Koronavirüs Güncesi: Koronavirüs yardım fonu parasıyla Lamborghini

Koronavirüs Güncesi: Koronavirüs yardım fonu parasıyla Lamborghini
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.



Son 24 saatte 71 can kaybı

- Sağlık Bakanlığı'nın 26 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 125 bin 716 yeni testten 9 bin 193'ü pozitif çıktı. Hasta sayısı 621, iyileşen sayısı ise 8 bin 938 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 71 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 503 oldu.

Yüz yüze eğitim 2 Mart'ta

- Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yapılan açıklamada "1 Mart 2021 Pazartesi günü eğitim öğretime geçişi planlanan resmi ve özel tüm okullarımızda yüz yüze eğitime ve sınavlara, 2 Mart 2021 Salı günü illerin salgın koşullarına göre başlanılması kararlaştırılmıştır" denildi.

- “Yüz yüze eğitime ilişkin okullar hazır değil" diyen Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, öğrencilerin nitelikli eğitim hakkına ulaşabileceği koşulların acilen oluşturulmasını istedi.

OKUMA ÖNERİSİ: Çin aşısının maliyeti neden sır? Ankara neyi gizliyor, hukuk ne diyor?

- Bakan Koca’nın "ticari sır" diyerek aşı maliyetlerini açıklamaması tartışmaya yol açtı. Ankara neyi gizliyor, hukuk ne diyor? Halkın vergileriyle yapılan bir alım, sır kapsamına girer mi? Erdal Sağlam'ın analizi.

"Kademeli normalleşmeye geçiyoruz"

- İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, twitter hesabından kademeli normalleşme sürecine geçildiğini duyurdu.

- İstanbul Valiliği, okulların 1 Mart'ta açılmayacağını, yüz yüze eğitimin o gün başlayamayacağını açıkladı. Valilik aynı gün yapılacak kabine toplantısına göre durumun yeniden değerlendirileceğini duyurdu.

AKP Hatay Gençlik Kolları'ndan özür, valilikten kentte 15 günlük yasak

- AKP’lilerin Hatay’daki kongresinden gelen “lebalep” görüntülerin kamuoyunda büyük tepki yaratmasının ardından ilde sıkı denetim kararı alınırken, Hatay Valiliği de tüm toplantı, gösteri vb. etkinlikleri 6 Mart 2021’e kadar yasakladı. AKP Hatay İl Gençlik Kolları Başkanlığı tarafından özür metni yayınlandı.

Araçta maske takmama cezası mahkemeden döndü

- Eşi ve çocuğu ile birlikte otomobil ile seyahat ederken, koronavirüs tedbirleri kapsamında kontrol noktasında durdurulan O.B’ye maske takmadığı gerekçesiyle 900 TL para cezası kesildi. Sürücü O.B, eşi ve çocuğu ile sürekli aynı ortamı paylaştıklarını belirterek cezaya itiraz etti. Mahkeme cezayı iptal etti.

- Kocaeli'nin Darıca ilçesinde Covid-19'dan çok korkan ve aşı olamayan Hakan Murat E. isimli bir vatandaş, inşaatın tepesine çıkarak intihar etmek istedi.

Uğur Şahin: Vaka sayıları mayıs sonunda hissedilir derecede azalır

- Bilim insanı Uğur Şahin, Almanya’da vakaların aşılanmalara bağlı olarak mayıs sonunda hissedilir biçimde azalacağını belirtti. Şahin koronavirüs aşısının iki yılda bir tekrarlanmasının gerekebileceğini de ifade etti.

Bazı ağrı kesiciler Covid-19 aşısının etkisini azaltabilir

- Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, bazı ağrı kesicilerin Covid-19 aşısının etkisini azaltabileceği konusunda uyardı ve aşı yaptıran kişilerin hekim kontrolünde ağrı kesici kullanması gerektiğini söyledi.

Çatışma bölgelerine aşı sağlanabilmesi için "insani ateşkes”

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK),  dünya genelinde tüm çatışma bölgelerindeki 160 milyon kişiye yeni tip koronavirüs (Kovid-19)  aşısı sağlanabilmesi için "sürdürülebilir insani ateşkes" talep eden kararı kabul etti.

Aşıda iltimas sağlayan Ekvador Sağlık Bakanı istifa etti

- Annesine ve bazı devlet görevlilerine Covid-19 aşısı yaptırmakla eleştirilen Ekvador Sağlık Bakanı Juan Carlos Zevallos istifa etti. Devlet Başkanı Moreno ise, "Sadece hataları görenler var. Bu fikre saygı duyuyorum" açıklamasını yaptı.

Çin bir koronavirüs aşısına daha yaygın kullanım onayı verdi

- Çin Ulusal Tıbbi Ürünler İdaresi, tek dozluk Rekombinant aşısının şartlı olarak yaygın kullanım için onaylandığını bildirdi. Rekombinant aşısının 18 yaşın üzerindekilere uygulanabildiği ve 2-8 santigrat derecelerde taşınıp saklanabildiği ifade edildi.

Yunanistan'dan AB'ye aşı pasaportu çağrısı

- Yunanistan, turizm endüstrisinin canlanması amacıyla AB ülkelerine ortak bir aşı pasaportu geliştirme çağrısı yaptı. Öneri Avusturya'nın da desteğini aldı.

- Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sabri Burak Arzova, AB’nin aşı sertifikasını kabul etmesi halinde birçok ülkenin kırmızı ülkeler listesine alınabileceğine dikkat çekti.

Brezilya bir kentin tamamını korona laboratuvarına çevirdi

- 45 bin nüfuslu bir Brezilya kentinin sürü bağışıklığında bir ilk olması hedefleniyor. Nasıl mı? Bir araştırma laboratuvarına dönüştürülen kentin tüm sakinleri aşılanarak.

- Ukrayna'da Covid-19 hastalarının tedavi gördüğü hastanede oksijen tüpü patladı: Bir kişinin öldüğü, bir kişinin yaralandığı patlama bu ay Ukrayna'da koronavirüse yakalanan hastaların tedavi gördüğü hastanede meydana gelen ikinci patlama oldu.

- İtalya, Covid-19 aşısı strateji değişikliğine gidiyor: Öncelik ikinci doz aşı yerine daha çok kişiye ilk doz aşı verilerek toplum bağışıklığı oranı daha kısa zamanda arttırılmaya çalışılacak.

ABD'de koronavirüs yardım fonu parasıyla bir kişi Lamborghini, bir kişi ise elmas aldı

- ABD'de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) yardım fonundan aldığı krediyle lüks araba alan kişi tutuklandı. Kuzey Carolina'da bir kadın 149 bin dolarlık (yaklaşık 1 milyon 106 bin TL) koronavirüs yardım fonu parasını lüks kıyafetlere, elmaslara ve IKEA alışverişine harcamakla itham edildi.

191 km hızla giden 88 yaşındaki adam 'Covid-19 aşısını' gerekçe gösterdi

- Fransa'da köy yolunda saatte 191 kilometre hızla giderken durdurulan 88 yaşındaki adam, polislere Covid-19 aşı randevusuna geç kaldığını söyledi. Adamın ehliyetine ve arabasına el konuldu.

Sağlık