Koronavirüs Güncesi: “Bu hızla aşılama 2-3 yıl sürer”

Koronavirüs Güncesi: “Bu hızla aşılama 2-3 yıl sürer”
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Son 24 saatte 94 can kaybı

Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 130 bin 313 yeni testten 7 bin 590'ı pozitif çıktı. Hasta sayısı 660, iyileşen sayısı ise 7 bin 811 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 94 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 27 bin 187 oldu.

Erdoğan, aşının ikinci dozunu oldu

-14 Ocak’ta ilk doz aşısını olan 66 yaşındaki Cumhurbaşkanı Erdoğan Covid-19 aşısının ikinci dozunu yaptırdığını, tüm vatandaşları aşılama hedefinde oldukları mesajıyla duyurdu.

-73 yaşındaki MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de aşısının ikinci dozunu yaptırdığını Twitter hesabından duyurdu.

- Şu ana kadar aşı olan 2 milyon 800 bin kişinin ikinci doz aşıları, sağlık çalışanlarına uygulanarak bugün başladı. Aşılamada ilk doz ise 70 yaş üzerine uygulanıyor.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 65 yaş üzeri vatandaşların ve 60 yaş üzeri eşlerinin aşılanmasının başlayacağını bildirdi.

“Bu hızla aşılama 2-3 yıl sürer”

- Türk Tabipleri Birliği, ‘Covid-19 Pandemisi 11’inci Ay Değerlendirmesi Raporu’nun sunumunun yapıldığı basın açıklamasında 116 milyon doz aşıya ihtiyaç olduğu kaydedildi. Sağlık Bakanının “istersek günde 1.5-2 milyon doz aşı yapabiliriz” sözü hatırlatıldı ve “bunu yapmaya muhtacız, neden istemiyoruz?” denilerek aşılamanın hızlanması gerektiği ifade edildi.

200 bin doz aşı nerede?

- CHP'li Murat Emir, Çin'den gelen 3 milyon aşıdan yaklaşık 200 bin dozunun halen yapılamadığını belirterek, “Türkiye'ye getirildiğini ve nüfuzlu kişilere, AKP'lilere yapıldığını iddia etmiştik. İddiamızı doğrulayan bu istatistikle ilgili bakanlıktan açıklama bekliyoruz. 200 bin doz aşı nerede?” diye sordu.

İlk vakalar Çin’de açıklanandan 2 ay önce görüldü

- Dünya Sağlık Örgütü yeni yayınladığı bir raporda, Çin’de Covid-19’un tespit edildiği ilk tarih olarak bildirilen 8 Aralıktan yaklaşık 2 ay önce 90 kişide Covid-19 benzeri virüsün görüldüğünü bildirdi.

- Fransa’da yapılan bir araştırmada ise 2019 kasım ayında zatürre şikayetiyle hastaneye başvuran bazı hastaların tomografisinde koronavirüsü oluşturan organ ve doku değişikliklerine rastlandığı ortaya çıktı.

“Mutasyonlu virüs dünyayı saracak”

- İngiltere Genetik İzleme Programı Başkanı'na göre, mutasyona uğrayan koronavirüs şimdiden 50'yi aşkın ülkede ortaya çıkmış durumda ve hızla yayılma özelliği nedeniyle dünya genelinde hakim olacak.

- AstraZeneca şirketi, Kovid-19’un yeni türlerine karşı da etkili olacak bir aşıyı 6 ila 9 ay sürmesi öngörülen klinik çalışmaların ardından sonbahardan itibaren piyasaya sürebileceklerini açıkladı.

- İngiltere'de ankete dayalı yapılan bir çalışmaya göre, Covid-19 geçiren kişilerin yüzde 41’i hastalığı atlattıktan sonra o anları tekrar hatırlayarak yüksek derecede travma sonrası stres bozukluğu yaşıyor.


“Aşı patentleri paylaşılsın”

- Uluslararası Af Örgütü, Sınır Tanımayan Doktorlar, Oxfam ve Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün de aralarında bulunduğu 24 sivil toplum kuruluşu, milyonlarca euroluk kamu desteği verilen Alman aşı üreticileri Biontech ve Curevac'ın sahiplerine bir açık mektup yazdı. Mektupta şirketler, aşı patentlerini diğer şirketlerle paylaşmaya ve yoksul ülkeler başta olmak üzere dünya çapında aşıya erişimi sağlamaya çağırıldı.

- Almanya, hızlı yayılan mutasyonlu virüsün 3. dalgaya neden olabileceği endişesiyle 14 Şubat’a kadar geçerli olan salgın kısıtlamalarını 7 Mart’a kadar uzatıyor. Hükümet, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında Çekya ve Avusturya’nın Tirol bölgesini riskli bölge ilan ederek sınırlarını 14 Şubat’ta kapatıyor.

- Salgın sebebiyle iki ay ertelenen Oscar Ödülleri töreni Covid-19 nedeniyle bu yıl 'aynı anda birçok yerde' düzenlenecek.

- Güney Kore’de evcil kedi ve köpeklere ücretsiz Covid-19 testi uygulanmaya başlandı. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi, Covid-19’un evcil hayvanlardan insanlara bulaşma riskinin düşük olduğunu, ancak evcil hayvanlarda test pozitif çıkarsa, hayvanın 14 gün karantinaya alınması gerekeceğini açıklamıştı

- Japonya Sağlık Bakanı, aşı şişeciklerinden 5 doz yerine 6 doz çekebilen özel şırınganın yetersiz olması nedeniyle planlandığı kadar kişinin aşılanamayabileceğini açıkladı.

Kola kutusunu doldurmayacak virüs!

- İngiliz matematikçi Dr. Kit Yates, dünyada şimdiye kadar en az 106 milyon kişinin yakalandığı Covid-19 hastalığına neden olan virüslerin tümünün, bir kola kutusuna sığabileceğini hesapladı.

Sağlık