Koronavirüs Güncesi: AKP'liye düğün gibi kongre, Ankaralıya 70 milyon TL ceza

Koronavirüs Güncesi: AKP'liye düğün gibi  kongre, Ankaralıya  70 milyon TL ceza
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

9 bin 572 vaka, 73 can kaybı

- Sağlık Bakanlığı'nın 25 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 126 bin 527 yeni testten 9 bin 572'si pozitif çıktı. Hasta sayısı 658, iyileşen sayısı ise 6 bin 210 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 73 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 358 oldu.

"Ticari sır olması gereken bir durumdu"

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun bedelsiz aşı iddialarına yanıt verdi: Bu ülkeler arası ticari sır olarak kalması gereken bilgilerin ifşa edildiğini görüyoruz. Biz aşıyı bütün ülkelerin aldığı fiyattan en az fiyattan alan milletiz. Bu karşılıklı ticari sır olması gereken bir durumdu.

‘Lebaleb’ düğün gibi kongre

- AKP’nin, herkese uygulanan pandemi kurallarını hiçe sayarak düzenlediği 'lebaleb' kongrelerden birisi de Hatay'da yaşandı. Sosyal medyada paylaşılan gençlik kollarının 11 Şubat'ta düzenlediği kongreden görüntülerde, AKP'li bir ilçe başkanının omuzlara alınıp oyun oynadığı, düğün havasındaki müzikli kalabalık dolu salon tepki çekti.

Ankaralıya korona cezaları 70 milyon lirayı buldu

- Koronavirüs pandemisinin başından bu yana yurttaşlara maske takmadığı, sosyal mesafeye uymadığı, sigara içtiği gibi gerekçelerle sadece başkentte 69 milyon 619 bin 983 lira para cezası kesildi.

Maskeli, açık hava anmasına 900 TL para cezası

- Artvin Hopa'da geçtiğimiz ay açık havada bir anma etkinliği yapan Halkevi üyelerine Kaymakamlık tarafından 900 lira idari para cezası kesildi. Halkevinden yapılan açıklamada, İhsan Hacımuratoğlu'nun anmasına katılanlara maske takmalarına rağmen "maske takmadıkları" gerekçesiyle 900 lira para cezası kesildiği belirtilerek tepki gösterildi.

Samsundaki hastaların yüzde 50’si mutasyonlu virüs taşıyor

- Samsun Tabip Odası, Türkiye’de vaka sayılarının nüfusa oranla fazla olduğu iller sıralamasında ilk 5’te yer alan Samsun’da pozitif çıkan hastaların yüzde 50’sinin İngiltere’de görülen varyant virüsü taşıdığını ve artışa bunun neden olduğunu öne sürdü.

Doğu Karadeniz için çağrı

- Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nden (TÜRSAB) yapılan açıklamada, Karadeniz’deki vaka sayılarının yaz turizmini etkilememesi için ne tedbir gerekiyorsa alınması istenerek: “Kısıtlamaysa kısıtlama, kapamaysa kapama… Sezon öncesinde hazır vakaların minimize edilmiş hale gelmiş olması gerekiyor” vurgusu yapıldı

- Sakarya’da artan vakaların önüne geçmek için 1 Mart'tan itibaren 15 gün süreyle şehir genelinde nişan, düğün, nikah gibi etkinliklerin ve tüm spor salonlarının faaliyetlerinin yasaklanmasına karar verildi.

- Son açıklanan verilere göre, Trakya'da son bir haftada vaka sayılarındaki artışın üzerine Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'de koronavirüs tedbirleri en üst seviyeye çıkarıldı. Edirne Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Gürcan Altun, vaka sayısındaki artışın mutantlı virüs kaynaklı olabileceğini belirtti. 

Mart ayında vakalarda artış bekleniyor

- Türkiye 1 Mart itibariyle Covid-19 tedbirlerinde kademeli olarak esnemeye hazırlanırken, uzmanlar virüsün yeni varyantlarının yaygınlaşması ve normalleşme adımları nedeniyle vakalarda artış olabileceği uyarısını yapıyorlar.

2020’de evlenme ve boşanmalar azaldı

- TÜİK’in yayımladığı verilere göre, covid-19 salgınının yaşandığı 2020’de evlilikler 2019’a göre yüzde 10.1 azalırken, boşanmalar ise 13.8 azaldı.

Avrupa Konseyi: Aşı dağıtımı hızlandırılacak

- Avrupa Birliği’nin 2020’nin ilk üç ayında 106 milyon doz aşının tedariğini planlamışken, şimdiye kadar 40,7 milyon doza ulaşabilmiş olması dikkatleri aşı üretimine çevirdi. Üye ülkelerden İspanya, Belçika, Danimarka, Litvanya ve Polonya, Avrupa Konseyi’ne ve ülke liderlerine mektup göndererek aşı üretiminin hızlandırılmasını talep etti.

