Koronavirüs Güncesi: Zengin ülkeler aşılanıyor, 130 yoksul ülkede hiç aşı yapılmadı

Koronavirüs Güncesi: Zengin ülkeler aşılanıyor, 130 yoksul ülkede hiç aşı yapılmadı
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, sizin için özetliyoruz.

Koronavirüsün 5 Şubat bilançosu: 7 bin 901 kişi pozitif, 110 kişi yaşamını yitirdi

Sağlık Bakanlığı, 5 Şubat gününe ilişkin koronavirüs verilerini paylaştı. Son 24 saat içerisinde yapılan 142 bin 538 testten 7 bin 901'i pozitif çıktı. Hasta sayısı 620, iyileşen sayısı 8 bin 217 olarak açıklandı. Virüs nedeniyle bugün 110 kişi daha yaşamını yitirirken toplam can kaybı 26 bin 577'ye yükseldi.

Kademeli yüz yüze eğitimin ayrıntıları belli oldu

Milli Eğitim Bakanlığının açıklamasına göre: Yüz yüze eğitim kademeli olarak 15 Şubat'ta başlatılacak, bir ders 30 dakika olacak. 1 Mart'tan itibaren tüm resmi ve özel ilkokullarda ve ilkokulların bünyesindeki ana sınıfları ile özel eğitim sınıflarında, haftada 2 gün yüz yüze eğitim yapılacak.

Okulların yüz yüze eğitime geçmesi nedeniyle öğretmenlerin şubat ayı içinde aşılanması tartışmaları sürerken, Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, aşılama listesinde değişikliğe gitmenin karmaşaya neden olabileceğini söyledi.

Yoksul ülkelere aşı yok

Dünya Sağlık Örgütü, Covid-19 aşısının dörtte üçünün sadece küresel gelirin yüzde 60'ını elinde bulunduran 10 ülkede gerçekleştiğini, 2,5 milyar nüfusu olan yaklaşık 130 ülkede henüz tek bir doz uygulanmadığını açıkladı.

Türkiye’de yapılan aşı 2,5 milyonu geçti

14 Ocak'ta ülke genelindeki sağlık çalışanlarıyla başlayan ve yaşlılarla devam eden uygulamada CoronaVac aşısı yapılanların sayısı 2,5 milyonu aştı.

Özel bakım merkezindeki ölümlere soruşturma

Tunceli Valiliğinden yapılan açıklamada, bedensel engellilerin kaldığı özel bir bakım merkezinde yaşanan korona ölümleriyle ilgili 2 müfettişin görevlendirildiği, araştırma ve soruşturmanın devam ettiği kaydedildi.

Konya'da da aşılar kayboldu

Konya Taşkent Devlet Hastanesi'ne getirilen Covid-19 aşılarından 2 tanesi ile diğer 33 aşı kayboldu. Daha önce de Mersin’de Covid-19 aşıları kaybolmuştu.

“Aşı çalışmaları hızlandırılmalı.”

Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Türkiye’de 23 şehirde, yaklaşık 200 kişide rastlanan mutasyona uğramış virüsün bulaşıcılık hızının en az yüzde 40-70 daha yüksek olduğunu belirterek, "Tetikte olunması gereken bir süreç! Aşı çalışmaları hızlandırılmalı. Var olan önlemlerin devam etmesi şart.” dedi.

Samsun'da Alzheimer hastası 78 yaşındaki kadının Covid-19 aşısı olduğu gün hayatını kaybetmesi şüpheli bulunarak cenazesi otopsi için Trabzon Adli Tıp Kurumuna gönderildi.

“ASC zerrecik aşısı Dünyada ilk kez Türkiye’de üretilecek”

Dünyada ilk kez sadece Türkiye’de üretilecek ASC zerrecik aşısı üzerinde çalışan Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nesrin Özören, faz çalışmaları Mayısta başlayacak olan aşının Kovid-19’la mücadelede çığır açacağını söyledi.

DSÖ Avrupa yönetimi, Covid-19 aşılarının yeni varyantlarda etkili olup olmayacağı konusunda "endişeli" olduklarını ifade etti. 

