Koronavirüs Güncesi: Mutasyonlar yayılıyor

Koronavirüs Güncesi: Mutasyonlar yayılıyor
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, sizin için özetliyoruz.

Son 24 saatte 117 can kaybı

Sağlık Bakanlığının verilerine göre 3 Şubat’ta 117 kişi Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti. Günlük can kaybında azalma görülürken vaka sayısı yine artarak 8 bin 102’ye yükseldi. Hasta sayısı 632, iyileşen hasta sayısı 8 bin 314 olarak kaydedildi.

Mutasyonlar yayılıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Ülkemizde mevcut İngiltere mutasyonları dışında iki vatandaşımızda Güney Afrika varyantı, bir vatandaşımızda da Brezilya varyantı ile karşılaşıldı. Bu vatandaşlarımız tedbir kapsamında hastanede izole edilmektedir” dedi.

"Beyazıt’ta bulaşmayıp, Kadıköy’de bulaşan virüs!"

İstanbul Tabip Odası, yaptığı açıklamada iktidar partisinin kalabalık toplantılarında, Beyazıt’taki iktidar yanlısı eylemde gündeme gelmeyen salgın tedbirlerinin Kadıköy’deki basın açıklaması için devreye girmesini eleştirerek, “Pandemiyle Mücadeleyi Baskı Politikalarınıza, İstibdat Emellerinize Alet Etmeyin!” şeklinde tepki gösterdi.

20 gün önce aşı olan MHP’li vekil, koronavirüse yakalandı

14 Ocak’ta Covid-19 aşısı olan TBMM’nin doktor vekillerinden MHP’li Ali Muhittin Taşdoğan, koronavirüse yakalandığını duyurdu.

Sağlık Bakanı: “Kısıtlamalara devam”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayılarında düşüş olsa da istenilen seviyeye gelinmediğini, kısıtlamaların esnemeyeceğini söyledi. Mutant virüsün 17 ilde 128 vakanın çok üstüne çıktığını söyleyen Koca “İlerleyen zamanda vaka sayılarını da il il tabloya ekleyebiliriz” dedi.

Hekimler Türkiye genelinde korona virüsü vakalarının günlük 30 binlerden 7 binlere gerilemesinin, hastaneleri de rahatlattığını, ancak bunun rehavete yol açmaması, aşı olmaktan da korkulmaması gerektiğini söylediler.

DSÖ, komplo teorilerinin hedefindeki Wuhan Viroloji Laboratuvarı'nda

Dünya genelinde yüz milyondan fazla insanın hastalanmasına, iki milyondan fazla insanın ölümüne neden olan koronavirüs salgınının nasıl başladığına dair araştırmalar için Çin'e giden DSÖ heyeti, bugün komplo teorilerinin odağındaki Wuhan Viroloji Enstitüsü'ne gitti.

AstraZeneca aşısı virüsün bulaştırılmasını engelliyor

Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırma, Oxford-AstraZeneca aşısının bireyleri hastalıktan korumasının yanı sıra koronavirüsün bulaştırılmasını "büyük ölçüde" engellediği sonucuna vardı.

Fransa Bilim Kurulu, AstraZeneca aşısının ülkede kullanılmasını onayladı ancak 65 yaş üstü kişiler için yeterli veri bulunmadığı gerekçesiyle 65 yaş üstüne önermedi.

Virüse yakalananlarda 6 ay etkili antikor

Britanya’da yapılan araştırmada Covid-19 geçirenlerin yüzde 99'unda en az üç ay, yüzde 88'inde ise altı ay boyunca antikor olduğu ortaya çıktı.

Küba'da geliştirilen ilaç iki ağır hastayı tamamen iyileştirdi

Küba’da geliştirilen Itolizumab isimli ilacın Covid-19 hastalarının bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesi sonucu ölümlere yol açan 'sitokin fırtınası'na karşı etkili olduğu belirtildi.

Bitkisel thapsigargin ilaci Covid-19'a karşı 'oldukça etkili'

Nottingham Üniversitesi'nden bilim insanları bitkisel bazlı antiviral ilaç olan thapsigargin ilacının Covid-19'a karşı etkili olduğunu açıkladı.

Dünya’dan Covid-19 haberleri

Almanya Başbakanı Merkel, koronavirüse karşı yüzde 91.6 oranında etkili olduğu açıklanan Rus Sputnik V aşısının Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) izin vermesi halinde kullanılabileceğini söyledi.

Rusya’da günlük vaka sayısı 16 bin 643 ile yılın başından bu yana ilk kez 17 binin altına indi, 539 kişi yaşamını yitirdi.

Kanada, Novavax firması ile Kovid-19 aşısının ülkede üretilmesi için anlaştı. Aşı üretimi için mümkün olduğunca fazla yerli kapasiteye ihtiyaç olduğunu söyleyen Başbakan Trudeau, "Bu yüzden aşı geliştirme ve evde üretime yatırım yapıyoruz" dedi.

İspanya'da günlük can kaybı son 8 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Son 24 saatte 29 bin 64 yeni vaka tespit edildiği ve 724 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.

Covid-19’un yeni varyantın ortaya çıktığı İngiltere’de, 10 milyon kişinin aşının ilk dozunu aldığı açıklandı.

Suudi Arabistan, Türkiye dahil 20 ülkeden gelişleri geçici olarak askıya aldı.

Sağlık