Koronavirüs Güncesi: Salgınla mücadele ‘vekaleten’

Koronavirüs Güncesi: Salgınla mücadele ‘vekaleten’
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Can kaybı 28 bini aştı

- Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 101 bin 105 yeni testten 6 bin 546'sı pozitif çıktı. Hasta sayısı 601, iyileşen sayısı ise 5 bin 2 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 77 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 060 oldu.

TTB: "Aşıda randevu sistemi, süreci yavaşlatıyor”

- Türk Tabipleri Birliği’nin pandemiye ilişkin hazırladığı 11. Ay raporunda “COVID-19 aşılama sürecinde yönetim krizi sürüyor. Randevu sistemi, aşılamayı hem yavaşlatıyor ve hem geciktiriyor” denildi.

“Yüz yüze sınavlarda erteleme yok”

- Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, öğrencilerin yüz yüze sınavların ertelenmesi çağrısına olumsuz yanıt verdi, yüz yüze yapılacak sınavlar için Covid-19 tedbirlerine yönelik tüm hazırlıkların tamamlandığını duyurdu.

Salgınla ‘vekaleten’ mücadele

- CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü bünyesindeki salgınla mücadelede önemli görevleri olan altı daire başkanlığından beşinin vekaleten yönetildiğini ve bunun pandemiye karşı mücadeleye zarar verdiğini belirterek soru önergesi verdi.

“Sosyal mesafe 2 metreye çıkartılmalı”

- Tıbbi mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Faruk Aydın, mutasyonun virüsün bulaşıcılığını 1 buçuk kat artırdığını, bu nedenle kalabalık yerlerde çift maske kullanılmasının ve mesafenin 1 buçuk metreden 2 metreye çıkartılmasının önemli olduğunu söyledi.

- Göz hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Barış Yeniad, covid-19’u ağır geçiren erkek hastalarda göz damarının tıkanmasına bağlı olarak görme kayıpları yaşandığının tespit edildiğini, virüsün sinir ve kalp sistemi başta olmak üzere tüm vücut sistemini olumsuz etkileyen bir hastalığa sebep olduğunu belirtti.

Aşı karşıtları protesto eylemi yaptı

- Covid-19 karşı aşı kampanyasının yarın başlayacağı Avustralya’da aşı karşıtları Melbourne, Sidney ve Brisbane başta olmak üzere ülkenin birçok kentinde gösteri düzenlediler.

İsrail’de aşıyla yeni dönem

- Dünyada nüfusuna göre en fazla vatandaşını aşılayan İsrail, Covid-19 aşısı olan ya da hastalığı geçiren kişilere ‘yeşil pasaport’ vererek spor salonları, oteller, tiyatrolar, spor müsabakaları vb. faaliyetlere katılma imkanı tanıyacak. Aşı olmayanlar için de kısıtlamalar gevşetilirken, ülke ekonomisini ivmelendirmenin hedeflendiği vurgulandı.

- İsrail Sağlık Bakanlığı, ülkede kullanılan Pfizer-BionTech aşısının hastalığın ağır seyretmesini yüzde 99,2 oranında, hastaneye yatışları ise yüzde 98,9 oranında azalttığını açıkladı.

- Şu ana kadar 17 milyondan fazla doz aşı yapılan İngiltere’de, 31 Temmuz'a kadar yetişkin gruptaki herkese ilk doz aşı sırasının gelmesi hedefleniyor.

- ABD Başkanı Joe Biden’ın Covid-19 danışmanının, salgın sürecinde, bazı şirketlere Covid-19’a karşı önlemler konusunda yüksek ücretler karşılığında danışmanlık hizmeti vererek 2 milyon dolardan (yaklaşık 14 milyon TL) fazla kazandığı ortaya çıktı.

- Bilim insanları, ölüm oranı yüzde 75’leri bulan yeni bir salgını tetikleyebilecek Nipah virüsü tehlikesi konusunda uyardı. DSÖ’nün insanlık için en tehlikeli virüsler listesine dahil ettiği Nipah virüsünü önleyebilecek aşı ya da tedavi edebilecek ilaç henüz yok.


Sağlık