Koronavirüs Güncesi: Salgında devlet kurumlarına güven azalıyor

Koronavirüs Güncesi: Salgında devlet kurumlarına güven azalıyor
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

103 kişi yaşamını yitirdi, pozitif sayısı 8 bin 103

-Sağlık Bakanlığı, 7 Şubat’a gününe ilişkin koronavirüs verilerini paylaştı. Son 24 saat içerisinde yapılan 129 bin 715 testten 6 bin 670'i pozitif çıktı. Hasta sayısı 623, iyileşen sayısı 8 bin 201 olarak açıklandı. Virüs nedeniyle bugün 112 kişi daha yaşamını yitirirken toplam can kaybı 26 bin 797'ye yükseldi.

-Çankırı’da İngiltere varyantlı 6 kişide mutasyonlu koronavirüs tespit edildi. Çankırı valisi, çok geniş bir filyasyon çalışması yapılarak, mutasyonlu vakalarla temaslı olan herkesin karantinaya alındığını söyledi.

AKP'nin araştırması: Devlet kurumlarına güven yüzde 40'a indi

- AKP’nin Ocak ayında yaptırdığı araştırmaya göre Sağlık Bakanlığı ve devlet kurumlarının koronaviüs salgını hakkında doğru ve güvenilir olduklarına ilişkin algı geçen yıl Mart ayında yüzde 73 iken, bu oran geçtiğimiz Ocak ayında yüzde 40’a indi.

“Covid-19 araştırmalarının önündeki engelleri kaldırın!”

- Covid-19 pandemisiyle mücadelede ön saflarda mücadele eden hekimlerin uzmanlık dernekleri ortak bir açıklamayla, araştırmacıların önündeki engellerin kaldırılması, verilerin paylaşılması konusunda keyfi bürokratik uygulamaların olmaması gerektiği vurgulanarak, Sağlık Bakanlığı bu konuda üzerine düşeni yapmaya çağırıldı.

“Sorunlar zamanında çözülmezse Türkiye'nin beklediği 5 milyon aşıyı AB alabilir”

- Sözcü gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Sağlık Bakanının 5 milyon doz geleceğini duyurduğu BioNTech/Pfizer aşısının hala gelmediğini ve sorunlar zamanında çözülmezse Türkiye için ayrılan aşıların Avrupa Birliği pazarına sürülebileceğini yazdı.

Türk Tabipleri Birliği’nden mutasyon uyarısı

- Koronavirüsdeki mutasyonla ilgili açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği, “Basit bir matematik hesaplama enfekte olanların artması, buna bağlı olarak hastane yatışlarının ve ölümlerin artması kaçınılmazdır” dedi.

- Sağlığa Evet Derneği Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, Türkiye’de görülen mutant virüsün artmasına ve aşılama hızının yetersizliğine dikkat çekerek “Hasta sayılarının İstanbul’da mart ve nisan ayında artacağı konusunda Sağlık Bakanlığı’nın da bir kaygısı olduğunu duymaktayız ve buna göre de tedbirler alınması istenmektedir.” dedi

- Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, mutasyonlu virüse dair uyarılarda bulunarak maske kullanımının önemine dikkat çekti.

‘Telemedicine’ uygulaması yükselişte

- Küçük hastanelerdeki doktorların telekonferans yöntemi ile bir uzmanlar ekibinden danışmanlık alabildiği, meslektaşları ile anında fikir alış-verişi yapabildiği ‘telemedicine’ uygulaması Covid-19  ile mücadelede Mart 2020'den bu yana Almanya’da kullanılıyor.

Aşı ve ilaç haberleri

- ABD'de yapılan bir araştırma, Pfizer/BioNTech aşısının hem İngiliz hem Güney Afrika varyantlarına karşı etkili olduğunu ortaya koydu.

- Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Oxford-AstraZeneca aşısının Koronavirüs'ün Güney Afrika varyantına karşı minimum düzeyde etkili olduğunu söyledi. 

- AstraZeneca, aşısının virüsün Güney Afrika varyantına karşı kısıtlı koruma sağladığını açıklamıştı.  Güney Afrika, Oxford-AstraZeneca aşısının ülkede en çok görülen yeni koronavirüs varyantının hafif ve orta şiddetteki vakalar için yeterli koruma sağlamadığı ortaya çıkınca bu aşıyı kullanmayı durdurdu.

- Fransız bilim insanları, yaptıkları bir araştırmada, bazı depresyon ilaçlarındaki etkin kimyasal maddelerin, Covid-19 hastalığının ağır ve şiddetli geçmesini engelleyebileceğine dair sonuçlara ulaştıklarını, bilimsel olarak kesin kanıtlanmadığı uyarısıyla birlikte açıkladılar.

Dünyadan covid-19 haberleri

- Dünya genelinde Covid-19’e yakalananların sayısı 106 milyonu, hayatını kaybedenlerin sayısı ise 2 milyon 317 bini aştı. Bütün vakaların yüzde 25’i, ölümlerin ise yüzde 20’si ABD’de.

- Fransa vatandaşları yapılan yeni bir ankete göre, koronavirüs aşıları konusunda (yüzde 45 ile) hükümetten çok (yüzde 52 oranında) Avrupa Birliği'ne güveniyor.

- İngiltere hükümeti, 50'den fazla çalışanı olan işyerlerine 30 dakikadan daha kısa sürede sonuç veren Covid-19 testlerinin sağlanacağını açıkladı. Ülkede son 24 saatte 15 bin 845 vaka ve 373 ölüm görüldü.

- Yunanistan’ın Başbakanı Kiryakos Miçotakis bir ziyaretinde salgınla mücadele için hükümetin aldığı kararları ihlal etti. Yunanistan’ın muhafazakâr Başbakanı yakın zamanda da benzer hatalı tavırlar ile ülke gündemini meşgul etmişti.

- En az 100 milyon sterlinlik (yaklaşık 900 milyon TL) servete sahip ünlü film yönetmeni Guy Ritchie'nin çalışanların maaşlarını İngiltere hükümetinin koronavirüs destek programından ödemesi tepki çekti.

Sağlık