Konser yasakları 'yaşam tarzını korumak için'miş!

Konser yasakları 'yaşam tarzını korumak için'miş!
Son dönemlerde Kürt sanatçıların konserlerinin iptal edilmesine dair soru önergesini yanıtlayan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yasaklamaların 'vatandaşların yaşam tarzı ve güvenliğini sağladığını' belirtti.

Son dönemde aralarında Aynur Doğan ve Mem Ararat şarkıcıların da bulunduğu sanatçıların konserleri yasaklanmıştı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Pervin Çakar konserinin repertuarında Kürtçe eserler bulunması sebebiyle engellendiği iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre Soylu’nun yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi veren Tanrıkulu, iddiaların doğru olup olmadığını sorarken, Türkiye genelinde son altı yılda kaç konsere Kürtçe eserler nedeniyle izin verilmediğinin yanıtlanmasını istedi.

SOYLU YANIT VERDİ

CHP’li Tanrıkulu’nun soru önergesine cevap veren içişleri Bakanı Süleyman Soylu, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu'nda yer alan 11’inci maddeye dikkat çekerek şu ifadelerle yer verdi: "Vali, il sınırları içinde bulunan genel ve özel bütün kolluk kuvvet ve teşkilatının amiridir. Suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenini korumak için gereken tedbirleri alır. Bu maksatla devletin genel ve özel kolluk kuvvetlerini istihdam eder, bu teşkilat amir ve memurları vali tarafından verilen emirleri derhal yerine getirmekle yükümlüdür." (C) fıkrasında "(...) Vali, kamu düzeni veya güvenliğinin olağan hayatı durduracak veya kesintiye uğratacak şekilde bozulduğu ya da bozulacağına ilişkin ciddi belirtilerin bulunduğu hallerde on beş günü geçmemek üzere (...) yasaklayabilir" hükümleri amirdir.”

‘YAŞAM TARZINA MÜDAHALE DEĞİL...’

Bütün etkinliklerin yasaklanmasından ziyade usullerine uygun taleplerin değerlendirildiğini ifade eden Soylu, söz konusu yasaklamalarda etkinliklerin güvenli bir ortamda yapılmasının amaçlandığını savundu,

“Bu kararlar yaşam tarzına müdahale değil aksine vatandaşlarımızın yaşam tarzını ve güvenliğini korumak için alındı” dedi.

‘KÜRTÇE’NİN BASKI ALTINDA OLDUĞUNUN İTİRAFI’

CHP’li Tanrıkulu, Bakan Soylu’nun soru önergesine verdiği yanıtı ‘topu taca atmak’ olarak değerlendirdi. Kendisinin sorduğu sorular ile verilen cevaplar arasında hiçbir illiyet bağı olmadığına dikkat çeken Tanrıkulu, “Kürtçe konser ve tiyatroların yasaklandığının resmi olarak açıklanmaması için böyle bir yanıt verilmiştir. Aslında bu yanıt Kürt dilinin nasıl baskı altında olduğunun da dolaylı olarak itirafıdır” diye konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem