Koronavirüs Güncesi: En az aşılama Doğu ve Güneydoğu'da

Koronavirüs Güncesi: En az aşılama Doğu ve Güneydoğu'da
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, sizin için özetliyoruz.

Virüs nedeniyle ölümler azalırken vaka sayıları düşmüyor, uzmanlar uyarıyor

Sağlık Bakanlığı, 6 Şubat’a ilişkin koronavirüs verilerini paylaştı. Son 24 saat içerisinde yapılan 137 bin 649 testten 7 bin 897'si pozitif çıktı. Hasta sayısı 618, iyileşen sayısı 8 bin 89 olarak açıklandı. Virüs nedeniyle bugün 108 kişi daha yaşamını yitirirken toplam can kaybı 26 bin 685'e yükseldi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, aşılamanın istenen düzeyden henüz çok uzak olmasına rağmen, bunun getireceği rehavet ile tedbirlerin ihmal edilmesinin üçüncü dalganın oluşmasına neden olabileceğini söyledi.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, kentte vaka sayılarının son hafta yükselişte olduğunu kaydederek, tedbirlere uyma ve sırası gelenlere aşı yaptırma uyarılarında bulundu.

Nüfusa oranla en az aşılanan 10 ilin tamamı Doğu ve Güneydoğu'da

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı illere göre günlük aşı sayıları ile 2020 nüfus sayıları oranlandığında en az Covid-19 aşısı vurulan illerin tamamının Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki iller olduğu ortaya çıktı.

Açılacak sınıfların öğretmenlerine aşılamada öncelik

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların tümünün ne zaman açılacağı sorusuna"Verilere göre kontrollü gidiyoruz. Vaka sayısı kriterlerine bakarak karar vereceğiz" diyerek tarih vermedi.

Bakan Selçuk, açılacak olan sınıfların öğretmenlerin Covid-19 aşılama programında öncelikli olacağını ve planlama sürecinin işlediğini söyledi.

Aşı olurken denek mi oluyoruz?

Türkiye’de acil kullanım onayı ile uygulamaya başlanılan Sinovac aşısının faz3 tanımlaması ile "deney" aşamasında olduğu için, aşı yapılan kişilerin bu deney için "denek" olduğunun kabul edilmesi gerektiği öne sürüldü.

Covid-19’un arkasında küresel ısınma mı var?

Küresel ısınmanın Çin’in Yünnan eyaletinde ortaya çıkardığı bitki örtüsü değişikliğinin farklı türden yarasalar için uygun yaşam şartları hazırladığını gözlemleyen bilim insanları, bölgedeki Kovid-19 vakalarının yarasaların "tür zenginliği" ile yakından ilişkili olduğunu iddia etti.

Dünyadan covid-19 haberleri

- DSÖ, dünya genelinde Covid-19 aşısı olanların sayısının toplam vakayı geçtiğini, tarihin en büyük aşılama kampanyasında 5 Şubat'a kadar 73 ülkede toplam 124 milyondan fazla doz uygulandığını açıkladı.

- Vuhan’da koronavirüsü teşhis ederek, Çin Devletinden 3 hafta önce duyuran, bu sebeple bir süre tutuklu kalan doktor Li Venliang ölüm yıl dönümünde anılıyor. Göz doktoru olan Li Venliang virüs üzerinde çalışmalarına devam ederken Covid-19'a yakalanıp ve 7 Şubat'ta henüz 33 yaşındayken hayatını kaybetmişti.

- İngiltere hükümeti, vakaların yaygın olduğu "kırmızı liste"deki 33 ülkeden dönen vatandaşlarını ve oturma izni olan kişileri 15 Şubat’tan itibaren 10 gün süreyle otellerde karantinaya alacak. Kalanlar otel ücretlerini kendileri ödeyecek. 33 ülke arasında Türkiye yok.

- Rusya Doğrudan Yatırım Fonu Direktörü, “Rusya, aşı olmayı isteyen vatandaşlarının tamamını haziran ayına kadar aşılayabilecek tek ülke” dedi.

- Almanya'da toplam 3 milyon 200 bin doz alınması planlanan AstraZeneca aşısının 345 bin 600 dozluk ilk parti sevkiyatı eyaletlere gönderiliyor.

- Alman hükümeti, aşı ve hızlı testler sayesinde Mayıs’tan sonra seyahat koşulları oluşacağı ve yaz tatillerinde patlama yaşanacağı konusunda umutlu.

- İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ithal edilen aşıların ilk partisinin ülkeye ulaştığını ve aşılamanın bu hafta başlayacağını; önceliğin sağlık çalışanlarında olacağını söyledi.

- ABD’de aşı kampanyasının hızlandırılması, aşıların dağıtımı ve aşılama kampanyasının sorunsuz yürümesi için ordunun devreye girmesi onaylandı. Kampanyada ilk etapta bin 100 asker görev alacak.

- Yunanistan’da Kovid-19 vakalarındaki artışın üzerine 15 Şubat’a kadar uygulanacak yeni önlemlere karar verildi.

- Endonezya, Türkiye’de de kullanılan Çin menşeli covid-19 aşısı CoronaVac'ın 60 yaş üzerine yapılmasına onay verdi.

- İspanya'nın başkenti Madrid'de 62 yaşındaki kadın ile 70 yaşındaki adam Covid-19 tedavisi gördükleri hastanede evlendi.

Sağlık