Koronavirüs Güncesi: Pandemiye rağmen askeri harcamalar arttı

Koronavirüs Güncesi: Pandemiye rağmen askeri harcamalar arttı
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.


10 bin 282 hasta iyileşti, 74 kişi hayatını kaybetti

- Sağlık Bakanlığı'nın 26 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 128 bin 387 yeni testten 9 bin 205'i pozitif çıktı. Hasta sayısı 649, iyileşen sayısı ise 10 bin 282 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 74 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 432 oldu.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen haftaya göre vaka sayısı 100 bin nüfusta en çok azalan ve artan illeri açıkladı. Buna göre; vakaların en çok azaldığı iller Bayburt, Erzincan, Trabzon, Karabük ve Hatay olarak sıralandı. En çok artış olan iller ise; Ordu, Giresun, Samsun, Tokat ve Bolu oldu.

Hafta sonu Vergi Daireleri açık

- Vergi borcu ödemesi ve yapılandırmasında son gün olan 1 Mart Pazartesi yoğunluk yaşanmaması için 27 ve 28 Şubat günü vergi daireleri açık olacak. Vergi ödemek isteyen vatandaşlar, borç yapılandırmasına ilişkin başvuru dilekçesi, ödeme planı vb. belgeleri yanlarında bulundurmak koşuluyla hafta sonu sokağa çıkma yasağından muaf olacaklar.

CHP: Bizde faturaların hepsi var, ticari sır değil

- CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, aşıda aracı firma tartışmalarına ilişkin, “Sayın Bakan aklımızla alay etmeyin. Keymen, lojistik firması değil. Türkiye Cumhuriyeti, bir aracı firma üzerinden aşıları almıştır ve bu alıcı firmaya devasa fiyatlarda komisyon ödemeye başlamıştır, 12 milyon doların faturaları elimizde” dedi.

Öğretmenlerin koronavirüs aşılama süreci

- Öğretmenlerin aşılanması, yüz yüze eğitime geçiş sürecindeki sıralamaya göre sürdürülecek. Köy okulları ve ana okulları öğretmenlerinden sonra ilkokullar ile 8'inci ve 12'nci sınıflarda 1 Mart Pazartesi yüz yüze eğitime başlanacağı için aşılamaya buralarda görev yapan öğretmenlerle devam edilecek.




Bölgesel Amatör Ligler 17 Nisan'da başlıyor

- Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımla Bölgesel Amatör Futbol Ligi'nin 17 Nisan'da başlayacağını duyurdu.

- İstanbul Planlama Ajansının yayınladığı "İstanbul’da Pandemi Döneminde Mahalle Esnafı Araştırması"na göre, esnafın yüzde 92.6’sı kira, fatura ve işçi ücreti gibi sabit işletme giderlerini karşılamakta sıkıntı yaşıyor.

- Nüfusuna göre en çok vaka görülen dördüncü il olan Samsun’da Valilik, bazı vatandaşların çiftçi kayıt belgesini tarımsal faaliyetlerinde değil, mahalle ve sokak gezmelerinde kullandıklarını belirterek bu durumdaki kişilere cezai işlem uygulanacağını duyurdu.

- Ankara’da polis, Kuğulu Park’ta oluşan kalabalığı ‘sosyal mesafe’ kuralına aykırı olduğu gerekçesiyle dağıttı ve parkı boşaltıp kapattı. Parkın Boğaziçi Üniversitesi'ndeki protestolara ilişkin bir açıklama yapılacağı için kapatıldığı da öne sürüldü.

AB’de ortak aşı belgesinde uzlaşmaya doğru

- AB aşı olanların yaz tatilinde seyahat etmelerine de olanak sağlayacak ortak bir aşı belgesi düzenlenmesi konusunda uzlaştı. Ancak belgenin en erken yaz tatili öncesinde hazır olması bekleniyor.

Nadir Hastalara ne idari izin ne aşı önceliği var

- Nadir Hastalıklar Ağı, bu hastalıklara sahip olanların genelde yaşadığı pek çok zorluğu dile getirerek, salgın döneminde de nadir hastalıkların riskli de olsa kronik hastalıklar listesinde bulunmadığından işte idari izin konusunda ne de aşıdan faydalanmak konusunda haklarına kullanma imkanı bulabildiklerine dikkat çekti. Türkiye’de 2 bin kişiden 1 kişiyi etkileyen hastalıklar ‘nadir hastalık’ olarak kabul ediliyor. Nadir hastalıkların yalnızca yüzde 5’inin tedavisi mevcut.

Oxford açıkladı: 'Covid-19 aşısı yerine hap üzerinde çalışıyoruz’

- Astrazeneca ile birlike Covid-19 aşısı geliştiren Oxford Üniversitesi’nin aşıdan sorumlu baş bilim insanı Profesör Sarah Gilbert, Covid-19 aşısının yerini Covid hapı veya Covid spreyi üzerine çalıştıklarını açıkladı.

- Avrupa İlaç Ajansı, Regeneron şirketi tarafından geliştirilen antikor kokteylinin Covid-19 tedavisinde kullanılabileceğini duyurdu. Kurumdan yapılan açıklamada tedavinin, oksijen desteğine ihtiyaç duymayan ve durumunun ağırlaşması riski bulunan kişilere uygulanabileceği belirtildi.

Türeci ve Şahin’e liyakat nişanı

- Kısa bir zaman dilimi içinde Covid-19 aşısı geliştirmeyi başaran, BioNTech adlı biyoteknoloji firmasının kurucuları Özlem Türeci ve Uğur Şahin’e Almanya Cumhurbaşkanı tarafından liyakat nişanı vereceği açıklandı.

Köpeklerle 1 dakikada Covid-19 testi

- Finlandiya'da eylül ayından bu yana, havalimanlarında yolcular özel eğitimli köpeklerle kontrolden geçiriliyor. ilk sonuçlara göre yüzde 95’in üzerinde doğru sonuç veren yöntem Finlandiya'nın yanı sıra Şili ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde de kullanılırken, Fransa ve Almanya’da ise deneyler yapılarak sonucuna göre kullanılmasına sıcak bakılıyor.

Üç farklı mutasyon onlarca ülkeye yayıldı

- Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, Covid-19’un İngiltere mutasyonunun 86 ülkede, Güney Afrika mutasyonunun 44 ülkede, Brezilya varyantının 15 ülkede mevcut olduğunu bildirdi. Bu varyantlarda bulaş hızı yüksek olabilirken, hastalığın şiddetine dair hiç birinde daha yüksek düzeyi gösteren kesinleşmiş sonuçlar yoktur. İngiltere varyantında hastalık şiddetinde artış olduğuna dair bazı kanıtlar olduğunu öne süren araştırmalardan elde edilen başlangıç niteliğindeki sonuçlar paylaşılmıştır.

Pandemiye rağmen dünya genelinde askeri harcamalar arttı

- Küresel askeri harcamalar, koronavirüsün salgınının sebep olduğu ekonomik krize rağmen reel olarak 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 3,9 artışla 1,83 trilyon dolara yükseldi.

Sağlık