Konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 35 zam yapıldı

Konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 35 zam yapıldı
BOTAŞ, bugünden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğal gaza yüzde 35, elektrik üretiminde kullanılan doğal gaza yüzde 44,30 ve elektrik üretimi dışında kullanılan doğal gaza yüzde 50 zam yaptı.

BOTAŞ, yaptığı yazılı açıklamada, 1 Nisan’dan itibaren uygulanacak doğal gaz zamlarını duyurdu. BOTAŞ’ın açıklaması şöyle:

“Bilindiği üzere, doğal gaz ithal bir enerji kaynağı olup, yüzde 99’dan fazlası yapılan uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yurt dışı arz kaynaklarından temin edilmektedir.

2021 yılı başından itibaren dünya ve Avrupa enerji piyasalarındaki tüketicilerin, piyasalarda yaşanmakta olan olağandışı ve olağanüstü dalgalanmalara bağlı olarak fahiş enerji fiyatlarına maruz kaldıkları kamuoyu tarafından da yakinen bilinmekte olup, bütün dünyada yaşanan yüksek enerji fiyatları bugüne kadar tüketicilerimize aynı oranda yansıtılmamıştır. Bununla birlikte, artan maliyetlere rağmen bu dönemde tüketicilerimize devletimiz tarafından yüzde 76 oranında destek sağlanmıştır.

Diğer taraftan, Evsel Enerji Fiyat Endeksi’ne (HEPI-Household Energy Price Index) göre; konutlarda, Avrupa ülkeleri arasındaki en düşük fiyatlı doğal gaz ülkemizde kullanılmaktadır.

1 Nisan 2022 itibari ile tüketicilerimizi imkânlar çerçevesinde asgari düzeyde etkileyecek şekilde doğal gaz satış fiyatlarında düzenleme yapılması zorunluluğu ortaya çıkmıştır.

Bu kapsamda 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 44,30, elektrik üretimi haricinde kullanılan doğal gazın fiyatında yüzde 50, konutlarda kullanılan doğal gazın satış fiyatında yüzde 35 oranında artış yapılmış olup, bu artışa rağmen konutlarda kullanılan doğal gazın her bir metreküpüne devletimiz tarafından yüzde 70 oranında destek verilmeye devam edilecektir.” (ANKA)

Ekonomi