Koronavirüs Güncesi: Türkiye üçüncü dalgaya hazır olmalı

Koronavirüs Güncesi: Türkiye üçüncü dalgaya hazır olmalı
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri tek metinde size sunuyoruz

Son 24 saatte 90 can kaybı

- Sağlık Bakanlığı'nın 16 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 115 bin 794 yeni testten 7 bin 906'sı pozitif çıktı. Hasta sayısı 658, iyileşen sayısı ise 7 bin 189 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 90 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 27 bin 652 oldu.

En çok vaka Trabzon, Rize, Ordu’da

- Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, twitter hesabından da paylaştığı açıklamada, yerinde alınacak kararlara esas olması için her hafta düzenli olarak illere dair verileri paylaşacaklarını söyledi.

- Bu hafta ilk kez paylaşılan illerin verilerine göre, en çok vakanın yaşandığı iller Doğu Karadeniz’de yer alırken, en az vakanın Güneydoğu Anadolu’da olduğu görüldü. Yüz bin kişide vaka sayısı, en çok olan üç il Trabzon (228,02), Rize (202,44), Ordu (194,42) olurken, Şırnak (7,82), Hakkari (9,55), Bitlis'de (10,35) en az vaka görüldü.

Üniversitelerde hibrit eğitim

- Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve YÖK'ün tavsiye kararları üzerine birçok üniversitenin senatosu önümüzdeki öğretim dönemi için hibrit eğitim modeline geçmek üzere karar aldı.

- Eğitim-Sen, yüz yüze eğitime başlayan köy okullarının, eski köy okullarından farklı olarak taşımalı eğitimle hem kalabalık hem de farklı ve uzak yerlerden öğrencilerin gelmesi dolayısıyla riskler taşıdığını söyleyerek uyardı.

Türkiye’deki mutasyon ne durumda?

- Türkiye’de kısıtlamaların gevşemesi konuşulurken, iki bilim insanından uyarı geldi: “Türkiye’de mutasyon verileri açıklanmalı. Kısıtlama salgın sürecini hızlandırır. Türkiye üçüncü dalgaya hazır olmalı. İki hafta sıkı kapanma olmalı.”

Dünya’da 176 milyon doz aşı yapıldı

- 78 ülkedeki aşı kampanyalarında toplam 176 milyondan fazla aşı yapılmışken, nüfusuna göre en çok aşı yapan ülkelerin başında İsrail, BAE, İngiltere ve ABD geliyor.

Almanya’da herkese hızlı test kiti

- Almanya’da halihazırda huzurevlerinde, hastanelerde ve enfeksiyonun görüldüğü eğitim kurumlarında kullanılan hızlı test kitlerinin yerel yönetimlerin kuracakları test merkezleri ve eczanelerin de içinde yer alacağı yaygın bir uygulamayla tüm halka yapılacağı açıklandı.

- Ülke nüfusuna en yaygın aşılamayı gerçekleştiren İsrail’de elde edilen geniş kapsamlı veriler, Covid-19’a karşı kullanılan Pfizer BioNTech aşısının, tüm yaş gruplarında yüzde 94 oranında etkili olduğunu ortaya çıkardı.

Sokağa çıkma yasağının kaldırılması üst mahkemeden döndü

- Hollanda’da mahkeme, hükümetin salgın gerekçesiyle uyguladığı sokağa çıkma yasağının yasamanın yetkisinde olduğu için meşru olmadığı ve birçok hak ihlâline yol açtığını belirterek yasağın derhal kaldırılmasına hükmetti. Hükümet yüksek mahkemeye temyize gitti. Temyiz mahkemesi kararı askıya aldı.

- Microsoft'un kurucusu Bill Gates, Vakfı aracılığıyla aşı çalışmalarına 1,7 milyar euro civarında kaynak aktararak destek olması dolayısıyla üretilen komplo teorilerini anlamsız bulduğunu belirterek "Mikroçiplerle aşılar arasındaki bağlantıyı ise hiç anlamıyorum” dedi.

Çin’de sahte aşı operasyonu

- Çin’de yapılan operasyonlarda 21 ayrı aşı dolandırıcılığı ortaya çıkarıldı ve onlarca kişi gözaltına alındı. Bunlardan birinin 58 bin doz şişeledikleri maden suyu ya da tuzlu su sattıkları belirtildi.

- Almanya’daki BioNTech aşısını geliştiren ekibin başındaki isimlerden biri olan Prof. Dr. Uğur Şahin koronavirüsün sadece 2021 ve 2022'nin geçici bir sorunu olmadığını, gelecek 10 yıl için bir zorluk oluşturduğunu söyledi.

- Uzmanlar, Covid-19 aşısı olanların yine de maske takmaya devam etmesinin, ancak tamamı aşı olmuş kişilerle maskesiz ve kapalı yerde toplanmasının uygun olabileceğini söylüyor.

ABD’de 3 milyondan fazla çocuk koronavirüse yakalandı

- Amerikan Pediatri Akademisi, salgının başından bu yana ülke genelinde 3 milyondan fazla çocuğun Covid-19’a yakalandığı açıkladı. Tüm dünyadaki vakaların dörtte birinin görüldüğü ABD’de bu güne kadarki toplam vaka sayısı 28 milyon 346 bini geçti.

Sağlık