Koronavirüs Güncesi: Peru'da halktan önce aşı olan bakan istifa etti

Koronavirüs Güncesi: Peru'da halktan önce aşı olan bakan istifa etti
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

7 bin 945 yeni vaka, 91 can kaybı

- Sağlık Bakanlığı verilerine göre, son 24 saat içerisinde yapılan 116 bin 452 yeni testten 7 bin 945'i pozitif çıktı. Hasta sayısı 660, iyileşen sayısı ise 7 bin 106 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 91 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 27 bin 562 oldu.

- İçişleri Bakanlığı, geçen hafta sokağa çıkma kısıtlamalarına uymayan 29 bin 48 kişi hakkında adli ya da idari işlem yapıldığını duyurdu.

“500 binden fazla aşı yapıyoruz”

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Bugün 500.000'den fazla aşı yapıyoruz. Aşı sayısı arttıkça hayatımızdaki soru işaretleri azalacak.” dedi.

- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğretmenlerin Covid-19 aşısının ilk dozunun gelecek hafta vurulmaya başlayacağını açıkladı.

Aile hekimliklerinde randevu sıkıntısı

- Aile sağlığı merkezlerinde, aynı randevu saatinde birden fazla kişiye Covid-19 aşısı randevusu verilmesi kalabalığa neden oldu. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Özlem Sezen, "Merkezi hasta randevu sisteminin bizim onayımız olmadan Covid-19 aşı randevularımıza müdahalesi sonrası aile sağlığı merkezinde büyük bir kaos ve kalabalık yaşanıyor" dedi.

İsrail'den Gazze'ye aşı engeli

- Koronavirüs salgını nedeniyle daha da zor zamanlar yaşayan Filistin’in Sağlık Bakanı Mai Al-Keela, 2 bin doz aşının Gazze Şeridi'ne girişine İsrail'in izin vermediğini duyurdu.

Halktan önce aşı olan bakan istifa etti

- Peru'da 68 yaşındaki Dışişleri Bakanı Elizabeth Astete, aşının ilk dozunun kendisine yapıldığını, tepkilerden sonra ikinci dozu yaptırmaktan vazgeçtiğini söyleyerek istifa etti. Sağlık Bakanı da, yolsuzluk nedeniyle azledilen devlet başkanı Vizcarra ve eşinin, azilden önce aşılandığı ortaya çıkınca geçen hafta istifa etmişti.

Hizmet sektöründe 1,5 milyon kişi işsiz kaldı

- Salgında büyük zorluk yaşayan sektörlerin başında gelen hizmet sektöründe restoran, kafe, sinema vb işyerlerinin kapalı olması nedeniyle kayıtlı ve kayıt dışı bir buçuk milyon insan işsiz kaldı.

250’ye yakın öğrenci yurdu kapandı

- Pandemi döneminde pek çok sektör gibi, üniversite öğrencilerinin kaldığı 4500 yurtta da ciddi sıkıntılar yaşandığını söyleyen Tüm Yurt İşverenleri Sendikası YK Üyesi Funda Gökgöl, üyeleri olan 500’ü aşkın yurdun yarısının kapandığını söyledi.

Aşı, doğal bağışıklıktan daha etkili

- ABD Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü, Kovid-19 aşısının, yeniden virüse yakalanmayı önlemekte doğal bağışıklığa göre daha etkili olduğunu söyledi

Japonya ekonomisinde daralma

- Japonya ekonomisi pandeminin yaşandığı 2020’de, 1955’ten beri, tarihinin ikinci büyük daralmasını yaşadı. 2020’de GSYİH hacmi, bir önceki yıldaki 555 trilyon yenden 529,19 trilyon yene (5 trilyon dolar) geriledi.

Tüm varyantlara işleyen aşı bir yıl içinde

- Nottingham Üniversitesi’nden araştırmacılara göre, Covid-19'un mutasyonlarla ortaya çıkan tüm varyantlarına karşı etkili olabilecek bir genel aşı bir yıl içinde geliştirilebilir. Eğer başarı sağlanırsa, DNA aşısı yalnızca Kovid-19'a karşı değil, bundan sonra ortaya çıkabilecek gelecekteki koronavirüs suşlarına karşı da koruma sunabilir.

- Dünya Sağlık Örgütü, AstraZeneca ve Oxford Üniversitesi'nin geliştirdiği Covid-19 aşısına acil kullanım onayı verdi. DSÖ'nün bu kararı, dağıtılması daha kolay ve görece daha ucuz olan aşının gelişmekte olan ülkelere yapılacak tedarik açısından olumlu bulundu.

Covid apartmanı

- İspanya'nın özerk Katalonya bölgesindeki seçimlerde, günün sonunda saat 19.00-20.00 arası Covid-19 pozitif olan ve şüphelenilen seçmenlere ayrıldı. Karantinada olanların oy kullanmaya gelmesinden önce, görevliler özel kıyafetler giydi.

- İspanya'nın Bilbao kentinde 16 katlı bir apartmanda Ocak ayından bu yana altı kişi Covid-19 hayatını kaybetti. Yetkililer virüsün havalandırma sisteminden yayılıyor olmasından ve binanın iki asansöründe bulaşıyor olabileceğinden şüpheleniyor.

Sağlık