Köpek katliamı için site kuruldu iddiası: 'Havrita kapatılsın'

Köpek katliamı için site kuruldu iddiası: 'Havrita kapatılsın'
Sokak köpeklerinin, Havrita adlı internet sitesi üzerinden yerlerinin belirlenerek öldürüldüğü iddia edildi.

‘Havrita’ adlı internet sitesi, sokakta yaşayan köpeklerin bulundukları alanların işaretlenerek öldürüldüğü iddiasıyla gündemde. İstanbul Barosu ise siteye erişimin engellenmesi için suç duyurusunda bulunacak.

Karar'da yer alan habere göre, son olarak Antalya’nın Muratpaşa ilçesine bağlı Meydankavağı Mahallesi’nde 9 Ağustos’tan bu yana 30 kedi ve köpek öldü. Belediye yetkilileri ölümlerin gerçekleştiği alanda ‘tehlikeli (zehirli) zirai madde’ tespit edildiğini açıkladı. Yaşanan katliamın ardından aslında hayvan hakları örgütlerinin ve aktivistlerinin yakından bildiği, Türkiye’de erişime açıldığı 11 Mayıs’tan bu yana yakından takip ettikleri ‘Havrita’ adlı internet sitesi sosyal medyada gündem oldu.

Sokak köpeklerinin bulunduğu bölgelerin kullanıcılar tarafından işaretlendiği ve fotoğraflandığı, ‘Başıboş Köpek Haritası’ olarak tanımlanan ve ‘Başıboş Köpek Sorunu Platformu’na bağlı olarak faaliyet gösteren ‘Havrita’ isimli internet sitesi nedeniyle çok sayıda köpeğin öldürüldüğü iddia edildi. Çok geçmeden Antalya’da katliamın yaşandığı mahallenin de söz konusu internet sitesi üzerinde daha önceden işaretlenmiş olduğu ortaya çıktı.

HAVRİTA NEDİR?

İnternet sitesinde 'yer sağlayıcı' olarak faaliyet gösterdiğini bildiren Havrita'nın bilgilendirme metninde "Havrita, paylaşımı yapılmış hiçbir durum/olay için lehine veya aleyhine dilek, istek veya öneride bulunmaz. Havrita, başıboş köpekleri veya köpekler aracılığıyla olumsuz duruma/durumlara sebep olmuş/olacak hiçbir kuruluşu/şahsı hedef göstermez veya hedef gösterilmesini teşvik etmez. Nefret söylemi içerdiği veya asılsız olduğu tespit edilen içerikler kaldırılır" ifadeleri yer alıyor. internet sitesinin ‘köpek sürülerinin nerede olduğu, sayının belirlenmesi ve vatandaşların ‘tehlikeli’ olarak tanımlanan bölgelerden geçerken daha dikkatli olmalarının’ amaçlandığı iddia ediliyor.

CHANGE.ORG ÜZERİNDEN İMZA KAMPANYASI

Dünyanın en büyük imza kampanyası projesi olan Change.org'da hayvanseverler, "havrita.com adlı harita üzerinden, hayvanların yaşam alanları fişleniyor. Bu harita açıldığından beri, zehirlemeler, kurşuna dizmeler, ölü köpekleri ağaçlara asmalar gibi çeşitli işkencelerle hayvanlar katledildi. Haritanın, hayvanları hedef göstermek dışında hiçbir toplumsal faydası bulunmuyor. Her önüne gelen, hiçbir kontrol mekanizması olmadan böyle fişleme haritaları açabilecek mi?" açıklaması yaparak sitenin kapatılması için imza kampanyası başlattı. Sosyal medya platformu Twitter’da da köpeklerin katlediği, işkence edildiği görüntülerin paylaşılmasının ardından #HavritaKapatılsın etiketi kısa sürede TT listesinde üst sıralara yerleşti. Etikete hayvan hakları örgütleri, hayvan hakları aktivistleri, hayvanseverler ve çok sayıda ünlü isimden destek geldi.

'KAMU DAVASI AÇILMALI’

İstanbul Barosu Hayvan Haklarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Yasemin Babayiğit, İstanbul Barosu olarak pazartesi günü siteye erişim engeli başvurusuna bulunacaklarını söyledi. Babayiğit, Hayvanları Koruma Kanunu’na dikkat çekerek, açık ve net biçimde hayvanların öldürülmesinin, hayvanlara işkence edilmesinin yasak ve suç olduğunun altını çizdi.

Gündem