Koronavirüs Güncesi: "Mutant virüs yayılıyor, önlemler sürmeli"

Koronavirüs Güncesi: "Mutant virüs yayılıyor, önlemler sürmeli"
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

66 kişi hayatını kaybetti

- Sağlık Bakanlığı'nın 28 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 109 bin 639 yeni testten 8 bin 424'ü pozitif çıktı. Hasta sayısı 610, iyileşen sayısı ise 6 bin 511 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 66 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 569 oldu.

Sahte test çetesine operasyon

- İstanbul Emniyet Müdürlüğü sahte Koronavirüs testi yapan örgüte operasyon düzenlendi. 12 kişi gözaltına alındı. 12 şüpheliden 3’ü sevk edildikleri adli makamlarca tutuklandı.

Kısıtlamalar kızgınlık ve saldırganlığı artırıyor

- Covid-19 salgını ile mücadele önlemleri sırasında toplum ruh sağlığının göz ardı edilmemesini gerektiğini belirten psikiyatristler ve psikologlar, “Kısıtlamalar, insanlarda kızgınlık ve saldırganlığı artırıyor” uyarısında bulundu.

Mutant virüs yayılıyor, önlemler sürmeli

- Pandemiye karşı çeşitli alanlarda görev alan sağlıkçılar, Ankara'da son günlerdeki vaka artışına dikkat çekerek mutant virüse işaret ediyor.

- Türk Tabipleri Birliğinin twitter hesabından yapılan paylaşımda ”Sahadan mutant virüs oranlarında ciddi bir artış olduğu bilgileri gelmektedir," uyarısı ve "Sağlık Bakanlığı güncel tüm verileri açıklamalı, yeni vaka artışına yönelik mücadele stratejisini kamuoyu ile paylaşmalıdır.” çağrısı yapıldı.

- Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye nüfusunun neredeyse beşte birinin bulunduğu İstanbul’da bir haftadır vaka sayısında artış görüldüğüne dikkat çekerek, “Tam açılma için henüz erken” dedi.

- Çorum'un Dodurga ilçesinde görev yapan bir öğretmende mutasyonlu virüs tespit edildi. Bunun üzerine okuldaki 6 öğrenciye test uygulanırken ailelerinin de gözetim altına alındığı öğrenildi.

- Dersim'de koronavirüs tedbirleri kapsamında sinema salonlarının 1 Nisan 2021 tarihine kadar kapalı kalmasına karar verildi.

- Trabzon’da dükkanını “Namuslu bir şekilde battık” diye satışa çıkaran esnaf İbrahim Odabaşı, “Pandemi sürecinde lebalep batırdınız bizi” diye sitem etti.

Cep telefonuyla  koronavirüs testi

- Fransa’daki Lille Üniversitesi’nde aralarında Marsilya’dan da araştırmacıların bulunduğu uzman ekip, akıllı telefonla yapılabilen bir Koronavirüs testi geliştirdi. Mart ayında testin bin kişi üzerinde denenmesi planlanıyor. 

Sputnik V aşısı, varyantlara karşı da etkili

- Rusya tarafından Covid-19'a karşı geliştirilen ancak Batılı ülkeler tarafından pek rağbet görmeyen Sputnik V aşısının İngiltere ve Güney Afrika'da görülen mutasyon uğramış yeni koronavirüs türleri için de etkili olduğu açıklandı.

Tek dozluk Johnson&Johnson aşısı ABD’de onaylandı

- Johnson&Johnson aşısı, Pfizer/BioNTech ve Moderna'dan sonra ABD'de acil durum kullanım onayı alan 3'üncü Koronavirüs aşı oldu. Johnson&Johnson aşısı diğerlerinden farklı olarak tek doz uygulanıyor.

- Beyaz Saray’a girmek isteyen basın görevlilerine Covid-19 testini zorunlu kılan Biden yönetimi, bunu ücretli hale getirmeyi planlıyor. Basın mensuplarıysa bu kararı eleştiriyor.

ABD’li devrimci Mumia Abu Jamal Covid-19'a yakalandı

- Yaklaşık 40 yıldır ABD’de cezaevinde tutulan devrimci ve siyah hakları savunucusu Mumia Abu Jamal’ın korona virüsüne yakalandığı duyuruldu. Nefes almakta zorlanan 67 yaşındaki Jamal'ın tedavi koşullarının sağlanması ve serbest bırakılması için kampanya başlatıldı.

 'İltimaslı' Covid-19 aşısı halkı ayaklandırdı

- Arjantin genelinde binlerce kişi "VIP aşı" skandalını protesto etmek için sokağa indi. 19 Şubat'ta ortaya çıkan skandal sonrası eski Sağlık Bakanı Gines Gonzalez Garcia, Cumhurbaşkanının talebi üzerine istifa etmişti. İltimaslı bir şekilde Covid-19 aşısı yapılması skandalı Arjantin'in yanı sıra Peru ve Ekvador'da da ortaya çıkmış ve bu ülkelerin sağlık bakanları istifa etmişti.

1 vaka için 2 milyonluk şehre 7 gün kapanma

- Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, ülkenin en büyük şehri Auckland'de yeni bir Covid-19 vakası görülmesi üzerine şehrin 7 gün kapanmaya gittiğini açıkladı. İki milyon nüfuslu şehirde acil ihtiyaçlar dışında kimsenin sokağa çıkmasına izin verilmeyeceği ve tüm kamusal mekanların kapalı olacağı duyuruldu.

Sağlık