Koronavirüs Güncesi | 17 bin sağlık çalışanı hayatını kaybetti

Koronavirüs Güncesi | 17 bin sağlık çalışanı hayatını kaybetti
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.


* Sağlık Bakanlığı'nın 5 Mart gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 138 bin 214 yeni testten 11 bin 302'si pozitif çıktı. Hasta sayısı 698, iyileşen sayısı ise 7 bin 711 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 62 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 901 oldu.

Sağlık çalışanlarının istifası kabul edilmeyecek

* Sağlık Bakanlığı 81 ilin sağlık müdürlüklerine gönderdiği genelgede, sağlık çalışanlarının istifa ve görevden çekilme taleplerinin kabul edilmeyeceğini, normal düzen ve mesai saatlerinde çalışmalara başlanacağını duyurdu.

* İstanbul’da sağlık yöneticileri ile bir araya gelerek salgının seyrini değerlendiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'daki polikliniklerde hasta artışı olduğunu belirtti.

1561 işletmede salgın tedbirlerine aykırılık tespit edildi

* İçişleri Bakanlığı, dün ilk kez uygulanan “dinamik denetim modeli” ile 1561 işletmenin salgın tedbirlerine aykırı davrandığı tespit edildiğini açıkladı. 33 bin 963 işletmeye ile kişiye idari yaptırım, 4 işyerine kapatma cezası uygulandığı belirtildi.

* İçişleri Bakanlığı 81 il valiliğine 'Haftalık Tematik Denetimler' konulu ek denetim genelgesi gönderdi. Genelgeye göre, Kovid-19 tedbirleri kapsamında yarın ülke genelinde restoran, lokanta, kafeterya gibi mekanlar ile umuma açık yerler denetlenecek.

Eğitim Sen’den eylem: Aşı nerede?

* Eğitim Sen, Eskişehir, Bursa ve Mardin başta olmak üzere birçok ilde düzenlediği eylemlerle "Aşı nerede" diye sordu. Düzenlenen basın açıklamalarıyla "Bakanımız aşı olunca eğitim emekçileri de aşılanmış oluyor mu, aşı nerede” diye soruldu.

* Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, yüz yüze eğitimde, ilk ve ortaokullarda yüzde 80’in, liselerde ise yüzde 70’in üzerinde katılım olduğunu açıkladı.

Ereğli Kaymakamı sert koronavirüs denetimleri 

* Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kaymakam İsmail Çorumluoğlu'nun, koronavirüs denetimleri sosyal medyada olay oldu. Kaymakam, Kasım ayında yaptığı denetimde üç kadın eczane çalışanına müşteri yokken çay içtikleri için ceza yazdırmış, bir büfeciye kızıp maskesini tezgaha fırlatmıştı. 

Zorunlu olmadıkça Karadeniz'e gitmeyin

* Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre her 100 bin kişide 110,5 Koronavirüs vaka sayısı ile Türkiye haritasında 'Çok yüksek riskli' iller arasında yer alan Amasya'da, Vali Mustafa Masatlı, vatandaşları uyararak, “Zorunlu olmadıkça Karadeniz Bölgesi’ne özellikle kırmızı olan illerimize gitmemenizi tavsiye ediyoruz. Eğer gitmeleri gerekiyorsa süratle oradan dönmelerini istiyoruz” dedi.

* Türkiye'nin Koronavirüs risk haritasında kırmızı renkle işaretlenen ‘yüksek riskli iller’ arasında yer alan, vakaların en fazla cenaze ve taziye ziyaretleriyle bulaştığı tespit edilen Trabzon’da, İl Sağlık Müdürlüğü çağrıda bulunup, ‘Trabzon’da taziyeler telefonda’ sloganıyla farkındalık çalışması başlattı.

Keymen İlaç savunmada: “Masrafım 12 milyon doların üzerinde"

* CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun 1 milyon doz Sinovac aşısıyla ilgili iddialarına yanıt veren Keymen İlaç’ın sahibi Alagöz, “Masrafım 12 milyon doların üzerinde. Masrafım bedava geldiği söylenen aşılardan fazla” diye konuştu.

Sinovac aşısı 'Brezilya mutasyonuna' karşı yeterli etkiyi gösteremeyebilir

* Türkiye'nin de aldığı Çinli Sinovac'ın Covid-19 aşısının ilk olarak Brezilya’da tespit edilen koronavirüs varyantına karşı yeterli antikor oluşturamayabileceği belirtildi. Brezilya'da yapılan son klinik araştırma da söz konusu kaygıları doğrular nitelikte.

