Koronavirüs Güncesi | Pandemide kadın işsizliği 1 milyon 346 bin arttı

Koronavirüs Güncesi | Pandemide kadın işsizliği 1 milyon 346 bin arttı
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

* Sağlık Bakanlığı'nın 7 Mart gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 129 bin 299 yeni testten 11 bin 187'si pozitif çıktı. Hasta sayısı 735, iyileşen sayısı ise 7 bin 785 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 65 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 29 bin 30 oldu.

Çok yüksek riskli il sayısı 26’ya yükseldi

* Normalleşme süreci koronavirüs vakalarında anormal artışa neden oldu. Türk Tabipleri Birliği, son bir hafta içerisinde çok yüksek riskli il sayısı 17’den 26’ya çıktığını açıkladı.

* Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son bir haftada, 100 bin nüfusta vaka görülme oranı en çok artan ve azalan illeri açıkladı. En çok artışın olduğu iller; Sinop, Kilis, Samsun, Amasya ve Edirne oldu.

* Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sait Gönen, son birkaç gündür hastanelere başvuru sayısında  artış olduğunu belirtirek, “Kafeler, lokantalar böyle dolar taşarsa Nisan ayında üçüncü dalgayı görürüz. Nişantaşı’nda kafe ve kapalı mekânların dolup taştığını gördüm. Trafik her yerde kilitlenmiş durumda. İnsanlar bunaldı ancak dikkatli olmalıyız. Bu şekilde devam edersek maalesef yine kötü günler bizi bekliyor” diyerek uyardı.

* Tam kapasite açılmanın doğru olmadığını söyleyen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Levent Akın, "Her halükarda 2021 yılı vatandaşlar ve işletmeler için kontrollü bir dönem olması lazım" dedi.

Mobese kamerasıyla maske cezası

* Sakarya Sapanca'da sahil kenarında maskesiz gezintiye çıkan bir şahıs mobese kameralarından tespit edilerek ceza kesildi. İçişleri Bakanlığı tarafından duyurulan "dinamik denetim modeli"nin ardından mobese kamerasından ceza kesilmesinin önü açılmıştı.

* İstanbul'da "kontrollü normalleşme" döneminde, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla daha etkili mücadele edebilmek amacıyla 39 ilçede 4,5 ve 6 Mart tarihlerinde, toplam 281 bin 677 denetim yapıldı.

* Bartın’ın Ulus ilçesinde, mutasyonlu virüs nedeniyle karantinanın uygulandığı Akörensöküler köyünde hayatını kaybeden Behice Özsoy’un İstanbul’dan gelen çocukları köye alınmadı. Cenaze, jandarma kontrol noktasında kılınan cenaze namazının ardından toprağa verildi.

* Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı haritaya göre, çok yüksek riskli il olarak kırmızı kategoride bulunan Aksaray'da tam kapanma uygulanıyor.  Market, bakkal, fırın ve kasaplar da hizmet vermedi, yasakta tek istisna ise süt üreticileri oldu. 

* Korona virüs risk haritasına göre çok yüksek riskli kategoride bulunan Konya’da vaka sayısı her geçen gün artıyor. Vakaların çoğunluğunun mutasyonlu virüs olduğunu söyleyen Konya Tabipler Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, vaka artışının nedenin ise, aile içi ziyaretler ve toplu organizasyonlar olduğunu açıkladı. Kenti yönetenlerin yeterli denetimlerde bulunmadığını da aktaran Çetin, kent için ek tedbirler alınması gerektiğini belirtti.

Kadın işsizliği 1.3 milyon arttı

* DİSK/Genel-İş Covid-19 salgınının kadın işçiler üzerindeki etkileri araştırması Mart 2021 raporuna göre, kadın işçilerin yüzde 38'inin geliri düştü ve son bir yıl içerisinde geniş tanımlı kadın işsizliği 1 milyon 346 bin kişi arttı.

* Kadın Hakları Dijital Veri Platformu, pandemi döneminde kendi internet sitesine gelen aramaları analiz etti. Analiz sonucunu rapor haline getiren platform, pandemi döneminde "Zorla evlendiriliyorum”, “Kardeşim beni dövüyor” ve “Kocam beni dövüyor” diye Google’da yapılan aramaların artış gösterdiğini belirtti.

* Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu 8 Mart’a giderken KOVİD-19 nedeniyle yaşanan pandemi sürecinin gazeteci kadınların iş yaşamında karşılaştığı ayrımcılığı ortaya koyan anket çalışması yaptı. Rapora göre, pandemi nedeniyle evden çalışmaya başlayan gazeteci kadınlar değişen çalışma saatlerinden olumsuz etkilenirken, sahada çalışmak zorunda olan gazeteci kadınların ise en önemli sorunu bulaş riski oldu.

CHP'den "Kovid-19 Salgınının 1. Yılında Emekçilerin Durumu" raporu

* CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağababa, Kovid-19 Salgınının 1. Yılında Emekçilerin Durumu Raporu'nu kamuoyuyla paylaştı. Raporda pandemi sürecinde çalışan yoksulluğundaki artışa dikkat çekildi. Ağbaba, "Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin uygulaması ve bu süreçte işsizlik ödeneği alarak gelir kaybına uğrayan çalışan sayısı 7,2 milyona yükseldi" dedi.

Pandemide kongre serbest, stant yasak!

* SOL Parti, koronavirüs pandemisine rağmen AKP'nin lebalep kongre yaptığını, kendilerinin başlattığı “AKP’yi Sol’la kurtul” kampanyasına için ise Keçiören’in çeşitli noktalarında stant açmasına izin verilmediğini duyurdu. SOL Parti Keçiören İlçe Başkanı Murat Güzel, “Her defasında siyaset yapma hakkımıza doğrudan müdahale ile karşı karşıya kalıyoruz" dedi.

İtalya'da sırası gelmeden aşı yaptıran belediye başkanı istifa etti

* İtalya'nın Sicilya adasında, Covid-19 aşısı için bekleyenlerin önüne geçip sırayı delen 78 yaşındaki bir belediye başkanı, gelen tepkiler üzerine istifa etti.

Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama koronavirüs aşısı oldu

* Tibet’in 1959’dan beri Hindistan’da sürgünde yaşayan dini lideri Dalay Lama, korona virüsüne karşı aşı oldu. 85 yaşındaki dini lider, virüsten korunmak adına herkese aşı olma çağrısı yaptı.

İsrail'de lokanta ve kafeler 'aşı belgesi' olanlar için açıldı

* İsrail'de koronavirüs tedbirleri kapsamında kapalı olan lokanta, kafe ve etkinlik mekanları, aşının iki dozunu da yaptıran kişilere hizmet vermeye başladı. Dünyada nüfusuna oranla en fazla aşının yapıldığı ülke olan İsrail'de, salgın nedeniyle getirilen önlemler kademeleri şekilde gevşetilmeye devam ediyor.

Maske komisyonu skandalı Alman siyasetini sarsıyor

* Almanya’da Birlik Partileri’ne mensup iki milletvekilinin koruyucu maske ticaretine arabuluculuk ederek yüzbinlerce euro komisyon aldıklarının ortaya çıkması siyasette büyük tartışma yarattı.

Restoranlarda yemek yenilmesi Covid-19 vakalarını artırıyor | Araştırma

* Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) bir araştırma restoranlarda yemek yemeye izin verilmesinin Covid-19'a bağlı vaka ve ölüm sayılarında artışa neden olabileceğini ortaya koydu. ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi'nin (CDC) cuma günü yayınlanan raporuna maske kullanımı ise vaka sayılarını düşürüyor.

Aşı olduktan sonra öldü: Aşılama süreci durdu

* Avusturya'da, bir kadının koronavirüs aşısı olduktan sonra yaşamını yitirmesinin ardından bölgede aşılama süreci durdu. Yetkililer AstraZeneca’nın koronavirüs aşısını olan bir kadının ölmesi ve 35 yaşındaki başka bir kadının ise akciğer embolisi olması sonrasında bölgede corona virüsü aşısının durdurulduğunu duyurdu.

Sağlık