Koronavirüs Güncesi: Kontrollü normalleşme kararları açıklandı

Koronavirüs Güncesi: Kontrollü normalleşme kararları açıklandı
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Günlük vaka sayısı 10 bine yaklaştı

* Sağlık Bakanlığı'nın 1 Mart gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 130 bin 536 yeni testten 9 bin 891'i pozitif çıktı. Hasta sayısı 645, iyileşen sayısı ise 5 bin 947 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 69 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 638 oldu.

Erdoğan kontrollü normalleşme kararlarını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısı sonrasında "yeni kontrollü normalleşme süreci"nde alınacak önlemleri açıkladı. Buna göre koronavirüs salgı için yeni dönemde kurallar şöyle olacak:

* Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Akşam 21.00-05.00 yasağı ise sürecek.

* Okullar Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında ve ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflarda eğitim öğretime açılacaktır. Düşük ve orta riskli illerde orta okullar ve liselerde eğitim öğretime başlanacaktır. Riskli ve çok yüksek riskli illerimizde genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacaktır.

* Restoran, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler, çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini sabah 07.00-akşam 19.00 arasında yüzde 50 kapasiteyle faaliyetlerini sürdürecektir.

* Halı saha, yüzme havuzu gibi yerler düşük ve orta riskli illerde sabah 9, akşam 19 arasında faaliyet gösterecekler.

* Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye'de normale döndürülecek, ihtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapabilecektir.

* Nikah ve düğünler düşük ve orta riskli illerde 100 kişiyi, yüksek riskli ve çok yüksek riskli illerde 50 kişiyi geçmeyecek şekilde ve 1 saati aşmayacak şekilde yapılacak.  

* 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarımızla ilgili düzenleme, düşük ve orta riskli illerde kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek riskli illerde sokağa çıkma süresi artırılacaktır.

* STK'lar, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları düşük, orta ve yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecektir.

* Diğer uygulamalardaki hususların nasıl olacağı il kurullarımız tarafından belirlenecektir. Hedefimiz mümkün olan en kısa sürede kontrollü normalleşme sürecini tamamlamaktır. Denetimler daha sıkı ve kararlı şekilde yürütülecektir."

Normalleşme kararlarının ardından MEB'den yüz yüze eğitim açıklaması

* Milli Eğitim Bakanlığı, "2 Mart Salı günü itibarıyla tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8 ve 12. sınıflarda ülke genelinde yüz yüze eğitime başlanacak" dedi.

Pervin Buldan: "Adıyaman'ı kaybettik ama Uşak'ı aldık”

* HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, 100 bin kişiye düşen vaka sayısına göre belirlenen Sağlık Bakanlığı'nın "risk haritası" ile ilgili esprili bir paylaşımda bulundu. Buldan da Bakanlığın haritasını "Adıyaman'ı kaybettik ama Uşak'ı aldık" notuyla paylaştı.

AK Partili Fatma Aksal: 'Koronayı kongrelere bağlamak haksızlık, evlerde daha çok bulaşıyor

* AK Parti Milletvekili Fatma Aksal, Edirne'deki artan korona vakalarını il ve ilçelerde yapılan AK Parti kongrelerine bağlamanının haksızlık olduğunu söyledi: "Ev ortamında daha çok bulaşıyor. Çünkü maskeler çıkarılıyor ve bir şeyler yenilip içiliyor." 



Sokağa çıkma yasağına uymayan 39.604 kişiye ceza

* İçişleri Bakanlığı, 22 Şubat Pazartesi gününden itibaren hafta içi 21.00 ila 05.00 saatleri arasında, hafta sonu 26 Şubat Cuma akşamı saat 21.00’de başlayıp 1 Mart Pazartesi günü saat 05.00’e kadar süren sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan toplam 39.604 kişi hakkında işlem yapıldığını duyurdu.

6 ilde birçok yerleşim yeri karantinaya alındı

* Koronavirüsle mücadele kapsamında bugün, Sakarya, Gümüşhane, Rize, Adıyaman, Bartın ve Balıkesir’de karantina uygulamaları başlatıldı.

Ekonomi pandemi yılında yüzde 1.8 büyüdü, 2021 öngörüleri yüzde 5 civarında

* Türkiye ekonomisi 2020’de yüzde 1.8, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5.9 büyüdü. Reuters anketine göre beklentiler sırasıyla yüzde 2.3 ve yüzde 7.1’di. Ekonomistler 2021 yılında büyümenin fazla bir desteğe ihtiyaç duymadan yüzde 5 civarında şekillenmesini bekliyor.

Kafe ve bar çalışanları: Oyalama değil işimizi istiyoruz

* Kafe ve Bar Çalışanları Dayanışması, Turizm İşçileri Dayanışması ve Otel ve Turizm İşçileri Sendikası, Kadıköy'de basın açıklaması yaptı. Eylemde, “ Oyalama değil işimizi istiyoruz” yazılı pankartın yanı sıra, “ Geçinemiyoruz”, “ Hesabı biz ödemeyeceğiz”, “ Patronunun sözlerine itirazım var” dövizleri taşındı.

Yurtdışından gelenler için "PCR testi zorunluluğu" uygulaması devam edecek

* Geçen yıl 30 Aralık tarihinde başlayıp 1 Mart tarihine kadar uygulanması kararlaştırılan, yurtdışından gelenlere "PCR testi ibrazı zorunluluğu" uygulamasının devam ettirilmesi kararı alındı.

