Koronavirüs Güncesi: "AKP kongresine katılana ücretsiz Covid-19 testi yapılıyor”

Koronavirüs Güncesi: "AKP kongresine katılana ücretsiz Covid-19 testi yapılıyor”
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Vaka sayısı artıyor, can kaybı azalıyor

- Sağlık Bakanlığı'nın 24 Şubat gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 124 bin 015 yeni testten 9 bin 561'i pozitif çıktı. Hasta sayısı 660, iyileşen sayısı ise 5 bin 297 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 72 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 285 oldu.

“Cenazedeki görüntüden dolayı özür dilerim”

- Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Muhammed Emin Saraç'ın cenazesindeki kalabalık ve mesafesiz görüntü için eleştirilmesine "Bu benim kusurum. Vatandaşımızdan bu anlamda özür diliyorum" dedi. Bakan ayrıca, Kılıçdaroğlu'nun 'ücretsiz aşıların 12 dolara fatura edildiği' iddiasına ise "Veremeyecek hiçbir hesabımız yok, açıklama yapacağım” şeklinde cevapladı.

- Rize’de İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun toplantısı ardından Valilik Covid-19 vaka sayılarındaki artış nedeniyle ek tedbirler alındığını duyurdu.

"Aracı firma aşı başına 5 dolar alacak"

- İstanbul ile Ankara Esenboğa havalimanlarının gümrük beyannamelerinde; flakonlu yani hazır halde gelen aşıların 12 dolar, likit halde gelen aşıların fiyatının 7 dolar olduğu ortaya çıktı. İkinci doz aşıların flakonlarına etiketlenen ‘Keymen’ firması da belgelerde yer aldı. CHP’nin eczacı kökenli milletvekili Burhanettin Bulut, “Aradaki farkı, bu ürünü flakonlaştıran firma alacaktır" dedi.

"AKP kongresine katılana ücretsiz Covid-19 testi yapılıyor”

- CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, AKP kongrelerine katılanlara ücretsiz test yapıldığını savunarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya “Test kriterleri arasına 'AKP üyeliği mi eklendi?" diye sordu.

- Covid-19 hastalarının yaşadığı zorlukları anlatan Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nde görevli Dr. Uğur Aydoğan, rahat nefes alabilmek için devamlı yüzüstü yatmak isteyen hastaların olduğunu söyledi.

- Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü 2020-2021 Bahar Döneminde eğitim-öğretim faaliyetlerinin Üniversite Senatosunun aldığı karar uyarınca çevrim içi yöntemlerle yapılacağını duyurdu.

Aşı takviminin ikinci aşamasına geçiliyor

- Aşılamanın ilk aşamasında huzurevleri ve bakım evlerinde kalanlar ve çalışanlar, sağlık çalışanları ve 65 yaş üstü vatandaşlardan toplam 6 milyon 327 bin 250 kişiye birinci ve ikinci doz toplam 7 milyon 582 bin 438 aşı yapılmışken, ikinci aşamada öncelikli sektörlerde çalışanlara ve 50 yaş üstü vatandaşlara aşı yapılacak.

Öğretmenlere aşı programı başladı, ilk aşı Bakan Selçuk'a yapıldı

- Öğretmenlerin, 1 Mart'ta başlayacak yüz yüze eğitim öncesi aşılanma süreci başladı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Çorum'un Sungurlu ilçesindeki Arifegazili İlkokulu'nda öğretmenlerle birlikte aşı uygulaması programına katıldı ve aşısının ilk dozunu oldu.

Dünya genelinde Covid-19’dan ölümlerin sayısı 2,5 milyonu geçti

- Dünya genelinde Covid-19 nedeniyle ölenlerin sayısı 2,5 milyonu geçerken, virüs kaynaklı en fazla can kaybı sırasıyla ABD (515 bin) Brezilya (248 bin) ve Meksika’da (181 bin) kaydedildi.

Gana, Covax’dan aşı desteği alan ilk ülke oldu

- Düşük gelirli ülkelere Covid-19 aşı desteği vermek amacıyla oluşturulan Küresel Aşı Erişim Programı'ndan (Covax) aşı alan ilk ülke Afrika’dan Gana oldu. Covax projesiyle 2021 sonuna kadar düşük gelirli ülkelere toplam iki milyar doz aşı ulaştırılması hedefleniyor.

Dünya aşı sevkiyatının yüzde 26'sı ABD'ye yapılıyor, Türkiye 8. sırada

- 7,5 milyona yakın kişinin aşılandığı Türkiye'nin dünyada yapılan aşı sevkiyatlarında 8'inci sırada olduğu bildirildi. İlk üç sırada ise ABD, Çin ve AB bulunuyor.

- Johnson&Johnson firmasının geliştirdiği tek dozluk Covid-19 aşısının yüzde 66 koruma sağladığı açıklandı. ABD’de aşının acil kullanım onayını 26 Şubat’ta görüşüleceği toplantı öncesi yayımlanan analizde aşının hastalık ve ölüme karşı güçlü koruma sağladığı ifade edildi.

105 yaşgününde Covid-19 teşhisi konulan kadın hastalığı atlattı

- ABD’de bir bakımevinde yaşayan 105 yaşındaki Lucia DeClerck Covid-19’u atlattı. İspanyol gribi salgınını da yaşayan kadın sırrının cine yatırılmış kuru üzümlerden her gün dokuz tane yemek, dua etmek ve abur cuburdan kaçınmak olduğunu söyledi.

Sağlık