dünya prömiyerini yapan Marx ve Engels’in eseri Komünist Manifesto'dan uyarlanan "Manifesto" oyunu, Almanya turnesi kapsamında çeşitli şehirlerde sahnelenecekti.

Başrolünde Berlin Film Festivali'nde FIPRESCI ödülü kazanan "Okul Tıraşı" filminden de tanınan Cansu Fırıncı'nın yer aldığı ve Oyun Sandalı'ndan Harun Güzeloğlu'nun uyarlayıp yönettiği oyun, 3-11 Haziran tarihleri arasında, Almanca üstyazıyla seyirciye ulaşacaktı.

Ancak Oyun Sandalı tiyatro topluluğunun sosyal medya hesabından yapılan açıklamaya göre, vize başvurusunun yanıtsız bırakılması nedeniyle Almanya turnesinin belirsiz bir tarihe ertelemek zorunda bırakıldığı ifade edildi ve Almanya Konsolosluğu’na tepki gösterildi.

"Alman Konsolosluğu’nun üst düzey temsilcilerini bilgilendirmemize rağmen vize başvurumuz yanıtsız bırakılarak 02-12 Haziran tarihlerindeki turnemiz fiilen engellenmiştir" denilen açıklamada "İki Alman’ın 150 yıldan bu yana dünyanın tüm dillerine çevrilmiş ve en çok okunan eserinin Türkiyeli sanatçılar tarafından Almanya’da seyirciyle buluşturulacak olması mı yol açmıştır bu engellemeye? Yoksa Bilimsel Sosyalizm’in Almanya sahnelerinde seyirciye ulaşacak olması mı? Takdiri kamuoyuna bırakıyoruz" denilirken "Avrupa’da bir heyula hâlâ kol geziyor. Marx ve Engels’in Manifesto’sunun heyulası! Yakında Almanya’daki seyircilerimizle buluşmak üzere!" ifadeleri kullanıldı.

Kültür Sanat