Koronavirüs Güncesi: "Covid-19 test görevlisine aşı yok"

Koronavirüs Güncesi: "Covid-19 test görevlisine aşı yok"
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, sizin için özetliyoruz.
KORONAVİRÜS GÜNCESİ

3 ŞUBAT 2021


Vaka sayısı 102 milyon 

TÜRKİYE'de dün  140 bin testten 7 bin 795 vaka görüldü. Hasta sayısı 630, iyileşen hasta sayısı 8 bin 639 oldu. 120 kişi hayatını kaybetti.

DÜNYA'da Covid-19 vaka sayısı 102 milyonu, virüs nedeniyle ölümler ise 228 bini aştı.

DİYARBAKIR'da, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görevli Doç. Dr. Hakan Akelma, sosyal medya hesabından, hastaneye 10 ay sonra ilk kez dün Covid-19 hastası yatışı olmadığını söyledi.

Düğüne polis baskını

MERSİN'in Tarsus ilçesinde bir evin 50 metrekarelik avlusunda 100 davetlinin olduğu düğün polis baskını ile sona erdi. Düğündekilere yasal işlem yapıldı.

PARİS İstinaf Mahkemesi hakimleri olduğu anlaşılan bir grup, Covid-19 yasaklarına rağmen bir restoranda yemek yerken yakalandı. İstinaf Mahkemesi hakimlere ceza kesilmediğini açıkladı.

POZİTİF olduğunu bilmeden Kırklareli’nden Edirne’ye köydeki yeni doğum yapan yakınını ziyarete giden kadın, genç anne dahil 37 kişiye virüs bulaştırdı.

ABD’de dünyanın düz olduğuna ve gökyüzünün aslında "insanların Tanrı'yı görmesini engellemek için hükümetin yerleştirdiği bir kalkan olduğuna" inanan bir eczacı salgının bir aldatmaca olduğunu düşündüğü için yüzlerce doz Covid-19 aşısını sabote etti.

DÜNYA çapında ülkelerin uyguladığı seyahat kısıtlamalarına takılmak istemeyen yolcular sahte Covid-19 testlerine başvurduğu belirtildi.

Aşılamada ayrımcılık 

SPUTNİK V'in Faz-3 sonuçlarına göre genel koruma oranı yüzde 91,6 oldu. Aşı 60 yaş üzerinde de 91,8 oranında etkiliRusya Sputnik V aşısının üretimini Belarus, Türkiye ve İran’da yapmanın imkanlarını incelediklerini açıkladı.

ÖZEL laboratuvarlarda ve genetik tanı merkezlerinde Covid-19 testi uygulayan biyologların aşılama kapsamına alınmadığı ortaya çıktı.

TOROS Devlet Hastanesi’nde aşılar sağlık çalışanlarına yetmeyince sayım yapıldı ve 24 doz Covid-19 aşısının eksik olduğunun anlaşılması üzerine soruşturma başlatıldı.

ABD’de siyahlar toplam nüfusun yüzde 12’den fazlasını oluştururken, Covid-19 aşısı yaptıranların yalnızca yüzde 5.4'ünün siyahlardan oluştuğu ortaya çıktı.

ABD merkezli ilaç devi Pfizer 2020 yılının son çeyreğinde 11,7 milyar dolar gelir elde ettiğini, 2021 yılında ise sadece aşıdan yaklaşık 15 milyar dolar gelir beklediğini açıkladı

MERKEZİ Avusturya’da bulunan SOS Çocuk Köyleri adlı yardım örgütü, aşı planı oluşturmuş 114 ülkeden üçte birinin sığınmacıları bu plana dahil etmediğini kaydetti

ALMANYA Başbakan Angela Merkel  yaz sonuna kadar herkese aşı teklifi sunulmuş olacağını söyledi. AB Komisyonu'nun Sağlıktan Sorumlu Üyesi de yaz sonuna kadar Avrupa Birliği'ndeki yetişkinlerin yüzde 70'ini Covid-19'a karşı aşılama hedefine ulaşacaklarını belirtti.

ÇİN'de yapılan operasyonlarda 3 bini aşkın sahte Covid-19 aşısı ele geçirildi, 80 kişi tutuklandı.

Mutasyonlar kaygı veriyor

VİRÜSTEN 106 bin kişinin öldüğü İngiltere’de bilim insanları tüm ülkede hızla yayılan koronavirüs varyantının, kaygı verici yeni değişiklere uğradığını açıkladı.

BİLİM insanları, araştırmaları sonucunda B117 varyantında daha ağır ya da farklı sonuçlar görülmediği ancak daha yüksek bulaşıcılığın olduğunu açıkladılar.

TÜRKİYE'de de Sağlık Bakanlığı hastanelere mutasyonlu virüsü tespit etmek için, Covid-19 testi pozitif çıkanlara uygulanmak üzere yeni bir test kiti yolladı

KORONAVİRÜS tedavisinde etkili bulunarak Almanya’nın da sipariş ettiği monoklonal antikorların, virüsün Güney Afrika ve Brezilya’da ortaya çıkan varyantlarına karşı etkisiz olduğu açıklandı.

Çocuklar da etkileniyor

ESAS olarak yetişkinleri etkilediği bilinen Covid-19 hastalığının etkilerinin bazen haftalar hatta aylarca sürdüğü, böylesi durumlarda 18 yaş altındaki çocuklarda da etkilerin benzer şekilde görülebildiği ortaya çıktı.

MALATYA Büyükşehir Belediyespor voleybol takımının 13 oyuncusu da Covid-19’a yakalandı. Hastalığı atlatan takımın kaptanı, gençleri hastalığı hafife almamaları yönünde uyardı.

ALMANYA, mutasyonlu virüs nedeniyle İngiltere’den uçuşları 17 Şubat’a kadar durdurmuştu. 16 Şubat'ta Leipzig’de oynanması planlanan maç da ayrıcalık tanınmayacağı açıklamasıyla oynanamayacak.

330 BİN vakanın görüldüğü ve 6 bin kişinin hayatını kaybettiği Japonya son zamanlarda kötü bir performans gösteriyor. Yüzde 80'i özel sektörün elinde  ve genellikle ayakta tedavi prosedürü uygulanan hastaneleriyle sağlık sistemi zorlanmaya başladı.

ÜROLOG Prof. Dr. Ege Can Şerefoğlu yeni bir araştırmaya göre Covid-19 hastalığına yakalanan erkeklerin, hasta olmayanlardan daha düşük testosteron değerlerine sahip olduğu saptandığını aktardı.

Sağlık