Koronavirüs Güncesi: Milli takıma Covid diskalifiyesi

Koronavirüs Güncesi: Milli takıma Covid diskalifiyesi
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Son 24 saatte 94 can kaybı

- Sağlık Bakanlığı'nın 14 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 104 bin 108 yeni testten 6 bin 287'sı pozitif çıktı. Hasta sayısı 666, iyileşen sayısı ise 6 bin 910 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 94 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 27 bin 471 oldu.

2 gün kar tatili

- 15 Şubat 2021 itibariyle yüz yüze eğitime başlaması kararlaştırılan okullarda Pazartesi ve Salı günü İstanbul’da beklenen yoğun kar yağışı ve fırtına nedeniyle yüz yüze eğitim faaliyetlerine 17 Şubat’a kadar ara verildi.

- Bilim Kurulu üyesi Prof. Hasan Tezer koronavirüsün Türkiye'ye özgü varyantlarının tespit edildiğini, mutasyonlu virüsün yayılımının durdurulamaması halinde daha farklı mutasyonların da ortaya çıkabileceği uyarısında bulundu.

Sutopu Milli Takımı diskalifiye edildi

- Tokyo Olimpiyatlarının Elemeleri için Hollanda'da olan Türkiye Erkek Sutopu Milli Takımı, 5 sporcunun Covid-19 testinin pozitif çıkması nedeniyle elemelerden diskalifiye edildi.

Aile hekimlerine 10 dakikada bir aşı randevusu

- İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakanlığı’nın koronavirüs aşıları için kişi başına 10 dakika tanıdığını açıkladı. Dernek, “Her vatandaş için en az 20 dakika süreye ihtiyaç vardır. Aksi halde kaos yaşanır” açıklamasını yaptı.

- Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesinde özelleştirilen yemekhanede kalitenin düştüğünü ve porsiyonların azaldığını, önceki gün ise yemekten böcek çıktığını söyleyen sağlık emekçileri “Eskiden de çalışma koşullarımız iyi değildi. Pandemiyle birlikte daha kötüleşti.” dedi.

Çaya virüslü tükürük kattı iddiası

- Adana'da bir oto galerici, yanında çalışan bir kişinin çayına bir Covid-19 hastasından aldığı tükürüğü kattığını iddia ederek şikayetçi oldu. Şikayet edilen işçiye "ev hapsi" verildi.

Uzun Covid-19 riski kadınlarda iki kat fazla

- İtalya Yüksek Sağlık Enstitüsü iki aydan uzun süre Covid-19 semptomları gösterme (uzun Covid) riskinin kadınlarda erkeklere oranla iki kat fazla olduğunu, ancak bu farkın 60 yaş altındaki kadınlar için geçerli olduğu, bu yaştan sonra cinsiyetler arası risk farkının birbirine yakın hale geldiğini açıkladı.

Covid endişesi kanserde erken teşhisi azalttı

- LÖSEV, lösemi tedavisinde başarıyı önemli ölçüde etkileyen erken teşhis oranlarının Covid-19 pandemisi nedeniyle  düştüğünü açıkladı.

- Uzmanı Dr. Mustafa Uyar Covid-19 salgını döneminde akranlarıyla iletişim olanakları azalan küçük çocukların konuşmayı sökemediği şikayetiyle başvuran ailelerde yüzde 60-70 oranında artış olduğunu bildirdi.

- İngiltere’de çocuk psikologları ve eğitim uzmanlarından oluşan bir grup, önümüzdeki yaz için çocukların yaz okulları ve telafi programları yerine dışarı çıkmaları, arkadaşları ile oynamaları ve fiziksel aktivitelere yönlendirilmeleri gerektiğini savundu.

“Virüs Vuhan’da 2019 Aralıkta yaygındı”

- Çin’in Vuhan kentinde Covid-19’un ortaya çıkışın araştıran Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarından Peter Ben Embarek, Vuhan'da Aralık 2019'daki salgının boyutunun düşünülenden daha büyük olduğuna dair bulgular topladıklarını, virüsün aralıkta (2019) Vuhan'da yaygın şekilde dolaştığını ifade etti.

- İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Birleşik Krallık’ta 15 milyon kişiye aşı yapıldığını belirterek, aşılama programında önemli bir dönüm noktasına ulaşıldığını açıkladı. 68 milyonluk ülkede 4 milyondan fazla kişi Covid-19’a yakalandı ve 116 binden fazla can kaybı görüldü.

- Tacikistan Sağlık Bakanı, ülkede son bir aydır Covid-19 vakası saptanmadığını, bunda en önemli etkenin sokağa çıkma yasağı uygulanmaması olduğunu öne sürdü. Sokağa çıkma yasağı ilan edildiğinde tüm insanlar uzun süre eve kapatılıp, yasak kaldırıldığında hastaların dışarı çıkarak daha fazla insana hastalık bulaştırdığını iddia etti.

Sağlık