Koronavirüs Güncesi: “Vakalar artarken açılma olmamalı”

Koronavirüs Güncesi: “Vakalar artarken açılma olmamalı”
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

9 bin 107 yeni vaka, 75 can kaybı daha

- Sağlık Bakanlığı'nın 22 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 123 bin 734 yeni testten 9 bin 107'si pozitif çıktı. Hasta sayısı 633, iyileşen sayısı ise 5 bin 546 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 75 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 213 oldu.

Aracı firma ücretsiz aşı için 12 milyon dolar aldı mı?

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, aracı firma Keymen İlaç'ın 1 milyon doz aşıyı Çin'den ücretsiz alarak getirdiğinin ortaya çıktığını belirterek, "Sayın Bakana ve Erdoğan’a soruyorum; ücretsiz olarak ithal edilen 1 milyon doz aşı Devlet Malzeme Ofisi’ne her dozu 12 dolardan fatura edildi mi edilmedi mi" diye sordu.

- Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıkladığı 1 milyon doz ücretsiz aşının gümrük beyannamesi ortaya çıktı. Beyannamede “1000000 ADET(UNIT)” ve “12.000.000,00 USD BEDELSİZDİR.ARACI” yazıyor.

Haziran’a kadar yeni Covid-19 planı

- Mart ayından itibaren geçilecek kademeli gevşemede illerdeki vaka sayılarının yanı sıra aşılama oranları ve hastanelerin durumuna bakılacak. Haziran’a kadar sürecek uygulamada, her il için farklı olabilecek uygulamayı vatandaşlar hava durumu gibi takip edecek. Karadeniz’de ise Türk tipi mutasyonlu virüs şüphesine karşı araştırma yapılıyor.

Ordu, koronavirüs vaka sayısında ilk sırada yer aldı, CHP AKP'yi suçladı

- CHP Genel Başkan Yardımcısı, Ordu Milletvekili Seyit Torun, illere göre vaka sayılarında Ordu’nun Türkiye birincisi olduğunu belirterek "6 gün önce Ordu da yapılan AKP il kongresi ‘lebaleb’ dolu salonda yapıldı. İktidarın şov amaçlı kongrelerinin faturası millete çıkıyor. Sağlık Bakanı’na soruyoruz, hiç mi içiniz sızlamıyor?” dedi.

- İzmir Tabip Odası Başkanı, kalabalık salonda sosyal mesafeye uymadan yapılan AKP İzmir İl Kongresi'ndeki tedbirlerin hiçe sayılması nedeniyle kaygılı olduklarını, 10 gün sonrası için İzmir adına kaygılı olduğunu söyledi.

“Vakalar artarken açılma olmamalı”

- TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, iki haftada yüz binde 50’nin üzerinde vaka sayısının salgının yayılması açısından riskli olduğunu kaydederek, bu durumda önlemlerde bir gevşeme olmaması gerektiğini ifade etti.

- İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner de Türkiye’nin aşılama hızının bir avantaj olduğunu ancak mutasyonlarla birlikte vaka sayıları artarken 1 Mart’ta normalleşmenin konuşulamayacağını söyledi.

- Eğitim Sen, yüz yüze eğitim öğretime geçilmeden eğitim kurumlarının tamamında görev yapan, eğitim ve bilim emekçilerine, taşeron işçilere, servis, kantin, yemekhane vb. alanlarda çalışanlara aşı yapılması için Sağlık Bakanlığına başvurdu.

Türkiye en çok aşı yapılan 5. ülke

- Dünyada en çok aşı yapan ülkeler sırasıyla ABD, Çin, İngiltere, Hindistan ve Türkiye olurken, nüfusuna göre en çok aşı yapan ülkeler ise İsrail, İngiltere, Bahreyn, Şili ve ABD oldu. Türkiye, nüfusuna göre en çok aşı yapan dünyadaki 7. ülke.

Salgında yoksul ülkelerin üçte ikisinde eğitim bütçeleri kısılıyor

- Dünya Bankası, Covid-19 salgını boyunca düşük ve alt orta gelir grubu ülkelerin üçte ikisinin kamu eğitim bütçelerinde kesintiye gittiğini, kişi başına düşen eğitim harcamasında fakir ve zengin ülkeler arasındaki uçurumun derinleştiğini bildirdi.

Mutasyonlu virüs daha uzun enfeksiyon ve bulaşıcılık ortaya çıkarıyor

- Harvard Üniversitesi araştırmasına göre virüsün Britanya varyantının enfeksiyon süresi 13.3 gün olarak tespit edildi. Diğer hastalarda bu süre 8.2 gün. Mutasyonlu varyantın daha bulaşıcı olmasının nedeninin virüsün enfekte olan kişilerde daha uzun süre kalması olabileceği öne sürüldü.

Kadınlık hormonu verilen erkekler Covid-19’u daha kolay atlattı

- Araştırmalarda erkeklerin hastalığı hem daha ağır geçirdiği hem de daha çok hayatını kaybettiği verisi üzerine Covid-19 tedavisinde ‘kadınlık‘ hormonları kullanımının işe yarayıp yaramayacağı test edildi. 42 erkek üzerinde yapılan çalışmada olumlu sonuç alındı.

Covid-19 Dijital Seyahat Kartı uygulaması başlıyor

- Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği dijital Covid-19 Seyahat Kartı uygulamasının birkaç hafta içinde çıkacağını duyurdu. Dijital kartlar, iOS ve Android platformlardan ücretsiz olarak indirilebilecek.

- Covid-19 tedbirlerinin aşamalı olarak kaldırma planının açıklandığı İngiltere’de seyahat şirketleri yaz tatili rezervasyonlarında büyük artış yaşandığını, en fazla ilginin Türkiye’ye, sonra Yunanistan ve İspanya’ya olduğunu açıkladılar.

- Filipinli bir yetkili, Almanya ve İngiltere’nin Covid-19 aşısı bağışlamayı kabul etmeleri halinde, çoğunluğu hemşire olmak üzere binlerce sağlık çalışanının bu ülkelere çalışmak için gitmesine izin verilebileceğini söyledi.

- Birçok eyaletinde yüz yüze eğitimin Pazartesi günü başladığı Almanya’da aşı sıralamasında öğretmenlere öncelik tanınacak.

Sağlık