Sinovac, aşısının 60 yaş üzeri için ön raporunu bu hafta yayımladı

Türkiye’de 80 yaş üzerine uygulanıp, 75 yaş üstüne uygulamanın sürdüğü Sinovac'ın geliştirdiği Koronavirüs aşısı CoronaVac hakkında Çin'de 60 yaş üstünün aşılanmasına dair testler birinci ve ikinci fazı bu hafta sonuçlandı; ”umut vadeden" sonuçlar görüldüğü belirtildi.  

Dünyadaki ilk tek doz aşı onay bekliyor

ABD merkezli Johnson&Johnson şirketi koronavirüse karşı yüzde 66, hastaneye yatış ve ölümlere karşı yüzde 100 koruma sağladığı açıklanan tek dozluk Covid-19 aşısının onaylanması için Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi’ne başvurduğunu açıkladı.

Sputnik V-AstraZeneca kombinasyon aşısının klinik denemeleri başlıyor

Dünyanın ilk kombinasyon koronavirüs aşısı olan Sputnik V-AstraZeneca aşısının insanlar üstündeki deneylerinin gelecek hafta Azerbaycan ile birkaç Ortadoğu ülkesinde başlayacağı kaydedildi.

Kuzey Kıbrıs’ta mutasyon görüldü, 15 Şubat’a kadar tam kapanma

Kuzey Kıbrıs Bakanlar Kurulu ülkede artan vakaların ardından 5 Şubat -15 Şubat arası ülke genelinde tam sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Kuzey Kıbrıs’ta  Şubat ayında artan Covid-19 vakalarının, virüsün İngiltere’de görülen mutasyon varyantının neden olduğu belirlendi.

“Ölümleri en çok uluslararası seyahat etkiledi”

Covid-19 salgınından en kötü etkilenen 37 ülke incelenerek yapılan bir araştırmada, salgının ilk dalgasından etkilenen ülkelerde, uluslararası seyahatlerin ölümleri artıran en önemli faktör olduğu sonucu ortaya çıktı.

“Virüs kedi köpekten bulaşmıyor”

Kedici Veteriner Hekimleri Derneği (KedVet) Başkanı Dr. Tarkan Özçetin, “COVID-19, bugüne kadar kedi veya köpekten insanlara geçmedi, geçmiyor.” dedi.

Dünyadan covid-19 haberleri

- Dünya genelinde Covid-19 nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 2 milyon 300 bini geçti. En fazla can kaybı 467 bin 552 ile ABD'de kaydedildi. Dünya genelinde vaka sayısı 105 milyon 658 bini geçerken, 77 milyon 318 bin kişi iyileşti. Halen 25 milyon 893 bin hastanın tedavisi sürüyor.

- Meksika’da Korona nedeniyle kapasitesi dolu hastaneye giremeyen kadın, hastaneden çıkan doktorların müdahalesiyle sokak ortasında doğum yaptı.

- Fransa'da yapılan bir anket, Fransızların yüzde 60'ının Kovid-19 salgını sürecinin yönetimi konusunda hükümete güvenmediğini, yüzde 73'ünün ise hükümetin salgınla ilgili gerçekleri söylemediğini düşünüyor.

- Polonya, Pfizer/BioNtech ve Moderna aşılarını bütün yaş grupları için değerlendirirken, AstraZeneca’nın geliştirdiği aşının ise sadece 60 yaş altındaki vatandaşlara yapılmasını onayladı.

- İngiltere'de Kovid-19 aşısının ilk dozunu yaptıranların sayısının 10 milyon 490 bin 487'ye ulaştığı bunlardan 501 bin 957'sine ikinci doz aşının uygulandığı açıklandı.

- Brezilya’nın, daha önce aldığı 100 milyon doz CoronaVac aşısına ek olarak 20 milyon doz daha almak için Çinli Sinovac Biotech firmasıyla görüştüğü açıklandı.

- İtalya'da son 24 saatte 422 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle Kovid-19 salgınında ölenlerin sayısı 90 bin 241 oldu. Ülkede son 24 saatte 13 bin 659 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

- Bolivya'da Covid-19 salgın tedbirleri nedeniyle yasak olmasına rağmen açık olan bir gece kulübüne polis baskın düzenledi, panik yapan ve kaçmaya çalışan pek çok kişi izdiham nedeniyle yaralandı.

- Almanya’da yapılan bir ankete göre vatandaşların çoğunluğu covid-19 aşısı yaptıranların bazı kısıtlamalardan muaf tutulması gibi ayrıcalıklar tanınmasına karşı çıkıyor.

Sağlık