Koronavirüs Güncesi: Normalleşme 1 Mart'ta başlıyor

Koronavirüs Güncesi: Normalleşme 1 Mart'ta başlıyor
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Son 24 saatte 80 kişi hayatını kaybetti

- Sağlık Bakanlığı'nın 20 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 118 bin 911 yeni testten 7 bin 857'si pozitif çıktı. Hasta sayısı 635, iyileşen sayısı ise 7 bin 210 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 80 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 27 bin 983 oldu.

Bakan Koca açıkladı, normalleşme 1 Mart'ta başlıyor

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca “Normalleşme adımlarını titizlikle çalışıyoruz. Yerinde karar dönemi ile kademeli normalleşecegiz. 1 Mart itibariyle süreç belirlenen kriterler çerçevesinde dört risk seviyesinde valilerimizin başkanlığındaki il hıfzıssıha kurullarımızla başlayacak." dedi.

- İllerin risk durumları vaka sayılarının nüfuslarına oranına göre belirlenecek. Buna göre yüzbinde 10, 35 ve 100’ün altında olanlar sırasıyla düşük, orta, yüksek riskli yüzbinde 100’den fazla vaka olan iller ise çok yüksek riskli olarak kabul edilecek.

- Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü aşıların mutant virüslere karşı şu an için etkili olduğunu ama aşıların etkisinde bir zayıflama olabileceği için dikkatli olmak gerektiğini kaydetti.

İlk normalleşme kararı alan il Bartın oldu

- Bartın Valiliği kademeli normalleşme sürecine dair kararlar aldı. Buna göre kent genelinde bütün kademelerde eğitime 1 Mart tarihinde başlanacağı açıklandı.

- İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu İstanbul açısından sürecin iyi gittiğini, hastaların minimize edildiğini, 1 milyon 200 bin insana aşı yapıldığını ve 1 Mart’tan itibaren kısıtlamaların azalması için şehrin hazır olduğunu söyledi.

Kafe ve bar çalışanları altı ilde eylem kararı aldı

- Kafe, bar, lokanta, kahvehane ve meyhane çalışanları, "Pandeminin hesabını bize yıkmaya çalışanlar yanılıyor, hesabı biz ödemeyeceğiz" diyerek 22 Şubat Pazartesi günü 6 ilde eş zamanlı eylem yapacak.

Dünya genelinde vaka sayısı 4 ayın en düşük seviyesine geriledi

- Covid-19 pandemisinde dünya genelinde ocak ayının ilk yarısında 743 binlik rekor seviyeye çıkan günlük yeni vaka sayısı geçen hafta 362 bin ile dört ayın en düşük sayısına indi.

- Dünya genelinde en az 107 ülkede 200 milyon dozdan fazla Covid-19 aşısı yapıldı. Tüm aşıların yarıya yakını G7 ülke vatandaşlarına yapıldı.

- İran, mutasyonlu virüsün ülkenin tamamına yayılması ile salgında sıkıntı yaşarken, tedbir amaçlı Irak’la olan 7 sınır kapısından yolcu geçişlerini durdurdu.

Arjantin Sağlık Bakanı, aşı iltiması yaptırdığı için istifa etti

- Arjantin Sağlık Bakanı, ünlü bir gazetecinin sıra almadan Covid-19 aşısı yaptırmasını sağladığının ortaya çıkmasının gündem olunca istifa etti.

- Almanya’da uzun süre sonra, hastalığın bulaşma katsayısı (haftalık R değeri) yeniden 1'in üzerine çıktı. Endişe veren gelişme, virüsün daha bulaşıcı olan varyantlarının hızla yayılıyor olmasıyla açıklanıyor.

Rusya'da üçüncü Covid-19 aşısı tescillendi

- Rusya Bilimler Akademisi’ne bağlı bir Merkezin geliştirdiği Covid-19 aşısı ülkede geliştirilip tescillenen üçüncü aşı oldu.

- BioNTech şirketinin kurucusu Dr. Uğur Şahin, bir doz aşı için AB’den '54 euro talep edildiği' şeklindeki iddiaları yalanlayarak fiyatların sipariş miktarına göre 15 euro ile 30 euro arasında değiştiğini söyledi.

Covid-19 saç dökülmesine sebep olabilir

- Bilim insanlarına göre, saç dökülmesi genelde Covid-19'a yakalandıktan 3-4 ay sonra sıklıkla görülen bir semptom olarak karşımıza çıkıyor.

Polisin üzerine 'korona' diye öksüren adama 4 ay hapis cezası

- Danimarka’da rutin bir trafik kontrolü sırasında iki polisin üzerine bilerek öksürüp "korona" diye bağıran ve alkollu de olduğu anlaşılan kişiye 4 ay hapis cezası verildi, ceza paraya çevirilmedi.

- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Covid-19 salgını nedeniyle uygulanan "tam sokağa çıkma" kısıtlaması, 22 Şubat itibarıyla kademeli açılma sürecine geçilecek.

Sağlık