Konut fiyatlarında yüzde 60 artış bekleniyor: "Fiyatlar sadece üst sınıfın alabileceği bir noktaya geldi"

Konut fiyatlarında yüzde 60 artış bekleniyor: "Fiyatlar sadece üst sınıfın alabileceği bir noktaya geldi"
İnşaat sektörü temsilcileri sürekli artan inşaat maliyetlerinin de etkisiyle Türkiye’nin bir barınma krizine doğru gittiğini belirtirken, emlakçılar 2022’de konut fiyatlarında yüzde 60 artış bekliyor.

Merkez Bankası’nın 2021 Kasım ayı Konut Fiyat Endeksi’ne göre konut fiyatları yıllık yüzde 50,5 artış gösterdi. Emlak sektörü temsilcilerine göreyse bu artış yüzde 100’ü geçmiş durumda. Türkiye İstatistik Kurumu’nun Kasım 2021 İnşaat Maliyet Endeksi yıllık yüzde 48,87.

Cumhuriyet’ten Ali Can Polat’a konuşan İnşaat Yüksek Mühendisi Hüseyin Arslan, “Şu anda bir eviniz yoksa yeni bir ev almayı unutun. Konut piyasasında zaten TL’den kaçan yatırımcılar ve evini yenilemek isteyenler hakim, bu fiyatlarla hiç evi olmayan birisinin sıfırdan kredi çekip alması imkansız” dedi.

 EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı’ysa, “Türkiye barınma krizine doğru gidiyor. Mülk edinmek her geçen gün zorlaşacak ve kira rakamları da buna bağlı yükselecek. Daha kötüsü kiralık ev kavramı gittikçe azalacak ev bulmak zorlaşacak” diye konuştu.

  İnşaat Mühendisleri Konfederasyonu Başkanı Tahir Tellioğlu'nun görüşleri de şöyle:  “Artık alt sınıf ve orta sınıf ev alamaz. Fiyatlar sadece üst sınıfın alabileceği bir noktaya geldi. Bu maliyetlerle biz yapamayız onlar alamazlar. Ayrıca Türkiye’de altı milyon çürük yapı var, maliyet artışları kentsel dönüşümü de imkansız hale getirdiği için sorun vatandaşın can güvenliği sorunu haline geldi."

Ekonomi