Körfez monarşilerinde 2. Elizabeth tepkisi: 'Biz Charles'ı otobüse bindirmezdik'

Körfez monarşilerinde 2. Elizabeth tepkisi: 'Biz Charles'ı otobüse bindirmezdik'
İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in cenazesinde liderlerin topluca otobüsle taşınacak olması, Kral 3. Charles ile yakın ilişkilerini daha da geliştirmek isteyen Körfez monarşilerinde 'beğenilmedi'. Kuveytli bir yetkili, "Eğer Kral bizim bölgemize gelseydi, onu otobüse bindirmezdik" dedi.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in cenazesine gelecek olan liderlerden özel uçak yerine ticari uçak kullanmalarının istenmesi, devlet ve hükümet başkanlarının topluca otobüsle taşınacak olması, gösterişi seven Körfez monarşilerinde hoş karşılanmadı. The Guardian gazetesine konuşan Kuveytli bir yetkili, "Biz Charles'ı otobüse oturtmazdık" dedi.

Habere göre, Umman Fas'a uzanan bir coğrafyada, 2. Elizabeth'in cenaze törenine ilişkin planlar yakından izleniyor, protokol düzenlemelerine göre ülkeleri Londra'da kimin temsil edeceğine karar verilmeye çalışılıyor. Ancak modern kraliyet tarihinin en önemli olayı olarak görülen cenazede izlenecek kurallar, özellikle Körfez'de mesafeli bir yaklaşıma sebep oldu.

OTURMA DÜZENİNDE DE GERİDE KALACAKLAR

Monarşiler protokol kurallarına atfettikleri 'ilahi' anlamla varlık gösterirken, liderlerin otobüse binmelerinin istenmesi ve Ortadoğu ülkelerinin liderlerinin, 2. Elizabeth açısından daha büyük bir önemi bulunan İngiliz Milletler Topluluğu ülkeleri liderlerinin arkasına oturtulacak olması tepki çekti.

Buna göre, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan, cenazeye kimin gideceği konusunda hâlâ karar vermiş değil. Kuveyt'in cenazede kendi veliaht prensi, Abu Dabi'nin de bir devlet başkanı yardımcısı tarafından temsil edilmesi bekleniyor.

MUHAMMED BİN SELMAN'IN GİTMESİ BEKLENİYOR

Suudi Arabistan açısından ise farklı bir denklem işleyecek gibi görünüyor. Buna göre,üÜlkenin fiili lideri olan veliaht prens Muhammed bin Selman'ın, muhalif gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın İstanbul'da öldürülmesi sonrasında ilk kez İngiltere'yi ziyaret etmesi planlanıyor. Ancak Selman'ın protestolarla karşılanması beklenirken, Westminster Abbey'de düzenlenecek cenazeye katılmayacağı ve Kral 3. Charles'a taziyelerini bizzat iletmeyi planladığı belirtiliyor.

'CHARLES'DAN BEKLENTİ BÜYÜK'

The Guardian gazetesi, Körfez monarşilerinin geleneksel olarak kendileriyle daha yakın ilişkileri bulunan, Galler Prensi olduğu dönemde Suudi Arabistan'ı 12 defa ziyaret eden ve bir yardım kuruluşu için Katar'dan 2.5 milyon sterlin bağış aldığı ortaya çıkan Kral 3. Charles'dan büyük beklentileri olduğunu da yazdı. Buna göre, özellikle Riyad yeni dönemde Londra ile ilişkilerinin gelişmesini umuyor.

'OKUL ÇOCUKLARI GİBİ OTOBÜSE BİNDİRMEZDİK'

Kuveytli bir yetkili ise yeni dönem için Körfez İşbirliği Konseyi açısından bir belirsizlik olduğunu söyleyerek, "Herkes işaretleri okumaya çalışıyor. Ama başlangıç iyi değil. Eğer Kral bizim bölgemize gelseydi, onu otobüse bindirmezdik. Kral Charles'ın yakın dostlarının cenazeye giderken okul çocukları gibi bir otobüste toplanmasını talep etmek beklediğimiz başlangıç değildi. Bazılarımızın uzak duracak olmasının sebebi de bu" dedi.

TÜRKİYE'Yİ ERDOĞAN YERİNE ÇAVUŞOĞLU TEMSİL EDECEK

Türkiye'de de cenazeye kimin gideceği tartışma konusu olmuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Londra'ya gitmek istediğinin sinyalini vererek, "Eğer programlar el verirse merasime katılmayı düşünüyorum. Ama bütün mesele bizim de kendi programlarımızla beraber bunu denk getirebilmek. Çünkü tanımadığım birisi değil. Buckingham Sarayı'nda iki kez görüşmemiz oldu. Temenni ederim ki fırsat bulursak biz de bu merasimde bulunmak isteriz” ifadelerini kullanmıştı.

Ancak tarifeli uçak ve otobüs kurallarının ortaya çıkması sonrasında Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun temsil edeceği açıklanmıştı. (Kısa Dalga)

Dünya