Koronavirüs Güncesi | Uşak'ın sırrı tarhanasıymış

Koronavirüs Güncesi | Uşak'ın sırrı tarhanasıymış
Yanlış bilgiden, karışıklıktan ve kalabalıktan uzak haber almanız için koronavirüs salgınında Türkiye'de ve Dünya'da meydana gelen gelişmeleri topluyor, size getiriyoruz.



Vaka sayısı düşmüyor

* Sağlık Bakanlığı'nın 3 Mart gününe ilişkin paylaştığı koronavirüs verilerine göre; son 24 saat içerisinde yapılan 138 bin 018 yeni testten 11 bin 520'si pozitif çıktı. Hasta sayısı 689, iyileşen sayısı ise 7 bin 191 olarak açıklanırken virüs nedeniyle bugün 65 kişi daha yaşamını yitirdi. Salgının başından beri toplam can kaybı 28 bin 771 oldu.

* Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısı sonrası yaptığı yazılı açıklamada, il bazında haftalık vaka görülme sıklığının 7 günde bir, risk haritasının ise 15 günde bir yayımlanacağını duyurdu.

Güvenlik kameralı denetim

* İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüsle mücadele kapsamında yapacağı denetimlerde, kamera kayıtlarından da yararlanılacak ve cezai işlem uygulanabilecek. Uygulama yarınki denetimlerde başlıyor.

* İçişleri Bakanlığı tarafından Valiliklere gönderilen genelgeye göre düşük, orta ve yüksek risk grubundaki illerde market, manav, kasap, berber, kuaför ve güzellik salonu, terzi, ayakkabıcı vb. işyerleri 07.00- 20.00 saatleri arasında; kafe, restoran, lokanta ve benzeri işyerleri ise 07.00-19.00 arasında açık olacak.

* İçişleri  Bakanı Soylu, koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında yarın 260 bin personelin katılımıyla ülke genelinde denetim faaliyetleri gerçekleştirileceğini duyurdu

* Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Levent Akın, kısıtlamalardaki saatlerin değişebileceğini ifade ederek, "Önümüzdeki dönemde düşük ve orta riskli illerde sınırlama 22.00 ya da 00.00'a doğru kaydırılabilir. Bununla ilgili ön çalışmalar var" dedi.

41 barodan 300 kişilik genel kurul kararına tepki: Aklımızla alay mı ediliyor

* 41 baro başkanı ortak açıklama yaparak 300 kişilik genel kurul kararına tepki gösterdi. Açıklamada "Baro genel kurullarını 300 kişiyle sınırlamak, barolara ’genel kurul yapmayın’ demektir" denildi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu: Kod-29 derhal kaldırılmalı

* Antep'te Yasin Kaplan Halı ve Güven Boya işçileriyle birlikte yapılan basın açıklamasına katılan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Zulüm haline gelen Kod-29 derhal kaldırılmalıdır" dedi. Türkiye’nin Kovid-19 salgınına ekonomik krizde yakalandığını belirten Çerkezoğlu, bu süreçte siyasi iktidarın bütün politikalarının işçileri, işsizleri değil, büyük sermayeyi korumak üzere şekillendiğini ifade etti.

Düşük risk grubundaki Van'da her şey serbest ama gösteri ve yürüyüş yapmak yasak

* Düşük risk grubundaki Van'da valilik, gösteri yürüyüşü ve açık hava toplantılarının 15 gün süreyle yasaklandığını duyurdu.

MEB, ilkokul ve ortaokullarda yüz yüze eğitimin detaylarını belirledi

* Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarındaki yüz yüze ve uzaktan eğitimlerde bir ders saatinin 30 dakika ve teneffüslerin 10 dakika olmasına karar verdi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk imzasıyla illere gönderilen yazıda, ilkokul ve ortaokul kurumlarında yüz yüze eğitimle ilgili detaylara yer verildi.

Türkiye'de yaklaşık 5 milyon öğrenci, EBA'ya erişemedi

* MEB tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 18 milyon 241 bin 881 öğrenci eğitim alırken, EBA'ya ulaşan toplam öğrenci sayısı ise 13 milyon 667 bin 432 olarak açıklandı. Böylelikle, EBA'ya 4 milyon 574 bin 449 öğrencinin erişemediği görüldü. 

Yüksek riskli İstanbul’da zorunlu "yüz yüze seminer" düzenlenecek

* Yüksek riskli illerden İstanbul'da, Çekmeköy İlçe Milli Müdürlüğü, okullara gönderdiği yazıyla öğretmenlerin katılımıyla zorunlu yüz yüze seminer düzenleneceğini bildirdi. Eğitim emekçileri tepkili.

