Konsensus anketi: "Türkiye’de ifade özgürlüğü olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 65.6"

Konsensus anketi: "Türkiye’de ifade özgürlüğü olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 65.6"
Konsensus’un Şubat araştırmasına göre, ankete katılanların yüzde 65.6’sı ifade özgürlüğünün olmadığına inanıyor. “Türkiye’de din ve vicdan özgürlüğü var mı” sorusuna “evet” diyenlerin oranı ise yüzde 58.6.




Murat Sarı’nın başkanı olduğu Konsensus’un Şubat araştırmasından ifade, din ve vicdan özgürlüğü konusunda çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Ankete katılanların yüzde 65.6’sı ifade özgürlüğünün olmadığına inanıyor. “Türkiye’de din ve vicdan özgürlüğü var mı” sorusuna “evet” diyenlerin oranı ise yüzde 58.6.

Hürriyet Yazarı Abdulkadir Selvi, köşesinde yer verdiği anketi “Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından İnsan Hakları Eylem Planı’nın açıklandığı bir dönemde Konsensus’un anketinden çıkan ifade özgürlüğüne ilişkin veriler dikkatimi çekti” diye yorumladı.

Selvi, yazısında şöyle dedi:

“Ankete katılanların yüzde 65.6’sı ifade özgürlüğünün olmadığına, yüzde 34.4’ü ise olduğuna inanıyor.

Laiklik gerekçesiyle partilerin kapatıldığı, başörtüsü yasağının yaşandığı günlerin içinden çıkarak geldik. O nedenle Konsensus anketine katılanların din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin verdiği yanıt beni şaşırttı. ‘Türkiye’de din ve vicdan özgürlüğü var mı’ sorusuna ‘evet’ diyenlerin oranı yüzde 58.6 olurken, ‘yok’ diyenler ise yüzde 41.4’te kalmış. Demek ki din ve vicdan özgürlüğü konusunda daha almamız gereken mesafe var.

Yeni anayasa

İktidar ve muhalefetin ayrı ayrı anayasa çalışmaları yaptığı bir dönemde anketten çıkan sonuç şaşırtıcı. Ankete katılanların yüzde 54.6’sı yeni anayasaya ihtiyaç olmadığı görüşünde. ‘Yeni anayasaya ihtiyaç var’ diyenlerin oranı ise yüzde 45.4’te kalıyor.

Seçim barajı

12 Eylül darbesinin ürünü olan yüzde 10 seçim barajının kaldırılmasını tartışıyoruz. Hem de 1983 seçimlerinden bu yana. Konsensus, halkımıza seçim barajını sormuş. Ama ankete katılanların yüzde 64.9’u, yüzde 10 seçim barajının korunmasını istiyor. AK Parti’de seçim barajının yüzde 7’ye indirilmesi eğilimi ağır basıyor ama anketten yüzde 5 çıkmış. ‘Yüzde 5 olsun’ diyenler yüzde 16.1 olurken, ‘Yüzde 7 olsun’ diyenler yüzde 6.6’da kalıyor.

Seçim barajının tamamen kaldırılmasını isteyenlerin oranı ise yüzde 8.3’e ulaşıyor.”



Gündem