Konut krizinde İngiltere modeli önerisi: 'Tapuyu değil kullanım hakkını al'

Konut krizinde İngiltere modeli önerisi: 'Tapuyu değil kullanım hakkını al'
Konut krizine bir çözüm önerisi de Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği'nden (GAPAS) geldi. Dernek, İngiltere’de uygulanan ‘kullanım hakkı satışı’ yöntemini önerdi. Bu modelde, kişiler sadece konutun yapı ömrü boyunca kullanım hakkını satın alıyor. Arsa mülkiyeti yine hak sahibinde kalıyor.

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) düzenlenen basın toplantısıyla konut üretimini ve fiyatını düşürmesi beklenen yeni modeli tanıttı. Dünya gazetesinden Leyla İlhan'ın haberine göre bu modelde, kişiler sadece konutun yapı ömrü boyunca kullanım hakkını satın alıyor. Arsa mülkiyeti yine hak sahibinde kalıyor. Müteahhit sadece yaptığı konut bedelini ve kârını alıyor. Konutu alan kişiler ise müteahhide konut bedelini ödedikten sonra, konutun yapı ömrü kadar yapılan sözleşme kapsamında kira ödüyor. Kullanım hakkı alan kişinin, binanın ömrü boyunca konutu çocuklarına miras bırakabileceği kaydediliyor.

GAPAS Başkanı İsmail Özcan, önerdikleri Yeni Mülkiyet Sistemi’nin arsa maliyetini, konutun veya ticari ünitenin ilk yatırım maliyetinden çıkardığını söyledi. Özcan, “Yeni mülkiyet sistemiyle; arsanın mülkiyeti ilk sahibinde kalıyor, daire veya dükkan alan, satış fiyatı olarak arsanın bedelini değil, müteahhidin inşaat maliyetini ödüyor, arsa sahibine de uzun süreli olarak kira ödüyor” dedi.

Özcan, bugün 1 milyon TL’ye satılan bir dairenin, uygulanacak yeni mülkiyet sistemiyle 500 bin-600 bin TL’ye satılabileceğini, arsa bedelinin ilk satın almada ödenmeyip, bunun yerine, arsa için aylık bir kira bedelinin arsa sahibine ödenebileceğini söyledi.

HABERİN TAMAMI

Ekonomi