Konut krizinde yeni aşama: Kiracılar 'evden çıkma komisyonu' istiyor

Konut krizinde yeni aşama: Kiracılar 'evden çıkma komisyonu' istiyor
İstanbul'da bir kiracı, satış sonrası evden çıkmak için yüzde 10 komisyon istedi. Muğla'da ise birine açıktan 200 bin lira ödendi.

Emlakçılar, yüksek kiralar nedeniyle uygun fiyatlı bulamayacağını düşünen kiracıların evden çıkmak için para istediğini anlattı.

Hürriyet yazarı Fatih Çekirge, bugünkü köşesinde kiracılar ile ev sahiplerinin yaşadığı sorunu gündeme getirdi.

Çekirge'ye konuşan bir emlakçı şunları söyledi: "Biliyor musun, daha geçen hafta yaşadım bunu. Levent’te lüks bir rezidansta bir daire için satışa çıkmıştık. Dairede kiracı vardı. Ama ev almak isteyenler kiracılı olunca çekiniyor. Evin sahibi kiracıya gitti, satacağını söyledi. Aldığı cevap şu oldu. ‘Tamam, çıkarım ama ben bu eve bir sürü masraf yaptım. Değerini artırdım. Satıştan yüzde 10 alırım...’ Yani 800 bin dolarlık evden 80 ile 100 bin dolar isteniyor.”

Açıktan 200 bin lira

Çekirge, evde kiracı varsa ya fiyatın düştüğünü ya da satışın çok zorlaştığını belirterek "Yani satış için prensipte anlaşılsa da devir için son sözü kiracı söylüyor" ifadesini kullandı.

Hürriyet yazarının verdiği bir diğer örnek de şöyle: "Araştırmamı yoğunlaştırınca görüyorum ki sadece lüks konutlarda değil; yazlıklarda, normal dairelerde, aklınıza neresi gelirse, kiracıların ‘çıkmak için para istediği’ bir dönemdeyiz. Örneğin bir dostumuz Bodrum’da 3 milyon 750 bin liraya yazlık satın almış. Satıcı, içinde 6 bin TL aylık kira veren kiracıyı çıkarmak için 200 bin lira açıktan para ödemiş."

Çekirge, kiracıların yüzde 25’in üzerinde artış yaptırmak isteyen ev sahipleriyle kriz yaşadığını, dar gelirli kiracıların evden çıksa bir daha o fiyata ev bulamayacağını ifada etti. (Kısa Dalga)

Gündem