Keymen İlaç: 1 milyon doz aşı ticari mahsuplaşma

* Keymen İlaç, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun 1 milyon doz aşının fatura edilip edilmediğini sormasına ilişkin açıklamasında, konunun Sinovac ile Keymen İlaç arasındaki "ticari mahsuplaşma" olduğunu belirtti.

Konya tabip odası başkanı: Beş yaşındaki çocukta dahi mutasyonlu virüs görüldü

* Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, kentte günlük 350-400 corona virüsü vakasının görüldüğünü, vakaların bebeklerde bile tespit edildiğini söyledi. Çok sayıda mutasyonlu virüs vakası olduğunu vurgulayan Çetin, “Beş yaşındaki çocukta dahi görüldü” dedi. 

Spor salonları Koronavirüs'ün yayılmasına neden oluyor

* ABD'de yapılan bir araştırmaya göre salgın döneminde spor salonlarına gitmek Koronavirüs'ün yayılmasına neden oluyor. Araştırmacılar, “Açık alanlarda veya sanal olarak evde spor yapmak Koronavirüs'ün bulaşma riskini daha da azaltabilir” diye açıklıyor.

Covid-19 aşısı obez kişilerde daha az etkili olabilir

* İtalya’daki bir araştırma Pfizer/BioNTech’in Covid-19 aşısının obez kişilerde daha az etkili olabileceğini gösterdi. Sağlık çalışanlarının dahil olduğu araştırmada, obez bireylerin ikinci doz aşı sonrası sağlıklı kişilere kıyasla yarı yarıya antikor ürettiği ortaya çıktı.

Ağır koronavirüs vakalarının nedeni ‘lektin proteini’ olabilir

* Koronavirüs hastaları üzerinde yaptıkları bir araştıemayı paylaşan İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Tükek, bağışıklık sisteminin savaşçı hücreleri harekete geçirmesini sağlayan “lektin proteini”ni az miktarda bulunduran kişinin hastalığı ağır geçirdiklerini bildirdi.

KKTC Başbakanı Saner: 10 bin aşıya daha ihtiyaç var

* Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersan Saner yaptığı açıklamada, ülkenin 10 bin aşıya daha ihtiyacı olduğunu ve önümüzdeki 2 ay içerisinde 20 yaş üstündeki nüfusu aşılamayı hedeflediklerini belirtti. Saner, “10 bin aşı daha geldiği takdirde ülkemizde 45 bin vatandaşımız aşılanması tamamlanacak” dedi.

Dünya nüfusunun yüzde 10'undan azı koronavirüse karşı antikor geliştirdi

* Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Bilim Şefi Soumya Swaminathan, koronavirüs (Kovid-19) pandemisinin devam ettiği bir sırada mevcut tahminler üzerinden yeni bir veri paylaştı. Swaminathan, DSÖ hesaplamalarına göre küresel nüfusun yüzde 10'undan daha azının koronavirüse karşı antikora sahip olduğunu ifade etti.

DSÖ: Afrika’da ilk COVAX kapsamında ilk Covid-19 aşıları uygulandı

* Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, düzenlediği basın toplantısında, Gana ve Fildişi Sahili ülkelerinde COVAX programı kapsamında ilk Covid-19 aşılarının uygulandığını açıkladı.

AB aşı belgesi için hazırlıklara başladı

* AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen AB çapında dijital aşı pasaportu için gereken yasal düzenlemeye ilişkin tekliflerini Mart ayı içinde sunacaklarını açıkladı.

Danimarkalılar Covid-19 kısıtlamalarını protesto etti

* Başkent Kopenhag'da düzenlenen gösteriye ellerinde "Danimarka'ya artık yetti", "Özgürlüğümüzü geri verin" gibi pankartlarla katılan yüzlerce kişi, hükümetin geçtiğimiz hafta özellikle koronavirüsün mutasyona uğramış halinin ülkede görülmesi sonrasında aldığı son önlemleri protesto etti.

Japonya'dan Çin'e, rektal sürüntü ile Kovid-19 testi tepkisi

* Tokyo yönetimi, Çin'in ülkedeki Japon vatandaşlarına anal yoldan Kovid-19 testi yapmasına tepki gösterdi. Japonya Kabine Başsekreteri Katsunobu Kato, vatandaşların 'psikolojik sorun' şikayetiyle kendilerine başvurduklarını söyledi.

Pandemi Alman ekonomisini 2025'e kadar etkileyecek

* Yapılan bir araştırma, Alman ekonomisinin en az 2025 yılına kadar pandeminin etkilerini hissedeceğine işaret ediyor.

Slovakya, Sputnik V aşısına onay veren ikinci AB ülkesi oldu

* Slovakya, Rusya tarafından yeni tip Koronavirüs'e (Covid-19) karşı geliştirilen Sputnik V aşısına onay veren ikinci Avrupa Birliği (AB) ülkesi oldu. Daha önce Macaristan da Sputnik V aşısına onay vermişti.

Suriye’de koronavirüse karşı aşılama başladı

* Reuters’ın aktardığına göre, Suriye’de koronavirüse karşı aşılama başladı. İlk olarak sağlık çalışanları aşılanıyor. Hangi aşının kullanıldığı hakkında bir bilgi ise verilmedi.

Sağlık