Koronavirüs Güncesi: "1 milyar 300 milyon Afrikalıdan 25 kişi aşılandı"

Koronavirüs Güncesi: "1 milyar 300 milyon Afrikalıdan 25 kişi aşılandı"
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, sizin için özetliyoruz.
KORONAVİRÜS GÜNCESİ

2 ŞUBAT 2021

Vefat sayısı azalırken vaka sayısı arttı

31 Ocak’ta Türkiye’de covid-19 nedeniyle 28 kişi vefat etmişken 1 Şubat'ta 24 kişi hayatını kaybetti. Ancak vaka sayısı 6 bin 562'den 7 bin 719'a çıktı. Bugün hasta sayısı 636, iyileşen sayısı 8 bin 16 olarak açıklandı. Toplam can kaybı 26 bin 117’ye yükseldi.

1 doktor daha hayatını kaybetti

Diyarbakır'da özel bir sağlık kuruluşunda görev yapan Sualtı Hekimliği ve Hiperbarik Tıp Uzmanı Dr. Uğur Yılmaz Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

"Karantinaya uymayan hastaneye kapatılsın"

Almanya'da Baden-Württemberg Eyaleti İçişleri Bakanı koronavirüs taşıyan ve karantina kurallarını ihlal eden kişilerin mahkeme kararıyla birkaç gün hastaneye kapatılmasını savundu.

AB'ye ilave 75 milyon doz aşı

Şubat ayında yeni bir tesis açarak üretimi artırmayı hedefleyen Almanya merkezli BioNTech şirketi Avrupa Birliği‘ne yılın ikinci çeyreğinde 75 milyon doz aşı daha temin etme sözü verdi.

1 milyar 300 milyon Afrikalıdan 25 kişi aşılandı

Dünya genelinde şu ana kadar 94 milyon dozdan fazla aşı yapılmışken Afrika kıtasında ise henüz aşılama kampanyaları başlamadı. Resmi verilere göre sadece Gine'de 25 kişiye Covid-19 aşısı uygulandı.

1 vaka için 2 milyon kişilik karantina

Avustralya'nın Perth şehrinde bir Covid-19 vakası görülmesi üzerine yaklaşık 2 milyon kişi 5 günlük karantinaya alındı.

Mutasyon korkusu

İngiltere'de, koronavirüsün Güney Afrika'da mutasyona uğramış türünün görülmesi; bu kişilerin seyahatleri veya önceki vakalarla bağlarının olmaması nedeniyle acil Covid-19 testleri yapılması kararlaştırıldı.

COVİD-19’un Güney Afrika’da ortaya çıkan mutasyonu Yunanistan’da ilk kez 1 kişide görüldü.

İTALYA'da Covid-19'la mücadele gücünün başkanı doktor Pier Luigi Bartoletti, virüsün B117 mutasyonunun cerrahi maskelerden bile bulaşabileceğini söyledi.

Covid-19 geçirenlerde miyokardit riski

Kardiyolog Prof. Dr. Özlem Esen, Kovid-19 enfeksiyonunu asemptomatik geçiren hastalar yaklaşık yüzde 60 oranında sessiz miyokardit bulgusu saptandığını belirterek, “Kovid-19 enfeksiyonu sonrası kalp kası hasarının erken tespiti hayat kurtarıcı olacaktır" dedi.

Alzheimer hastalığı artacak

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Özge Yılmaz Küsbeci, pandemide en çok etkilenen gruplardan birinin de alzheimer hastaları olduğunu ve alzheimer görülme sıklığının bu dönemden sonra artacağını söyledi.

DSÖ: Küresel düzeyde vakalarda düşüş var ama…

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Covid-19 vakalarının bazı ülkelerde artış olsa da küresel olarak üç hafta boyunca düştüğünü belirtti. Bunun cesaretlendirici olmakla birlikte daha önce da düşüş yaşandığını, dolayısıyla tedbirlerden taviz verilmemesi gerektiğini söyledi.

Sahte test sonucu uyarısı

Avrupa Birliği Polis Teşkilatı 150 ile 300 avro arsında değişen fiyatlara sahte test sonucu hazırlayan 7 kişilik bir şebekenin yakalandığı ve Covid-19 test sonuçlarının değiştirilebildiği bir mobil uygulama geliştirildiği bilgisine ulaştıklarını açıkladı.

Pandemide seks partisi

Paris yakınlarında bir depoda düzenlenen seks partisine yapılan baskında, Covid-19 önlemlerini ihlal eden yaklaşık 100 kişi para cezasına çarptırıldı.

Masözden Covid servisi

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde geçtiğimiz hafta evlere masaja giden ve Covid-19 testi pozitif çıkan masöz 20’den fazla kişiye corona virüsü bulaştırdı.

Sağlık