Sinovac aşısının Türkiye'deki faz 3 sonuçları açıklandı

* Çin'in Sinovac aşısının Faz-3 çalışmaları Türkiye'de Ekim ayında başlamıştı. Aşının etkinlik oranı yüzde 83,5, hastaneye yatışı engelleme oranı ise yüzde 100 çıktı.

Tabip Odalarından Lebaleb tablosu

* İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç ve İzmir Tabip Odası Üyesi Ergün Demir’in hazırladığı tabloya göre; AKP’nin kongre yaptığı illerde vaka sayısı önemli artışlar gösterdi.

* Prof. Dr. Kayıhan Pala, Kovid-19'un İngiltere varyantının da şu ana kadar 70 ilde saptandığını belirterek, "Her yerin toptan açılması geçen yıl yaşadığımız sıkıntıları tekrar karşımıza getirecek" değerlendirmesini yaptı.

20 bin Covid aşısı daha KKTC’ye gidiyor

* Cumhurbaşkanı YardımcısıFuat Oktay, "Bu hafta 20 bin Covid aşısını daha KKTC’ye gönderiyoruz. Böylece toplam aşı yardımımız 100 bine ulaşmış oluyor" dedi

Koronavirüsle mücadelede Uşak tarhanasının rolü

* AK Partili İsmail Güneş, Covid-19 ile mücadelede Uşak tarhanasının da büyük rolü olduğunu düşündüklerini söyledi.

'Çok yüksek riskli' kategoride bulunan Konya'da kalabalık eğlence

* Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı vaka sayısına göre, 'çok yüksek riskli' bölge olduğu için kırmızı kategoride bulunan Konya'da, açık olan eğlence mekanında 60 kişiye 243 bin lira ceza uygulandı.

Profesör uyardı: Karadeniz’le ilgili önlem alınmazsa tüm ülke için risk olabilir

* Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, vaka sayılarının yüksek seyrettiği bölgede komşu illerin de bu durumdan etkilendiğini belirterek uyardı: Önlem alınmazsa ülkemizin diğer bölgelerine de yayılabilir.

6 günde 41 eve girdi, 200 kişiye korona bulaştırdı

* Sinop'un bir köyünde eşi vefat eden yaşlı kadını köylüler evlerinde misafir etti. 6 gün içinde köydeki 41 eve girip çıkan yaşlı kadının 200 kişiye korona virüsü bulaştırdığı tespit edildi. Virüse yakalananlar arasında vefat edenler de oldu.

Afrika'da Covid-19 vaka sayısı 4 milyon sınırında

* Afrika'da yeni tip Koronavirüs (Covid - 19) vaka sayısı 4 milyona yaklaşırken, ölenlerin sayısı 104 bin 604'e ulaştı. Kıtada en fazla vaka Güney Afrika Cumhuriyeti, Fas, Tunus, Mısır ve Etiyopya'da tespit edildi.

Tamil adası "pandemi mezarlığı" olacak

* Koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybeden kişilerin cenazelerini yakarak Müslüman topluluğun tepkisini çeken Sri Lanka yönetimi bir tartışmalı karara daha imza attı. Hükümet, salgında yaşamını yitiren vatandaşları için Iranaitivu adasını "defin bölgesi" ilan etti. Karara göre Sri Lankalı Müslümanların kaybettikleri yakınlarını uzaktaki bu bölgede defnetmek zorunda kalacağı belirtildi.

Teksas Valisi bütün pandemi kısıtlamalarını kaldırdı

* ABD'de Covid-19 salgınında en çok can kaybı yaşanan eyaletlerden biri olan Teksas'ta Cumhuriyetçi Vali Gregg Abbott maske takma zorunluluğunun kaldırılmasına ve kapalı olan bütün işletmelerin tam kapasite ile açılmalarına karar verdi.

* Trump döneminde salgına karşı yeterli önlem alınmadığını söyleyen ABD Başkanı Joe Biden, "Mayıs sonuna kadar her Amerikalıya yetecek kadar aşımız olacak" dedi.

Yunanistan korona tedbirlerini sıkılaştırıyor

Yunanistan, rekor sayıya ulaşan yeni vaka sayıları üzerine Atina dâhil birçok bölgede korona önlemlerini sertleştirdi. Yunanistan Sağlık Bakanı Vassilis Kikilyas da ülkedeki sağlık sisteminin "tahammül edilemez bir baskı altında" olduğunu söyledi. 

Çekya, komşu ülkelerden yardım istedi

Covid-19 vakalarının hızla arttığı ve hastanelerin kapasitelerinin üzerinde hizmet verdiği Çekya'da hükümet diğer Avrupa ülkelerinden yardım talep etti. Vaka sayılarının son günlerde hızla artış gösterdiği 10,7 milyon nüfuslu ülkede, hastanede tedavi olanların sayısı 8 bin 162'ye çıkarak geçen yıldan bu yana en yüksek seviye ulaştı.

Sağlık