- AB Liderler Zirvesi’nin ilk gününün sonunda Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, AB’nin aşı üretimi ve dağıtımını hızlandıracağını söyledi. Aşı sertifikasının ele alındığı ancak bu konuda henüz karar verilmediğini bildirdi.

Maskeler çevreyi plastik atıklardan da çok kirletiyor

- Her hafta 102 milyon maskenin atıldığının tahmin edildiği İngiltere’de koronavirüs nedeniyle kullanılan maskelerin, en yaygın çöplerden olan plastik poşetleri bile geride bıraktığı uyarısı yapılıyor. Maskelerin biyolojik olarak parçalanabilir malzemeden yapılarak sorunun çözülebileceği ancak bu malzemenin iki-üç kat pahalı olduğu belirtiliyor.

Çin iki aşıya daha kullanım izni verdi

- Çin’de, bir süredir acil kullanım onayı ile kısıtlı bir şekilde kullanılan iki Covid-19 aşısına daha kullanım izni verildi. 65,28'lik etkinlik oranına sahip CanSino aşısı ile yüzde 72,5'lik etkinliğe sahip Sinopharm'ın yeni aşısı ile birlikte Çin'de kitleler üzerinde uygulanan aşı sayısı dörde yükselmiş oldu.

Japonya’da intiharlarla mücadele için ‘yalnızlık bakanı’ atandı

- Japonya Başbakanı, pandemide özellikle kadınlar arasında giderek artan intiharlarla mücadele için ‘yalnızlık bakanı’ atadı. Yeni bakan Tetsushi Sakamoto, çoğalan intiharların yanında, yoksul çocukların sorunları, gittikçe düşen doğum oranları ve bölgesel ekonomilerin kalkınması için de çalışacak.

ABD'de Covid-19'un yeni bir mutasyonu tespit edildi

- Dünyada en çok vaka ve ölümlerin görüldüğü ABD'de Covid-19'un yeni bir mutasyonu keşfedildi. 2020 Aralık ayı sonundan bu ayın ortasına kadar yeni mutasyonun tespit yüzdesinde sürekli bir artış olduğu, son iki hafta içinde ise yeni mutasyonun tespit edildiği vaka sayısında yüzde 12,7'ye yükselen bir artış gözlemlendiği belirtildi.

Pakistan'da koronavirüs kısıtlamaları kaldırılmaya başladı

- Pakistan'da Covid-19 tedbirlerinin kaldırılmaya başlandığı bildirildi. Alışveriş merkezleri, pazarlar ve eğlence parkları için getirilen süre kısıtlamalarının kaldırıldığı, restoran, sinema ve düğün salonlarına ise sıkı önlemler şartıyla 15 Mart'tan itibaren izin verilecek.

- İngiltere'de ulusal karantina uygulanması sayesinde covid-19 vaka sayısı 6 haftada yaklaşık yüzde 80 azaldı. Bu gelişmeyle birlikte covid-19 uyarı seviyesinin 5'ten 4'e düşürüldüğü açıklandı.

Çin, ABD'li diplomatlara covid-19 testini anal yoldan yanlışlıkla uygulamış

- Çin'de bazı şehirlerde vatandaşlara covid-19 testi anal sürüntü ile yapılmış, bazı ABD'li diplomatlara da anal test yapıldığı iddia edilmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan, Pekin'in 'bu testlerin diplomatik personele yanlışlıkla yapıldığını’ söylediği açıklandı.

- ABD’nin yurtdışı görevlerindeki bazı diplomatlar, Washington'daki diplomatların kendilerinden önce covid-19 aşısı olması nedeniyle tepki gösterdiler.

BioNTech aşısı yüzde 94 koruma sağlıyor

- İsrail'de 1,2 milyon kişi üzerinde yapılan bir araştırmada BioNTech/Pfizer aşılarının etkisi bir kez daha teyit edildi. Buna göre, 70 yaş üzeri de dahil, aşılananların yüzde 94’ünün virüse karşı korunduğunu saptadı.

- İsrail Başbakanı Netanyahu, Covid-19 tedbirleri kapsamındaki kısıtlamaları Nisan ayında tamamen kaldırıp ülkeyi normale döndürmeyi umut ettiklerini açıkladı.

- ABD'li siyasetçi Bernie Sanders, İsrail’in işgalci bir güç olarak kontrolü altındaki tüm insanların sağlığından sorumlu olduğunu belirterek işgal altındaki topraklardaki onca Filistinli aşı beklerken, Netanyahu'nun fazla aşıları çıkar hesapları üzerinden bazı ülkelere göndermesine tepki gösterdi.

Fransa’da salgın doğum oranını yüzde 13 düşürdü

- Fransa’da 1975 yılından bu yana en düşük doğum oranı geçen ay gerçekleşti. Ocak ayında doğum oranının, 2020 ocak ayına oranla yüzde 13 düştüğü açıklandı.

- Fransa Başbakanı, ülkede 20 kentte vaka sayısının yüzbinde 250 civarı olduğu ve bu kentlerin gözetim altına alındığını açıkladı.

Sağlık