Koronavirüs Güncesi: "Türkiye'de 22 Ocak'taki ilk vaka halktan gizlendi"

Koronavirüs Güncesi: "Türkiye'de 22 Ocak'taki ilk vaka halktan gizlendi"
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, sizin için özetliyoruz.
KORONAVİRÜS GÜNCESİ

24 saatte 128 kişi yaşamını yitirdi

31 Ocak’ta Türkiye’de vaka sayısı 6 bin 562, hasta sayısı 641, iyileşen sayısı 7 bin 6 olarak açıklandı. Virüs nedeniyle 128 kişi daha hayatını kaybetti, toplam can kaybı 25 bin 993’e yükseldi.

* Bir süredir tedavi gören Hatay’ın Yayladağı ilçesi Belediye Başkanı Mustafa Sayın Covid-19 nedeniyle tedaviyle hayatını kaybetti.

* Dünya genelinde Covid-19 tespit edilen kişi sayısı 103 milyonu geçti.

Mutasyonlu virüs aşıların etkisini azaltıyor

Bazı aşıların yeni deney sonuçlarına göre etkisinin azaldığı, yüzde 89,3 olan etkililik oranının virüsün mutasyonlu hallerinde yüzde 50’ye kadar düştüğü görüldü.

Okulların 15 Şubat'ta açılması zor

* Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu Üyesi olan Halk Sağlığı uzmanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, okulların açılması ve diğer kısıtlamalar ile ilgili kararları için erken olduğunu, en azından ikinci doz aşılamanın beklenmesi gerektiğini söylediEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. DrBülent Ertuğrul da, virüsteki mutasyonlara dikkat çekerek, pandeminin üçüncü dalgasına doğru gittiğimizi ve tedbirlerinin devam etmesi gerektiğini belirttiMilli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk 15 Şubat'ta okulları açmakla ilgili bir ilke kararı aldığını söylemişti.

İddia: 

Dünyada çocuk felci aşısını bulan Pittsburgh Üniversitesi McGowan Enstitüsü'nde Öğretim Görevlisi ve Enstitüsü Bilim Kurulu üyesi Doç. Dr. Ergin Koçyıldırım, Corona virüsünün ilk yüz gününde dünyada, ABD’de ve Türkiye’de yaşananları belgesel ve kitabında anlattı. Koçyıldırım, Türkiye’de ilk Corona virüsü vakasının 22 Ocak 2020 tarihinde bulunmasına rağmen yetkililerin saptanan vakayı halktan gizlediğini öne sürdü.

DSÖ uzmanları Wuhan’daki balık pazarında

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) uzmanları Covid-19’u kaynağını araştırmak üzere gittikleri Çin’de virüsün çıkış noktası olarak kabul edilen ve bir yıldır kapalı olan Wuhan'daki Huanan Balık Pazarı'nda incelemelerde bulundu.

Japonya’da Covid OHAL’i uzatılıyor

Japonya'da 11 eyalette uygulanan ve şubatın ilk hafta sonunda sona ermesi beklenen OHALin bir ay süreyle uzatılacağı bildirildi.

İsrail’den Filistinlilere 5 bin doz aşı

İsrail, kendi vatandaşlarını rekor hızla aşılarken işgal altında tuttuğu Batı Şeria ve ablukası altındaki Gazze’de yaşayan Filistinlilere aşı sağlamaması Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere çok sayıda insan hakları örgütünün eleştirisinden sonra nihayet sağlık çalışanlarına uygulanmak üzere 5 bin doz aşı vermeyi kabul etti.

Bütün dünyada nüfusunu en büyük oranda aşılayan İsrail, Mart ayında çocukları da aşılamaya başlayabileceğini açıklamıştı.

Almanya ve Avusturya'dan Portekiz'e destek

Yoğun bakımlarındaki doluluk alarm veren Portekiz’e Almanya 27 doktor ve sağlık çalışanının da bulunduğu yardım uçağı gönderecek, Avusturya ise ülkeden hasta kabul edeceğini açıkladı.

İki doz aşıdan sonra koronavise yakalandı

* ABD'de Demokrat Partili Kongre üyesi Stephen Lynch'in, iki doz Pfizer/BionTech aşısı vurulduktan sonra koronavirüse yakalandığı açıklandı.

DSÖ'den AB'ye prosedür eleştirisi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), AB tarafından aşı ihracatını kontrol etmek amacıyla başlatılan ihracat prosedürünü eleştirdi. DSÖ, bu ve bunun gibi önlemlerin salgını uzatma riski taşıdığını söyledi.

* DSÖ, Britanya'yı ülkedeki risk grubundaki kişilere Koronavirüs aşıları tamamlandıktan sonra dağıtımı durdurup küresel aşı dağıtımına yardım etmeye başlamaya çağrısı yaptı.

* Romanya'da bir hastanede çıkan yangında beş Covid-19 hastasının hayatını kaybetmesi sonrası, yüzlerce kişi Sağlık Bakanlığı önünde protesto gösterisi düzenledi. Protestocular, sağlık bakanı ve acil durum müdürünün istifasını istiyor.

* Britanya’nın Coventry kentinde yaşayan çift, bir hastanenin Covid-19 servisinde evlendi. 46 yıl önce tanışan 88 yaşındaki
Patricia ve 78 yaşındaki Phillip, Patricia’nın covid tedavisi gördüğü hastanede evlendi. 

Sağlık