Koronavirüs Güncesi: Japonya'da esnaf salgında zor durumda

Koronavirüs Güncesi: Japonya'da esnaf salgında zor durumda
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Test ve vaka sayısı düştü, 112 kişi hayatını kaybetti

- Sağlık Bakanlığı, 7 Şubat gününe ilişkin koronavirüs verilerini paylaştı. Son 24 saat içerisinde yapılan 129 bin 715 testten 6 bin 670'i pozitif çıktı. Hasta sayısı 623, iyileşen sayısı 8 bin 201 olarak açıklandı. Virüs nedeniyle bugün 112 kişi daha yaşamını yitirirken toplam can kaybı 26 bin 797'ye yükseldi.

İkinci doz aşılar bu hafta başlıyor

- Türkiye’de 13 Ocak’ta ilk dozu uygulanmaya başlayan Covid-19 aşılarının ikinci dozları, 28 günlük bekleme süresi dolanlar için bu hafta yapılacak.

- CHP aşı tedarikinde yaşanan ve yaşanabilecek sorunlar ile virüsün mutasyona uğramasının mücadelede yaratacağı olumsuzlukları görüşmek için TBMM’de genel görüşme açılması çağrısında bulunacak.

- CHP milletvekili Murat Emir TBMM’ye verdiği soru önergesinde Rus Sputnik V aşısında aracı firma kullanıldığını belirterek, sözleşmeyi imzalayan VisCoran firmasının sahibi Öztürk Oran’ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a olan yakınlığına dikkati çekti.

Koronavirüsten ölen pilotlar için iş kazası davası

- Türk Hava Yolları’nda çalışan iki pilotun koronavirüsten ölümünün iş kazası sayılması için dava açıldı. Dava dilekçesinde, “Hastalığa yakalanılan uçuşlar döneminde çalışanların sürekli kullanması gereken maske, gözlük, eldiven, koruyucu giysi ve dezenfektan gibi koruyucu malzemeler kullandırılmamıştır” dendi.

AA: Japonya'da esnaf salgın tedbirleri nedeniyle zor durumda

- Anadolu Ajansı, Japonya'nın başkenti Tokyo'da esnafa, pandemi sürecinde yaşadıkları zorlukları ve gelir düzeylerine etkisini sordu; zor durumda olan esnafın dertlerini dinleyip haberleştirdi.

Bursaspor pozitif

- Giresunspor maçı öncesi yapılan Kovid-19 testinin sonuçlarına göre Bursaspor'da 8'i futbolcu toplam 11 kişinin testi pozitif çıktı. Takım altyapıdan 9 futbolcuyla takviye edildi.

Virüs korkusuyla acil servise gitmekten geri durmamalı

- Cerrahpaşa Tıp Fakültesi  Acil Tıp Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seda Özkan, virüs endişesiyle acil servis kullananların sayısında azalma olduğu, evde ani ölümlerin arttığı uyarısı yaparak, ciddi şikâyetleri olanların zaman kaybetmeden acil servislere başvurmaları gerektiğini belirtti.

Salgın Kadınların Ruh Halini Bozdu

- Kadının İnsan Hakları–Yeni Çözümler Derneği tarafından yapılan araştırmanın sonuçları, ruh halini iyi olarak tanımlayan kadınların oranının yüzde 79’dan 30’a düştüğünü, ekonomik durumunu orta halli olarak tanımlayan kadınların oranının da salgından sonra yüzde 20 azaldığını ortaya koydu.

CoronaVac Çin'de yaygın kullanım onayı aldı

- Çin, Türkiye’nin de kullandığı CoronaVac aşısına koşullu olarak yaygın kullanım onayı verdi. Aşının üreticisi olan Sinovac'tan yapılan açıklamada, Brezilya'da yürütülen çalışmalara göre aşının enfeksiyonu engellemede yüzde 50 civarında, tıbbi müdahale gerektirecek vakaları engellemede ise yüzde 80 civarında etkili olduğu kaydedilerek, "Bu sonuçlar aşının güvenilirliğinin iyi olduğunu ve bütün yaş gruplarında bağışıklığın sağlanmasında etkili olduğunu gösteriyor" denildi

AstraZeneca aşısı, Güney Afrika varyantına karşı 'sınırlı' koruma sağlıyor

- AstraZeneca şirketi, Oxford Üniversitesi'yle birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısının, Güney Afrika varyantının sebep olduğu hastalığın orta şiddette geçirildiğinde kısıtlı koruma sağladığını, ağır hastalığa karşı koruyup korumadığının da tam anlamıyla belirlenemediğini açıkladı.

Pandemide internette çocuk istismarı endişe verici, sahte aşıda artış var

- Avrupa Polis Teşkilatı'nın (Europol) Genel Müdürü Catherine De Bolle, bu hafta bir Avrupa ülkesinde sahte koronavirüs aşıları ele geçirildiğini açıklarken pandemi döneminde çocuk istismarının arttığını bildirdi.

Dünyadan covid-19 haberleri

- Amerikan Bloomberg kanalının hesaplamasına göre, küresel sürü bağışıklığının kazanılması 7 yıl alabilir. Ülkeler bazında ise İsrail 2 ay, İngiltere 6 ay içinde, ABD 1 Ocak 2022 itibariyle sürü bağışıklığı kazanmış olabilir. Bu modellemeye göre Türkiye ise, pek çok Avrupa ülkelerinden önce 2.6 yıl sonra sürü bağışıklığı kazanacak.

- İsrail’de birçok merkezde kolayca ulaşılabilir ve ücretsiz olan Kovid-19 aşısının 16 yaş üstü herkesi kapsayacak şekilde genişletilmesine rağmen aşılama hızının yarı yarıya düştüğü, sosyal medya ve basında çıkan yalan haberlerin bu düşüşte etkili olduğu belirtildi. Ülkede salgınla mücadele kapsamında 3’üncü kez uygulanan karantina tedbirlerinde 6 hafta sonra gevşetilmeye gidildi.

- Japonya’da, virüsün daha bulaşıcı olduğu belirtilen mutasyona uğramış türünün 11 kişide daha tespit edildi ve toplam mutasyonlu vaka sayısı 75’e çıktı. Ülke genelindeki toplam vaka sayısı 402 bin 373’e, ölüm sayısı da 6 bin 295'e yükseldi.

- Çin hükümeti, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne 5 bin koronavirüs aşısı bağışladı. Irak Kürdistan Bölgesinde bu güne kadar 106 bin 395 vaka kaydedilirken, 3 bin 481 kişi hayatını kaybetti.

- Hollanda’da yapılan bir araştırmada Kovid-19 salgını nedeniyle gençlerin yüzde 82’sinde tükenmişlik sendromu riski olduğu görüldü.

- Almanya’nın ardından İtalya’da da Kovid-19 tedavisinde monoklonal anktikor ilaçların kullanılması onaylandı.

Sağlık