Koronavirüs Güncesi | Türkiye'de yapılan aşı 10 milyon dozu geçti

Koronavirüs Güncesi | Türkiye'de yapılan aşı 10 milyon dozu geçti
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.

Vaka sayıları artıyor

* Sağlık Bakanlığı'nın 8 Mart gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 139 bin 429 yeni testten 13 bin 215'i pozitif çıktı. Hasta sayısı 767, iyileşen sayısı ise 8 bin 106 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 64 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 29 bin 94 oldu.

Erdoğan:  157 ülke ve 12 kuruluşa tıbbi destekte bulunduk

* Erdoğan, Türkiye'nin salgın döneminde 157 ülke ve 12 uluslararası kuruluşa tıbbi destek ve yardımda bulunduğunu açıklayarak "Türkiye, uyguladığı ekonomik ve sosyal politikalarla salgının (Covid-19) ilk yılını en az hasarla atlatan nadir ülkelerden biridir" dedi.

Britanya kaynaklı mutasyonlu virüste yeni karantina kuralı

* Sağlık Bakanlığı Koronavirüs rehberini güncelledi. Artık Britanya kaynaklı mutasyonlu virüs tespit edilenlerin 10 günün ardından semptom göstermiyorsa test yapılmadan karantina süreci bitirilecek. Test zorunluluğu Güney Afrika ve Brezilya varyantında geçerli olacak.

Kılıçdaroğlu’ndan Koca’ya aşı sorusu

* CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Çin’den alınan Covid-19 aşısıyla ilgili kamu bankalarının teminat mektubu vermediği bir firmayla Devlet Malzeme Ofisi’nin neden anlaşma yaptığını sordu.

Birinci ve ikinci doz aşı olanların toplam sayısı 10 milyonu geçti

* Sağlık Bakanlığının açıklamasına göre, birinci doz aşı uygulanan kişi sayısı 7 milyon 570 bin 595, ikinci doz aşıyı yaptıran ise 2 milyon 442 bin 353 kişiyle toplam aşılama sayısı 10 milyon 12 bin 948’e ulaştı.

Arkadaşlarıyla kahvesinde okey oynayan işyeri sahibine bir ay 20 gün hapis cezası

* Diyarbakır’da, Covid-19 tedbirlerine uymayarak kahvehanesinde arkadaşlarıyla okey oynayan işyeri sahibine, ‘bulaşıcı hastalıklara ilişkin tedbirlere aykırı davranma’ suçundan bir ay 20 gün hapis cezası verildi.

* Covid-19 risk haritasına göre çok yüksek riskli kategoride bulunan Aksaray'da, yoğunluğun ve bulaşın azaltılması amacıyla market ve benzeri iş yerlerinde indirim kampanyalarının yapılmaması kararı alındı

* Sakarya’nın çeşitli ilçelerinde pazarcılık yapan Erhan Kukuloğlu HES kodunun, isminin ve soy isminin yazılı olduğu kartonu boynuna asarak satış yapmaya başladı.

* Vaka sayılarının arttığı Tokat'ta Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu da Kovid-19'a yakalandı

Aşıda koruyuculuk ne zaman başlıyor? Tekrar hastalanmak mümkün mü?

* Koronavirüs aşısına ilişkin merak edilenleri yanıtlayan Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, “Aşının korumasına güvenebilmemiz için iki dozu yaptırıp üzerinden de 14 gün geçmesini beklemek zorundayız” dedi. Yavuz ayrıca, aşı olduktan sonra hastalık yaşanabileceğini ancak ağır hastalanma riskinin sıfır olduğunu söyledi.

AB Komisyonu Başkanı Leyen: İkinci çeyrekte ayda 100 milyon doz aşı alacağız

* Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Covid-19 aşı teslimatlarının nisan ayından itibaren ayda 100 milyon doza çıkması gerektiğini söyledi. Haziran sonu itibariyle toplam 300 milyona ulaşmanın hedeflendiğini dile getiren Leyen, söz konusu rakamların "üreticilerin planlarına" ve "daha fazla aşının onaylanmak üzere olduğu" gerçeğine dayandığını kaydetti.

Almanya’da maske skandalı istifa getirdi

* Koronavirüs salgınına karşı koruyucu maske tedariği sırasında nüfuzunu kullanarak maddi menfaat sağladığı ortaya çıkan iktidar ortağı Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) Milletvekili Nikolas Löbel istifa etti.

* Almanya’da salgın nedeniyle uygulanan kısıtlamaların kademeli olarak gevşetilmesine devam ediliyor. Bugünden itibaren ev ziyaretleri ve alışverişlerde uygulanan kısıtlamalarda bazı esnetmelere gidildi.

* ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yayınladığı kılavuz Corona virüsü aşısını olanların küçük gruplar içinde diğer aşılanmış kişilerle maske takmadan biraraya gelebileceklerini belirtti. Ancak yetkili, aşı olanların evlerinin dışında yine de maske takmaya devam etmeleri tavsiyesinde bulundu.

* İngiltere'de son 24 saatte 4 bin 712 yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının tespit edilmesiyle "28 Eylül 2020'den bu yana en düşük günlük vaka sayısı" görüldü.

* Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve eşi Esma'nın Covid-19 testleri pozitif çıktı. Suriye Devlet Başkanlığı, semptom göstermelerinin ardından test yapılan Esad çiftinin Covid-19'a yakalandığını duyurdu.

* İtalya'da Koronavirüs salgınında son 24 saatte 318 kişinin daha Covid-19 nedeniyle hayatını kaybetmesi ile toplam can kaybı 100 bin 103'e yükseldi.

Sağlık