Koronavirüs Güncesi | Dünya'da 335 milyon aşı uygulandı ve aşıdan dolayı kimse ölmedi

Koronavirüs Güncesi | Dünya'da 335 milyon aşı uygulandı ve aşıdan dolayı kimse ölmedi
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

* Sağlık Bakanlığı'nın 12 Mart gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 148 bin 856 yeni testten 14 bin 941'i pozitif çıktı. Hasta sayısı 834, iyileşen sayısı ise 11 bin 180 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 66 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 29 bin 356 oldu.

Sağlık Bakanlığı’ndan mutasyonlu virüs genelgesi: Tüm hastaneler hazırlık planlarını yeniden değerlendirsin

* 76 şehirde 41 bin 552 kişide tespit edilen mutasyonlu virüse karşı önlemleri arttırıldı, yeni COVID-19 tedbirleri bir genelgeyle açıklandı. Tüm kamu ve özel hastaneler pandemi hazırlık planlarını yeniden değerlendirecek. Okullar denetlenecek.

* Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Uzmanı ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, önlemler artırılmazsa Türkiye'nin mutant virüslerin güzergahı haline gelebileceğini söyledi.

* Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Covid-19 aşısının iki dozunu yaptırıp bağışıklık kazanan 1 milyon 300 bin kişiden 852’sine Covid-19 tanısı konduğunu, bunlardan 53’ünün hastanede yattığını, beşinin ise yoğun bakımda tedavi gördüğünü söyledi.

Erdoğan: "Mutasyonun inişli çıkışlı görüntüleri bizleri de karar almada zorluyor"

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusya ile olan anlaşma da görüşmelerimiz bakanlıklarımız arasında devam ediyor. Çin'den de ikinci bir paketin gelmesi söz konusu olabilir” dedi.

* Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, vaka sayıları ve can kayıpları artarsa yeniden kapanma ihtimalinin olduğunu söyledi.

Koronavirüs'ün Türkiye sağlık sistemine yükü 3.7 milyar lirayı geçti

* İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin Gilead’ın desteğiyle yürüttüğü “Covid-19 Tedavisinin Ekonomik Yükü’’ araştırmasının sonuçları açıklandı. Koronavirüs'ün Türkiye sağlık ekonomisine 1 yılda toplam yükü 3.7 milyar lirayı geçti. 

Öğretmenlerin aşı isyanı

* Okullarda yüz yüze eğitime başlanmasına karşın il ve ilçelerdeki öğretmenlere hala aşı randevusu bile çıkmaması korkutuyor. Bazı okullarda birden fazla öğretmenin Covid-19’a yakalanması nedeniyle öğrencilere “okula gelmeyin” çağrısı yapılıyor, sınıflar karantinaya alınıyor. Köy öğretmenlerine yönelik başlayan aşılamada da henüz ilk dozun bile tamamlanmadığı belirtiliyor. Öğretmenler, Sağlık Bakanlığı’ndan öğretmenlere yönelik aşı takvimini açıklamasını bekliyor.

DSÖ: Dünya genelinde 335 milyondan fazla koronavirüs aşısı uygulandı ve aşıdan dolayı hiç kimse ölmedi

* Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde 335 milyondan fazla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının uygulandığını, aşıdan dolayı hiç kimsenin ölmediğini ve bugün de Johnson and Johnson'ın Kovid-19 aşısına acil kullanım için onay verildiğini bildirdi.

* Yapılan bir araştırmaya göre, Covid-19 geçirmiş kişi tek bir dozla bile 2 doz aşı vurulandan daha fazla korunuyor.

AB'nin aşı kimliği sadece onaylı aşılara

* AB, planladığı "aşı kimliği"ni sadece Avrupa'da izni verilen aşıları kullananlara verileceğini açıkladı. Ancak Avrupa içi seyahatlerde aşı kimliği talep edilip edilmeyeceği ise belirsiz.

Dünya Sağlık Örgütü: AstraZeneca aşısının kullanımı askıya alınmamalı

* Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi'yle birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısının kanda pıhtılaşmaya yol açtığı korkuları nedeniyle durdurulmaması gerektiğini, buna yönelik bir işaret olmadığını açıkladı.

* "Kan pıhtılaşmasına” neden olduğu gerekçesi ile Avrupa Birliği'ne (AB) bağlı 9 ülkede kullanımı askıya alınan Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca aşısına ilişkin ilk açıklama geldi. AstraZeneca yaptığı açıklamada, "Koronavirüs aşı kaynaklı kan pıhtılaşma riskine dair hiçbir kanıt görülmemiştir" dedi. 

AstraZeneca'da "ağır alerjik tepki" uyarısı

* AB içinde aşılara kullanım izni verilmesi sürecinden sorumlu olan Avrupa İlaç Ajansı (EMA), anafilaksi (ani ve ölümcül olabilen alerjik tepki) ile aşırı duyarlılığın aşının olası yan etkileri arasına eklenmesi gerektiğini bildirdi.

Novavax, Kovid-19'a karşı yüzde 96.4 etkinlik gösterdi

* Merkezi ABD'de bulunan Novavax'ın ürettiği koronavirüs aşısı, İngiltere'de gerçekleştirilen klinik denemelerin üçüncü aşaması sonuçlarına göre yüzde 96.4 etkinlik gösterdi.

YouTube, Kovid-19 aşıları hakkında yanlış bilgi içeren 30 bin videoyu kaldırdı

* ABD merkezli video paylaşım platformu YouTube'un, Ekim 2020’den bu yana yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşıları konusunda yanlış bilgilerin yer aldığı 30 bin videoyu kaldırdığı belirtildi. Kaldırılan videoların Kovid-19 aşıları hakkında yerel sağlık yetkilileri veya Dünya Sağlık Örgütü ile çelişen iddialar içerdiğini kaydetti.

Latin Amerika'da polis köpekleri Covid-19 tespit ediyor

* El Salvador'da polis köpekleri Covid-19 tespiti için eğitiliyor. Bu eğitimlerde enfekte olmuş bir kişinin terine benzer yapay aromalar kullanılıyor. Şimdiye kadar yapılan çalışmalar köpeklerin enfekte olmasına rağmen semptom göstermeyen bireyleri bile tespit edebileceğini gösteriyor. Çek eğitmenler köpeklerin Covid-19 tespitinde %95'lik bir başarı gösterdiğini tespit etti.

Belçika'da öğrenciler pandemi dönemini 'gıda bankası' ile atlatmaya çalışıyor

* Brüksel'de koronavirüs salgını süresince yoksullar için sağlanan gıda bankalarına başvurular arttı. AB'nin başkentinde yüzlerce öğrenci, okul kampüslerinde sağlanan gıdalar sayesinde bu dönemi geçirdi.

Amerika'nın normalleşme hedefi 4 Temmuz

* ABD Başkanı Joe Biden Mayıs ayı sounda tüm yetişkin Amerikalılara yetecek kadar aşıları olacağını ve 4 Temmuz Bağımsızlık Günü‘nde Amerikalıların tekrar küçük gruplar halinde bir araya gelebileceğini söyledi.

Azerbaycan'da maske yolsuzluğundan 3 milletvekili istifa etti 

* Azerbaycan’a maske satılması için aracı olduğu ve satıştan çıkar sağladığı öne sürülen Hauptmann’ın istifası ile maske skandalında istifa eden milletvekili sayısı 3’e yükseldi. Hauptmann, kendisine yöneltilen suçlamaları kabul etmedi.

Sağlık