Koronavirüs Güncesi: Aşı hamilelerde test edilmeye başlandı

Koronavirüs Güncesi: Aşı hamilelerde test edilmeye başlandı
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

82 kişi hayatını kaybetti, 7 bin 498 kişi iyileşti

-Sağlık Bakanlığı'nın 19 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 116 bin 674 yeni testten 7 bin 419'u pozitif çıktı. Hasta sayısı 638, iyileşen sayısı ise 7 bin 498 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 82 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 27 bin 903 oldu.

Cezaevlerinde Covid-19 vaka sayısı 240, aşı programı başladı

-Adalet Bakanlığı, tutuklu ve hükümlüler için Covid-19 aşı uygulamasının başladığını duyurdu. Bakanlık verilerine göre, cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerden toplam Covid-19 vaka sayısı 240. Bunlardan 2’si yoğun bakımda. Bugüne kadar 19 mahkum koronavirüsten yaşamını yitirdi.

4 kriterde puan toplayan il normalleşecek

- Koronavirüs salgınında illere 4 kritere göre puan verilecek. Azalma eğilimindeki illerde kısıtlamaların aşama aşama gevşetilmesi (sokağa çıkma yasakları, kafe, restoranlar ve kıraathanelerin açılması, yüz yüze eğitime geçilmesi gibi) söz konusu olacak.

- Karaman'ın Ermenek ilçesinde Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun kararı ile Pazartesi'den Cuma akşamına kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağı duyuruldu

Meslek liseliler yüz yüze eğitime 1 Mart’ta başlıyor

- Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karara göre, meslek liselerinde tüm kademelerde uygulamalı dersler, 1 Mart tarihinden itibaren yüz yüze yapılacak.

Salgında 378 sağlık çalışanı hayatını kaybetti

- TTB verilerine göre, salgının başından bugüne kadar 166 doktor, 49 hemşire/sağlık teknisyeni/paramedik, 58 eczacı, 100 sağlık memuru/işçi/idareci ve 5 veteriner hayatını kaybetti.

- Oyuncu Toygun Ateş (66) 9 gündür Covid-19 nedeniyle tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Aşı hamilelerde test edilmeye başlandı

- Pfizer ve BioNTech firmaları 4 bin gönüllüyle yürütülen bir araştırmada Covid-19 aşısının sağlıklı hamile kadınlar üzerindeki etki ve güvenliğini ölçmek amacıyla denenmeye başladığını duyurdu.

Covid-19'u ağır geçiren kişilerde kalp hasarı görüldü

- İngiltere’de Covid-19'u ağır geçiren 148 kişi üzerinden yapılan bir araştırmada, hastaların yaklaşık yüzde 50’sinde kalp kası iltihaplanması, kalp dokusunda hasar veya kalbe giden sınırlı kan akımı gibi durumlar tespit edildi.

Bilim insanları melez koronavirüs keşfetti

- Bilim insanları, mutasyonlu iki koronavirüs türünden gelen bir koronavirüs melezi keşfetti. Bunun Covid-19 salgınının yeni bir aşamasına işaret edebileceği belirtildi.

- Finlandiya’da Covid-19’un yeni bir suşunun tespit edildiği ve mutasyonlu varyantın PCR testlerinde görülmemesi gibi risk olduğu uyarısı yapıldı.

Zengin ülkeler, fazladan 1 milyar aşı stokladı

- Dünyanın önde gelen Covid-19 aşı üreticisi firmaları ile yapılan anlaşmaların değerlendirildiği bir raporda, ABD, AB, İngiltere, Avustralya, Kanada ve Japonya’nın tüm vatandaşlarına iki doz aşı yapmak için 2,06 milyar doz aşı yeterli olacakken, bu ülkelerin 3 milyardan fazla doz aşıyı sözleşmeyle garanti altına aldığı kaydedildi.

- 400 milyondan fazla Covid-19 aşısı stoklayan 67 milyon nüfuslu İngiltere, yetişkinlerin tamamının aşılanmasından sonra artan aşıların, sonbaharda vatandaşlara ilave doz aşı yapılmasına gerek olup olmamasına bakarak yoksul ülkelere bağışlama kararı aldı.

G7 ülkelerinden, yoksul ülkelere 7,5 milyar euroluk aşı desteği sözü

- ABD’nin 2 (sonra 2 daha), Almanya 1.5, AB’nin yarım milyar destek sunacağı küresel aşı girişimi Covax için toplam G7 ülkeleri toplam 7,5 milyar euro kaynak aktaracak.

ABD ordusunda 3 askerden biri aşı olmak istemiyor

- ABD ordusu, on binlerce askerin Covid-19 aşısı olmayı reddettiği, bazı birliklerde aşı yaptıranların oranının üçte bire kadar düştüğü açıklandı.

Salgın hayatı yavaşlattı, gürültü yüzde 50 azaldı

- 33 ülkeden sismologların katıldığı çalışma, taşımacılık ve sanayi üretiminin ortaya çıkardığı çevresel gürültünün 2020’de bir önceki yıla göre yüzde 50'ye kadar azaldığını ortaya koydu.

Sağlık