Koronavirüs Güncesi: “Kongreler lebaleb doluyorsa, biz de iş yerlerimize dönmeliyiz”

Koronavirüs Güncesi: “Kongreler lebaleb doluyorsa, biz de iş yerlerimize dönmeliyiz”
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Günlük vaka sayısı 8 bin 104’e çıktı

- Sağlık Bakanlığı'nın 22 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 118 bin 816 yeni testten 8 bin 104'ü pozitif çıktı. Hasta sayısı 623, iyileşen sayısı ise 5 bin 690 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 78 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 138 oldu.

31 bin kişiye ceza

- İçişleri Bakanlığı, 15-22 Şubat tarihleri arasında sokağa çıkma kısıtlamasına uymayan toplam 31 bin 197 kişiye adli ya da idari işlem yapıldığını açıkladı.

Koronavirüs, yine siyasete işlemedi

- Karadeniz'deki AKP kongrelerinde gündeme gelen kalabalık manzaraların bir benzeri İzmir'de yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da canlı bağlantı ile katıldığı AKP'nin İzmir İl Kongresi'nde, pandemiye rağmen yine sosyal mesafe kurallarını hiçe sayan kalabalık görüntüler oluştu.

“Kongreler lebaleb doluyorsa, biz de iş yerlerimize dönmeliyiz”

- Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması ve Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, salgınla mücadele tedbirleri kapsamında 170 gündür kapalı olan iş yerlerinin  tekrar açılması talebiyle ortak bir basın açıklamasında bulundu. Sendikadan yapılan açıklamada, 2020 yılında 99 bin 588 esnafın iş yerini kapattığı kaydedilerek, daha fazla iş yeri kapanmadan dükkanları açın denildi.

Ön sipariş destek çağrısı

- Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Gelin bugünden ön ödeme yaparak yiyecek-içecek sektörü esnafına destek olalım, normalleşme başladığında ise sofraların bereketini birlikte paylaşalım" dedi. Aralarında lokanta, kafe, restoran ve pastanelerin bulunduğu liste “forms.ankara.bel.tr/lokanta-cafe/destekle” adresi üzerinden paylaşıldı.

- Türk Standardları Enstitüsünün, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında restoran, kafe ve benzeri işletmelerde HES kodu uygulaması ve hijyen koşullarının sağlanması ve diğer bazı tedbirlerin öngörüldüğü kriterleri sağlaması koşuluyla "TSE COVID-19 Güvenli İşletme Belgesi" vereceği duyuruldu.

Yerel karantina kararları 

- Uzmanlar, en çok vakanın Karadeniz’deki 5 ilde görülmesinde bölgede iller arası hareketliliğin ve haftasonları köylere gidilmesinin önemli rol oynadığını kaydederek, bölge için ulaşım kısıtlaması ve 15 günlük tam kapanma uygulanması gerektiğini savundu.

- Trabzon Valisi, şehirdeki 8 ilçede toplam 68 yerleşim yerinde Covid-19 karantinası uygulandığını duyurdu. Sağlık Bakanlığının illerin verilerini açıkladığı tabloya göre Trabzon, 100 bin kişiye 228 vaka ile virüsün en yoğun görüldüğü şehir olmuştu.

- Antalya Valisi, artan vaka sayıları ile riskli iller arasında yer alan Antalya’da Covid-19’la mücadele kapsamında il genelinde 55 noktada karantina uygulandığını duyurdu

“Covid-19 salgını 2022'nin başlarında sona erer”

- Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge 2021 yılının da Covid-19 ile geçeceğini, ancak 2020 yılına göre daha temkinli ve yönetilebilir olacağını, salgının ancak 2022 yılının başlarında biteceğini söyledi.

- Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bazı yüksek gelirli ülkelerin, Covid-19 aşı üreticileriyle Covax'ın anlaşmalarını baltalayan ve Covax'ın satın alabileceği doz sayısını düşüren sözleşmeler yapmakta olduğunu söyleyerek, bunun dünyada adil aşı dağıtımını sağlayacak Covax anlaşmasını baltaladığını ileri sürdü.

“Gözlük takan kişiler virüse daha az yakalanıyor”

- Hindistan'da yapılan bir araştırma, gözlük takan kişilerin gözlerini daha az ovuşturduğunu bunun ise bulaş riskini düşürdüğünü belirterek, gözlük takan kişilere virüsün bulaşma olasılığının üç kat daha az olabileceğini öne sürdüler.

- Rusya'de Saint Petersburg’da yerel yetkililerin desteklediği bir yardım kuruluşu evsiz vatandaşlara Covid-19 aşısı yapmaya başladı. St. Petersburg'da resmi verilere göre 15 bin yardım kuruluşuna göre en az bunun iki katı evsiz bulunuyor.

İngiltere'de kısıtlamaların kaldırılması için hedef 21 Haziran

- Salgın kısıtlamalarının dört aşamada gevşetileceği İngiltere’de 21 Haziran'dan itibaren tüm kısıtlamaların kaldırılmasının hedeflendiği açıklandı.

ABD’de ölen 500 bin insan için bayraklar yarıya inecek

- ABD Başkanı Joe Biden’ın koronavirüsten hayatını kaybeden 500 binden fazla vatandaşı için bayrakların 5 gün boyunca yarıya indirilmesi talimatı verdiği açıklandı. ABD’de toplam vaka sayısı 28 milyon 774 bin 823’e, toplam can kaybı ise 511 bin 415’e ulaştı.

- ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezlerinin başlattığı yeni programla, Amerikalılar artık sadece sağlık kuruluşlarında değil, eczanelerde de aşı olmaya başladı. Aşı kampanyasını hızlandırmak için başlatılan uygulamadan faydalanmak için telefonla ya da internet üzerinden randevu alınması gerekiyor.

Sağlık