Koronavirüs Güncesi: 23 ilde mutasyonlu virüs görüldü

Koronavirüs Güncesi: 23 ilde mutasyonlu virüs görüldü
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, sizin için özetliyoruz.

Vefat sayısı düşerken mutasyonlu virüs artıyor

Sağlık Bakanlığının verilerine göre 4 Şubat’ta 113 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. 145 bin testten 7 bin 909 vaka tespit edildi. Hasta sayısı 627, iyileşen hasta sayısı 8 bin 815 olarak kaydedildi.

Mutasyonlu virüsün görüldüğü il sayısı 23'e yükseldi

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, geçen hafta 17 kentte tespit edilen mutasyonlu virüsün, görüldüğü il sayısının 23’e yükseldiğini bildirdi.

Acil tıp doktoru hayatını kaybetti

Adana'da acil tıp asistanı olarak görev yapan 38 yaşındaki Dr. Mehmet Ertane Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

CHP’den aşı tedarikindeki sorunlara eleştiri

CHP Genel Başkan Yardımcısı İlgezdi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Dışarıdan aşı tedarik sürdürülebilirliği şüphelidir” açıklamasına dikkat çekerek, bu açıklamanın “kalan 37 milyon aşının da gelişinde sorun olduğu anlamına mı geliyor?” diye sordu.

Salgın döneminde kanserle mücadele

Virüs riski nedeniyle hastalara kemoterapi vermenin ertelenmesinin tartışıldığını fakat bunun daha kötü sonuçlara yol açabileceği nedeniyle kabul görmediğini ifade eden Türk Tıbbi Onkoloji Derneğinden Prof Murat Dinçer, Sağlık Bakanlığı'nın onkoloji doktorlarını Covid-19 ile mücadelede kullanmadığını ve bunun kanser hastalarına bulaşım riskini karşı yardımcı olduğunu söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü, Covid-19 salgınının kanser tedavisinde yıkıcı etki yaptığı, salgın yüzünden kanser hastalarının tedavisinin Avrupa ülkelerinin üçte birinde aksadığını söyledi.

Virüsü en çok 35-49 yaş grubu yaydı

10 milyonun üzerinde ABD vatandaşının verileriyle yapılan çalışmaya göre, 20-49 yaş arası kişilerin Covid-19’un yayılmasında yüzde 72,2 rol oynadığı, 35-49 yaş grubunun yüzde 41,1 ile virüsü en çok yayan grup olduğu görüldü.

Hastalığı geçirenlere tek doz aşı yetebilir

Yapılan iki farklı çalışmanın sonuçlarına göre Koronavirüs geçirenler için mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşılarda iki doz yerine tek doz yeterli olabileceği kaydedildi.

EMA Novavax aşısını ön değerlendirmeye aldı

Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Novavax firmasının geliştirdiği Covid-19 aşısının ön değerlendirmesine başladı.

İki doz için iki farklı aşı denenecek

Oxford Üniversitesi, Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği aşı ile Astrazeneca aşısının aynı kişi üzerindeki etkinliğini ölçmek için klinik deney başlattı.

Hamileler aşı yaptırabilir mi?

Şimdiye kadar Covid-19 aşıları için yapılan klinik deneylerde hamileler yer almadığından, hamile kadınların aşıya ilişkin kararından önce doktoruna danışması gerektiği kaydedildi.

Britanya varyantı daha ölümcül mü?

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Direktörü, Koronavirüs'ün Britanya'da tespit edilen varyantının daha ölümcül olabileceğine yönünde verilere ulaştıklarını bildirdi.

4 bin farklı Covid-19 türü

İngiliz araştırmacılar dünya genelinde 4 bin farklı Covid-19 türü olduğunu ve geliştirilen farklı aşıların karıştırılarak hastalıkla mücadele için etkisinin artırılmaya çalışıldığını bildirdiler.

“Mutasyondan korkalım mı”

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu Hürriyet’teki köşesindeki yazısında mutasyona karşı tedbirlerin daha ciddiye alınması ve aşılamanın hızlandırılması gerektiğini ifade etti.

Mutasyonlu virüse karşı çift maske tedbiri

Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Alper Şener, mutasyonlu virüse karşı özellikle kapalı ve kalabalık alanlarda çift kat maske takılmasının önemli olduğunu belirtti

Cenazeler karıştı, aile karantinaya alındı

Almanya’da Covid-19’dan ölen kişinin cenazesi ile bir başka kişinin cenazesi Türkiye’ye gönderildiğinde karıştı. Mezardan çıkarılan cenazeyi teşhis eden aile karantinaya alındı.

Hasta ziyareti ile 30 pozitif vaka

Kocaeli’de 90 yaşındaki Koronavirüs hastasına ziyarete giden 30 akrabasının testi pozitif çıktı, testi pozitif çıkanlar karantinaya alındı.

ilk dozdan 21 gün sonra yüzde 90 koruma

Britanya'da bilim insanları, Pfizer ve BioNTech’in aşısının tek dozunda dâhi 21 gün sonra yüzde 90 oranında koruma sağladığını açıkladılar.

Virüsün laboratuvardan çıktığına dair kanıt yok

DSÖ heyeti, yeni tip koronavirüse dair komplo teorisinin odağındaki Wuhan Viroloji Enstitüsü’nü ziyaretin ardından yaptığı açıklamada 'virüsün bir laboratuvardan çıktığına dair herhangi bir kanıt bulunmadığını' açıkladı.

DSÖ ekibinden zooloji uzmanı sosyal medyadan yaptığı açıklamada, Vuhan'da virüsün kökenine yönelik saha çalışmaları sürecinde Çinli yetkililerin kendileriyle iş birliği içinde olduğunu aktardı.

Komada 10 ayda iki kez covid-19 atlattı
İngiltere’de, geçirdiği kaza yüzünden komaya giren 19 yaşındaki Joseph Flavill hastanede yattığı 10 ay içinde iki defa koronavirüse yakalanmasına rağmen pandemiyi henüz bilmiyor.

Sağlık