Koronavirüs Güncesi | TTB: Eski normale dönme koşulları yok

Koronavirüs Güncesi | TTB: Eski normale dönme koşulları yok
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Günlük vaka sayısı 12 bine yaklaştı

* Sağlık Bakanlığı'nın 2 Mart gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 135 bin 291 yeni testten 11 bin 837'si pozitif çıktı. Hasta sayısı 668, iyileşen sayısı ise 7 bin 892 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 68 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 706 oldu.

TTB: Vaka sayıları 9 binlerde, eski normale dönme koşulları yok

* Türk Tabipleri Birliği, “Yapılan test sayıları düşerken yeni vaka sayısı 6000’lerden 9000’lere çıktı. Aşılama oranımız ve hızımız ise çok düşük. Mutant virüs vakaları giderek artıyor. Eski ‘normale’ dönme koşullarını göremiyoruz” açıklaması yaptı.

* İller ve bölgeler arası aşılanma oranlarında eşitsizliklerin olduğunu belirten TTB, en düşük aşılamanın bölge illerinde yapıldığını belirterek, "Şeffaf bir aşılama programı uygulanmalıdır" dedi.

* Erdoğan tarafından Kovid-19 salgınına dair açıklanan "normalleşme" kararlarını değerlendiren TTB Merkez Konsey Üyesi Halis Yerlikaya, “Çok açık ki insana değil ekonomiye açılım yapılmış çarklar dönsün diye” yorumunda bulundu.

İstanbul İl Sağlık Müdürü Memişoğlu'ndan uyarı: Salgın bitmedi

* Normalleşme adımlarının ilk gününde hareketlik yaşanmaya başlarken, İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu sosyal medya hesabından bir dizi uyarıda bulunarak, “Yüksek riskli gruptayız, Salgın bitmedi. Uyum içinde kısıtlama duygusu ve farkındalığı ile hareket etmek zorundayız. Aman dikkat” sözlerine yer verdi.

Rize'de iki kişinin sohbet etmesi yasakken AKP Milletvekili Avcı market açılışı yaptı

* Sağlık Bakanlığının Kovid-19 haritasında "yüksek riskli" olarak gösterdiği ve olağanüstü tedbirlerin alındığı Rize'de AKP Milletvekili Avcı ve AKP il yönetimi Hapeloğlu Market'in açılışına katıldı.

Risk haritasında Uşak'ın mavi kalmasının sırrı

* Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Necmi İlhan ve Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, risk haritasında mavi olan bölgelere akın olmaması için önlem alınması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. İlhan Uşak’ın neden mavi olduğu konusunda “Uşak’ta aşılama hızımız yüksek bu birincisi. Bir diğeri de 65 yaş ve üstü daha fazla ve daha fazla evde kalıyorlar” dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Kocadon, tedbir amaçlı yoğun bakıma alındı

* Koronavirüs tedavisi gören Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon yoğun bakıma kaldırıldı. Kocadon’un durumunun iyi olduğu, oksijen azalması tespiti üzerine tedbir amaçlı yoğun bakıma alındığı öğrenildi.

DSÖ’den profesör: Türkiye’nin aşı pasaportu için Sinovac, Avrupa’dan onay almalı

* Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi Avrupa Bağışıklama Teknik Uzman Grubu üyesi Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, Türkiye’nin dijital aşı platformuna dahil olabilmesi için Sinovac aşısısının Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) başvurup onay alması gerektiğini kaydetti.

DSÖ’den yoksul ülkelere 237 milyon doz aşı sözü

* Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Mayıs ayı sonuna kadar 142 ülkeye 237 milyon doz aşının teslim edileceğini açıkladı. İlk teslimatların Gana ve Fildişi Sahili’ne yapıldığı belirtildi.

Dünyada çocukların yüzde 91'i okula gidemedi

* Covid-19 salgını nedeniyle son bir sene içerisinde, küresel çapta ilk ve orta öğretim düzeyindeki öğrencilerin toplamda almaları gereken eğitimin üçte birini kaybetttiği ve yüzde 91'inin okula gidemediği açıklandı.

“Salgınının bu yıl biteceğini düşünmek gerçekçi değil”

* Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Acil Durumlar Direktörü Michael Ryan, dünyanın Koronavirüs (Covid-19) salgınını bu yıl içinde bitireceğini düşünmenin gerçekçi olmadığını söyledi.

Koronavirüs varyantı 'P1' Covid-19'dan iyileşmiş birçok kişiye yeniden bulaştı

* Brezilya'da yapılan bir araştırmada, ilk olarak ülkede tespit edilen ve "P1" olarak adlandırılan koronavirüs varyantının hali hazırda Covid-19'dan iyileşmiş birçok kişide görüldüğü belirtildi. Uzmanları endişelendiren bir diğer tespit ise laboratuvar deneylerinde P1'in şu anda Brezilya'da uygulanmakta olan Çin aşısının koruyucu etkisini zayıflatabilmesi ihtimali oldu.

BioNTech CEO'su Prof. Şahin: Virüsün mutasyona uğraması endişelendiriyor

* BioNTech şirketinin kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, aşı çalışmalarında gelinen son noktayı ve salgınla mücadeleyi değerlendirdi: “İlk endişemiz, İngiltere'de ortaya çıkan ve daha hızla yayılan yeni tür gibi virüsün mutasyona uğraması. Bu gerçek bir endişe.”

Hacca gidecekler için aşı olma şartı getirildi

* Suudi Arabistan, bu yıl hac farizası için Covid-19 aşısı yapılmasının temel şart olduğunu duyurdu.

İsviçre Covid-19'un izini özel eğitilmiş köpeklerle takip edecek

* Cenevre Üniversite Hastanesi'nde (HUG) yürütülen proje çerçevesinde İsviçre Ordusu ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Servisi tarafından temin edilen üç köpek, yüksek koku alma yetileri sayesinde koronavirüsü tespit edecek.

Çin'in aşı hedefi: Temmuz'da yüzde 40

* Çin'in Temmuz ayı sonuna kadar nüfusunun yüzde 40'ını aşılamayı hedeflediği bildirildi. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu ülkelere aşı ihraç eden Çin'in yurt içindeki aşılama kampanyasının hızı tartışma konusuydu.

Ürdün’de iki bakan Kovid-19 tedbirlerini ihlal ettikleri için görevden alındı

* Ürdün’de içişleri ve adalet bakanları, aktivistlerin ‘son akşam yemeği’ olarak nitelendirdikleri özel bir yemeğe katıldıkları sırada yeni tip koronavirüs (Kovid-19) önlemlerine aykırı davrandıkları için Başbakan Beşir el- Hasavne'nin talebi üzerine istifa ettiler. 

İngiltere'de bir üniversitenin pandemi nedeniyle öğrencisine 5 bin sterlin iade etmesine karar verildi

* İngiltere'de Bağımsız Hakemlik Ofisi (OIA), bir üniversitenin, ilk sokağa çıkma kısıtlamaları döneminde veremediği eğitim nedeniyle bir öğrencisine 5 bin sterlin (yaklaşık 51 bin TL) iade etmesine karar verdi. Üniversitenin adı ise açıklanmadı.

Tek doz aşı 80 yaş üstü kişilerde ciddi hastalık riskini yüzde 80 azaltıyor

* İngiltere'deki sağlık verileri üzerinden yapılan bir araştırma, Oxford-AstraZeneca veya Prizer-BioNTech aşılarından yapılan bir dozun 80 yaş üstü kişilerde ciddi Covid-19 hastalığı riskini yüzde 80 azalttığını ortaya koydu.

Sağlık