Koronavirüs Güncesi: Salgın bahanesiyle hak ihlalleri

Koronavirüs Güncesi: Salgın bahanesiyle hak ihlalleri
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Ağır hasta sayısı bin 235’e indi

- Sağlık Bakanlığı'nın 13 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 123 bin 305 yeni testten 7 bin 706'sı pozitif çıktı. Hasta sayısı 671, iyileşen sayısı ise 7 bin 215 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 93 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 27 bin 377 oldu.

Liselerde 1 Mart'ta yüz yüze eğitim başlıyor

- Milli Eğitim Bakanlığı, liselerde 1 Mart'ta yüz yüze eğitimin başlayacağını duyurdu. Yüz yüze eğitime katılım, isteğe bağlı olacak ve öğrencinin devam zorunluluğu aranmayacak.

- Bursa Tabip Odası, aşılama için yeterli fiziki şartların sağlanamadığına ve randevu alınmasında sıkıntılar yaşandığına dikkat çekerek, "Aşıla" sistemi ile MHRS uygulamasının çökmesi nedeniyle şehirde iki gündür covid-19 aşılaması yapılamadığını duyurdu.

- Yaklaşık üç aydır Covid-19 tedavisi gören eski İBB başkanı Kadir Topbaş'ın çoklu organ yetmezliği nedeniyle hayatını kaybetti.

- Kırıkkale’de kontrol için durdurulan otobüsteki yolculardan ikisinin covid-19 testlerinin pozitif olduğu anlaşılınca tüm yolcular ve iki şoför karantinaya alındı.

Salgın bahanesiyle hak ihlalleri

- İnsan Hakları İzleme Örgütünün raporuna göre en az 83 ülkede iktidarlar, ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğü gibi temel bir çok hakkı gasp ederken Covid-19 salgınını gerekçe gösterdi. Hükümetler salgın bahanesiyle, muhalifleri engellemek ve sindirmek için gözaltına aldı, davalar açtı, tutukladı, barışçıl eylemleri engelledi, medya kuruluşlarını kapattı.

- BM İnsan Hakları Raportörü, ABD ve müttefiklerinin Venezuela’ya uyguladığı yaptırımların pandemi döneminde ciddi bir insani krize sebep olduğu, yurtdışı bankalardaki Venezuela varlıklarının ilaç ve aşı almak için bile serbest bırakılmamasının, bu ülkenin Kovid-19 salgıyla mücadelesini engellediğini açıklayarak yaptırımların kaldırılması çağrısı yaptı.

Koronavirüs tedbirlerine protesto

Avusturya'nın başkenti Viyana'da 5 bine yakın gösterici salgın tedbirlerine, aşı zorunluluğuna ve bakanların karıştığı iddia edilen çeşitli skandalların örtbas edilmeye çalışmasını protesto etti.

- Almanya'da salgın nedeniyle maddi sıkıntı çeken öğrencilere 100 ile 500 euro arasında değişen miktarlarda yapılan yardımın süresi uzatıldı.

Mutasyonlu virüsle yeniden hastalanabilirsiniz

- Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde daha önce Covid-19’a yakalanan kişilerin virüsün daha bulaşıcı olan yeni varyantıyla tekrar enfekte olduklarını belirterek, yeniden enfekte olma riskine dikkat çekti.

- Covid-19 Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, mutasyonlu virüsün yayılma hızının çok yüksek olduğu ve  Türkiye’de 33 ilde tespit edildiğini belirterek salgına karşı yönetimlerin yanında vatandaşa da iş düştüğünü söyledi.

- İran Sağlık Bakanı Covid-19’un mutasyonlu varyantının hemen hemen ülkenin tamamına yayıldığını, mutasyonlu virüs nedeniyle iki kişinin öldüğünü kaydederek, tedbirlere sıkı şekilde uyma çağrısı yaptı.

- Fransa Sağlık Yüksek Otoritesi, Covid-19 geçiren kişilerde doğal bağışıklığın en az 6 ay sürdüğünü açıklayarak, bu kişilere aşının 3 ila 6 ay arasında yapılmasını tavsiye etti.

Çin DSÖ ekibine ham verileri vermemiş

- Salgının ortaya çıkışına dair araştırma yapmak üzere  Wuhan’a giden Dünya Sağlık Örgütü heyetinden bir uzman, Çinli yetkililerin kendilerine ilk tespit edilen 174 vakaya ilişkin ham verileri vermediğini, sadece özet bilgileri ve veri analizlerini verdiğini açıkladı.

Kaplan yavruları Covid-19’dan öldü

- Pakistan’daki bir hayvanat bahçesinde geçen ay ölen nadir görülen iki beyaz kaplan yavrusunun Covid-19 virüsü nedeniyle öldüğü açıklandı.

Sağlık