İkinci kez Koronavirüs'e yakalanmada 'mutasyon' ihtimali

* Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Cengiz Uzun, “Bir kişi aşı oldu ya da koronavirüsü atlattıysa ve buna rağmen tekrar hastalığa yakalanıyorsa nedeni mutasyon olabilir" dedi.

İlk ‘ebedi’ koronavirüs enfeksiyonu vakaları ortaya çıktı

* Sağlık bilimi üzerine araştırmaların yer aldığı MedRxiv sitesinin haberine göre ABD’li doktorlar, Kovid-19 salgının neden olduğu ilk ‘ebedi’ enfeksiyon vakalarını kaydetti. Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacıların belirlediği üzere lösemi hastası bir gençte, okul öncesi yaşta bir erkek ve bir kız çocuğunda virüsün izleri altı aydan fazla korundu.

COVAX kapsamında 20 ülkeye 20 milyon doz Covid-19 aşısı ulaştı

* Covid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı kapsamında 20 ülkeye 20 milyon doz aşı sevkiyatı yapıldığı bildirildi. DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, "Gelecek hafta COVAX, 31 farklı ülkeye daha 14,4 milyon doz aşı sevkiyatı yapacak" dedi.

DSÖ: Kadınlar, Kovid-19 ile mücadelede ön saflarda yer alıyor

* Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa Direktörü Hans Kluge, dünya çapında sağlık sektöründe yer alan her 10 kişiden 7'sinin kadın olduğunu, Avrupa kıtasında görev yapan hemşirelerin yüzde 84'ünün ve doktorların yüzde 53'ünün kadın olduğunu bildirdi.

Rapor: Pandemide en az 17 bin sağlık çalışanı hayatını kaybetti

* Uluslararası Af Örgütü, Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI) ve Dünya Küresel Sendikalar Birliği’nin yaptığı yeni incelemeye göre, salgının başladığından bu yana en az 17 bin sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Af Örgütü ve Sendikalar Birliği, "Sivil toplum örgütleri, milyonlarca sağlık çalışanının hızlı bir şekilde aşılanması için acilen harekete geçmeli" çağrısında bulundu.

KKTC’de kısmi sokağa çıkma yasağı uzatıldı

* Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde Koronavirüs (Covid-19) kısıtlamalarının kademeli olarak gevşetilme kararlarının genişletildiği ve KKTC'de kısmi sokağa çıkma yasağının ise 15 Mart’a kadar uzatıldığı belirtildi.

İtalya, 250 bin doz AstraZeneca aşısının Avustralya'ya ihracatını engelledi

* İtalya hükümeti, Oxford-AstraZeneca tarafından Kovid-19’a karşı geliştirilen aşının İtalya'da yer alan bir AstraZeneca tesisinde üretilen 250 bin 700 dozunun Avustralya'ya yapılacak olan ihracatını engelleme kararı aldı.

Pandemi Brezilya'yı kırıp geçirirken, Bolsonaro halkı azarladı: "Mızmızlanmayı kesin!”

* Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, ülkesinde Kovid-19 kaynaklı ölümler rekor sayılara ulaşırken halka "Mızmızlanmayı kesin" dedi. Brezilya, ABD’den sonra dünyadaki en yüksek koronavirüs kaynaklı ölüm oranına sahip.

Çin, anal Covid-19 testini yaygınlaştıracak

* Çin'in bazı bölgelerinde yurt içi ve yurt dışından gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere havaalanlarında uyguladığı anal Covid-19 testini ülke geneline yaymayı planladığı açıklandı.

* Japonya’da, Covid-19 salgını nedeniyle Tokyo ve çevresindeki 3 eyalette uygulanan OHAL 2 hafta daha uzatıldı.

Almanya'da sanata ve sanatçılara pandemi desteği arttırıldı

* Almanya koronavirüs salgını nedeniyle kültür ve sanat yardımlarını 1 milyar euro daha arttırdı. Gelecek dönemde sanatçılara bireysel desteklerin de yolda olduğu belirtildi.

* İspanya'nın başkenti Madrid'de sağlık çalışanları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle hayatını kaybedenleri andı. Gregoria Maranon Hastanesi önünde düzenlenen törene, doktorlar, hemşireler, hastane görevlileri ve Kovid-19'dan hayatlarını kaybeden sağlık çalışanlarının yakınları katıldı.

Sağlık