Koronavirüs Güncesi: Mart'tan itibaren kademeli ‘normalleşme'

Koronavirüs Güncesi: Mart'tan itibaren kademeli ‘normalleşme'
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

7 bin 325 yeni vaka, 86 can kaybı

- Sağlık Bakanlığı'nın 17 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 117 bin 121 yeni testten 7 bin 325'i pozitif çıktı. Hasta sayısı 649, iyileşen sayısı ise 7 bin 209 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 86 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 27 bin 738 oldu.

Bir doktor daha koronavirüsten hayatını kaybetti

- Türk Tabipleri Birliği (TBB), İstanbul'da özel bir hastanede görev yapan 49 yaşındaki doktor Halil Onalt'ın koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini açıkladı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıslı Dr. Onalt için taziye mesajı yayımladı.

Yoğun bakımlarda yaş ortalaması düşüyor

- Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Vedat Bulut, “Sahadan gelen veriler yoğun bakımda yaş grubunun düştüğünü gösteriyor. Gençlerde mutasyonun hastalığa neden olma yeteneği mi arttı?” sorusunu gündeme getirdi.

Erdoğan açıkladı: Mart'tan itibaren kademeli ‘normalleşme'

- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Covid-19 önlemlerinin Mart'tan itibaren kademeli olarak gevşetileceğini, illerin risk durumuna göre sınıflandırılıp ve her bir ile özel tedbirler getirileceğini açıkladı.

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ucuz ve güvenli AstraZeneca/Oxford aşısının neden alınmadığını “Üretici firma, aşının bizim de dahil olduğumuz bölge ülkelerine dağıtım hakkını Sputnik V aşısını üreten Rus firmasına vermiş. Onlar da ellerinde bulunmadığını söyledi” sözleriyle açıkladı.

- Türkiye’deki Faz 1 Klinik ve Araştırma Merkezleri’nin beşincisi olarak Çapa Tıp Fakültesinde açılan merkezde, İsviçre’de yapılan Covid-19 aşısı deneyleri ile tedavide kullanılmak üzere ilaç geliştirme çalışmaları yapılacak.

6 ay içinde 2 bin 412 hekim istifa etti

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır’ın verdiği soru önergesine gelen yanıtta, 10 Mart - 8 Eylül arasında 2 bin 412 hekimin istifa ettiği, 487 uzman tabip, 31 tabip ve 4 diş hekiminin de özel hastanelere geçiş yaptığı bilgisi yer aldı.

- İzmir'deki kafe ve bar işletmecileri eylem yaparak, yasakların pandemiyle alakası olmadığını, sektörün bitirilmek istendiğini savundu.

- İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen halk oyunları eğitmenleri ve usta öğreticileri, salgın nedeniyle çalışamadıkları ve geçinemediklerini söyleyerek eylem yaptılar.

“Aşı dolandırıcılığına dikkat!”

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca twitter hesabından, ülkemizde aşının sadece belirlenen sıraya göre ve herkes için ücretsiz olarak yapılmakta olduğunu belirterek vatandaşları aşıda öncelik sağlayacağı vaadi ile para talep eden dolandırıcılara karşı uyardı.

130 ülkeye hiç aşı ulaşmadı

- BM Genel Sekreteri, 130 ülkeye bugüne kadar hiç aşı ulaşmadığını belirterek, korıonavirüse karşı geliştirilen aşıların dağılımının eşit ve adil olmamasını eleştirdi. Guterres, küresel çapta aşı planı hazırlanması çağrısında bulundu ve bunun hayata geçirilmesinde G20 ülkelerinin öne çıkmaları gerektiğini belirtti.

- Birleşmiş Milletler’de, pandemi ve aşıya eşit erişimin görüşüldüğü toplantıda konuşan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü'ne 200 milyon dolardan fazla borcunu bu ay sonunda ödeyeceğini ve DSÖ öncülüğündeki küresel aşı erişim programı COVAX'a mali destek sağlamayı planladığını duyurdu.

- İsrail, Filistin yönetiminin Dünya Sağlık Örgütü’nden tedarik ederek Gazze’ye gönderdiği 2 bin doz Covid-19 aşısının girişine gecikmeli olarak izin verdi.

İlaç ve aşı denemelerinde genç gönüllülere virüs bulaştırılacak

- İngiltere’de, Covid-19’a karşı kullanılan ilaçları ve aşıları denemek amacıyla klinik çalışmalarda genç gönüllülere virüs bulaştırılacak. Bu uygulama dünyada ilk kez deneniyor.

“Sakal maskenin etkinliğini azaltıyor”

- İngiltere’de yapılan araştırmada sakalın Covid-19’dan korunmak için takılan maskenin etkinliğini azalttığı tespit edildi.

ABD'de Covid-19 ölümleri yarım milyonu geçti

- ABD'de koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısı 500 bin 38'e, vaka sayısı da 28 milyon 384 bin 461'e yükseldi. Dünyadaki her 4 covid-19 vakasından biri ve her 5 ölümden biri ABD’de gerçekleşti.

Sağlık