Koronavirüs Güncesi: Covid-19 geçirene tek doz aşı

Koronavirüs Güncesi: Covid-19 geçirene tek doz aşı
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

7 bin 763 yeni vaka, 97 can kaybı

- Sağlık Bakanlığı'nın 12 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 129 bin 630 yeni testten 7 bin 763'ı pozitif çıktı. Hasta sayısı 667, iyileşen sayısı ise 8 bin 108 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 97 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 27 bin 284 oldu.

Kılıçdaroğlu: Sıramız geldi, aşımızı yaptırdık

- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte Koronavirüs aşısı olduklarını duyurdu.

“Günde en az 500 bin kişi aşılanmalı”

- Virüsün mutasyona uğradığını hatırlatan Türk Tabipler Birliği yöneticileri “Bulaş hızı da artıyor mutasyona uğradıkça. Aşılamada gecikirsek tekrardan bir pik yapma durumu ile karşılaşabiliriz” dedi. TTB’ye göre, günlük en az 500 bin, mümkünse bir milyon kişinin aşılanması gerekiyor ama Türkiye bu sayılardan çok uzak.

- Milli Eğitim Bakanlığı, 12'nci sınıflarda 1 Mart’ta başlayacak olan yüz yüze eğitimin haftada en az 16 saat, en fazla da 24 saat olacağını açıkladı.

İmamlar da aşıda öncelik istedi

- Türk Diyanet Vakıf-Sen Genel Başkanı Nuri Ünal, din görevlilerinin de öncelikli aşılanacaklar listesinde yer almasını talep etti, “Aşıların yapılması hem kendi sağlığımız açısından hem de namaz kılmaya gelen insanların sağlığı açısından önemli” dedi.

- 15 Şubat'ta Köy okullarında başlayacak olan yüz yüze eğitim öncesi okulların temizliği, personel eksikliğinin bir türlü çözülmemesi nedeniyle veli ve öğretmenlere kaldı.

Kuzey Kıbrıs'a 40 bin doz Covid-19 aşısı

- KKTC Sağlık Bakanı, Türkiye’nin daha önce gönderdiği 40 bin doz aşının vatandaşlara yapıldığını, şimdi 40 bin doz daha Sinovac aşısının geldiğini, bu aşıların da düzenli şekilde yapılacağını açıkladı.

Maskesini her gün değiştirenlerin oranı yüzde 46

- Başkent Üniversitesi tarafından yapılan araştırma koronavirüse karşı takılan maskeyi her gün değiştirenlerin oranı yüzde 46, iki üç günde bir değiştirenlerin oranı yüzde 12, 'maskeyi dayanabildiği kadar kullanıyorum' diyenlerin oranı yüzde 6 çıktı.

Brezilya’daki mutasyon üç kat daha bulaşıcı

- Brezilya Sağlık Bakanı Eduardo Paziello, Amazon bölgesinde tespit edilen yeni mutasyon türünün koronavirüsten üç kat daha bulaşıcı olduğunu söyledi.

İngiltere'de virüsten ölen  50 bin kişiden 30 bini engelli

- İngiltere Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre geçen yıl Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden 50.888 kişiden 30.296'sının bir engeli bulunuyordu. Ciddi engeli bulunan bireylerin koronavirüsten ölme riskinin üç kat daha yüksek olduğunu gösteren verilerin 'korkunç ve traijk' olduğunu söyleyen STK’lar hükümeti bu konuyla ilgili derhal harekete geçmeye çağırdı.

İstanbul, salgında en çok kullanılan havalimanı oldu

- 2020 yılında pandemi nedeniyle Avrupa'daki havalimanları 1 milyar 720 milyon yolcu kaybetti. Avrupa’da en az kaybı, İstanbul, Sabiha Gökçen ve Moskova Şeremetyevo havaalanları yaşadı.

- Almanya'ya iltica başvurularında Covid-19 salgını ve sıkılaştırılan sınır kontrolleri nedeniyle azalma görüldü. 2018 ve 2019 yıllarında Türkiye’den 10 binden fazla kişi Almanya’ya iltica başvurusu yaparken, 2020'de bu sayı yarı yarıya azalarak 5 bin 782 kişiye indi.

Afrika'da Covid-19 ölümleri yüzde 40 arttı

- Dünya Sağlık Örgütü, Afrika kıtasında Covid-19 nedeniyle son bir ayda 22 bin 300'den fazla ölüm kaydedildiği ve bunun bir önceki aya göre yüzde 40 daha fazla olduğunu açıkladı. Kıtadaki toplam vaka sayısı 3 milyon 740 bini, ölü sayısı da 97 bini geçti.

- İsrail’de yapılan bir araştırmada, koronavirüs aşısının ilk dozunu olduktan 12 ila 28 gün sonra meydana gelen enfeksiyonlarda viral yükün 4 kat azaldığı, bu sayede bulaşıcılığın da düştüğü görüldü.

- New York'taki Icahn Tıp Okulu’ndan araştırmacılar yaptıkları bir çalışmada akıllı saatlerin Covid-19’u tespit etmede önemli bir gösterge olduğunun ortaya çıktığını iddia ettiler.

Covid-19 geçirene tek doz aşı

- Fransa Bilim Kurulu, Covid-19 geçiren kişilere tek toz aşının yeterli olacağı şeklinde tavsiyede bulundu. Bakanlar kurulunun, konu ile ilgili nihai kararı önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor.

- Ukrayna’da Ocak ayı sonunda kabul edilen bir yasayla, bir aşının Ukrayna’da tescil edilmesi için Rusya’da geliştirilmemiş olması gerektiği kabul edildi ve böylece piyasadaki Rus aşılarının Ukrayna’da tescili yasaklandı.

Sağlık